._000944
La plaça del Regne es va omplir ahir d’aromes tradicionals i bon ambient amb la celebració de la IX edició del Concurs Nacional d’Espardenyà Francisco José García. L’esdeveniment, organitzat per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Alzira, va congregar prop de 30 restaurants de tota Espanya i més de 25 associacions, consolidant-se com una de les cites gastronòmiques més importants de la Comunitat Valenciana.
Després d’una intensa competició culinària, Gastro Vixcent Assessoria i Formació de Guadassuar es va alçar amb el primer premi, dotat amb 3.000 euros. En segona posició, amb un premi de 1.500 euros, va quedar Mas d'Ana d'Alginet, mentre que el tercer premi, de 1.000 euros, va ser per a La Llar del Pescador d’El Palmar.
L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, va destacar la importància d’este esdeveniment en la difusió i posada en valor de la gastronomia local, recordant que l’any que ve el concurs celebrarà la seua desena edició. “Un any més, hem aconseguit que l’Espardenyà siga protagonista i que esta recepta tradicional continue sent coneguda i apreciada. Hem d’agrair la implicació de les empreses, entitats i participants que fan possible esta gran festa”, va assenyalar.
A més dels restaurants a concurs, la plaça del Mercat va acollir la participació de les associacions, que van elaborar les seues pròpies espardenyaes fora de competició, contribuint a l’ambient festiu i a la degustació popular. Tant els cuiners professionals com els col·lectius van rebre els ingredients necessaris per part de l’organització, garantint així la qualitat de les elaboracions.
Per la seua part, la regidora de Festes, Gemma Alós, va expressar la seua satisfacció pel desenvolupament de la jornada: “És un dia de festa amb el qual volem recuperar una recepta tradicional alzirenya i reivindicar la nostra identitat gastronòmica. Convidem a tot el món a continuar gaudint d'esta festa i de la riquesa culinària de la nostra ciutat”.
De cara a la pròxima edició, que coincidirà amb el 10é aniversari del concurs i el 750é aniversari de la mort de Jaume I, l'Ajuntament estudia introduir novetats per fer encara més especial aquesta celebració. Amb l’èxit d’ahir, queda clar que l’Espardenyà té un futur prometedor i que Alzira continuarà sent el referent d’esta recepta tradicional valenciana.
E6D