Carcaixent celebrà el seu primer ‘Concurs d’Amparín’

Lunes, 3 de junio de 2024 | e6d.es
• Dins dels actes de la Fira Modernista i organitzat per la Falla Plaça Major
._000086
Carcaixent va celebrar el seu primer ‘Concurs d’Amparín’, dins dels actes de la Fira Modernista i organitzat per la Falla Plaça Major. La història d'esta recepta, "Amparín", arrelada a Carcaixent data dels anys trenta, quan Carlos Rodríguez, propietari del "Bar Carlos", estava cuinant una tapa de sépia i se li va oblidar per complet que estava al foc, a punt de descartar-la va tindre l'ocurrència de provar-la abans de fer-ho, descobrint que la llarga cocció havia reduït considerablement el brou, atorgant-li un sabor excepcional. Molt content li va posar a esta nova tapa el nom de la seua filla Amparín i la tapa es va popularitzar tant que la va servir durant més de trenta anys, fins al tancament de l'establiment. Altres veïns i hostaleres del municipi també la cuinaven en aquells anys de la mateixa manera. L’Amparín s'elabora amb sépia, ceba, tomaca, espècies, pimentó roig picant, llorer i oli d'oliva i necessita de 30 a 45 minuts per al seu punt ideal.
Amb el temps esta recepta s'ha anat oblidant a poc a poc i quasi no es cuina actualment. Iván Taléns, en representació de la Falla Plaça Major, ha volgut traure-la de nou a la llum amb la celebració d'este concurs en el qual han participat veïns de la localitat i diversos establiments de hostalers.
Per a això s'han creat dos categories de participació, una amateur i una altra professional, tot i que també hi ha hagut una menció especial a la recepta més puntuada independentment siga en una categoria o en una altra. Un jurat d'experts,entre els quals hi havia grans professionals de la gastronomia, han estat encarregats de seleccionar els millors plats.
E6D