El Concurs de Paella Valenciana de Sueca s'obri camí als Estats Units
El xef Humberto Guallpa guanya la primera semifinal americana del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca
L'autèntica paella valenciana continua avançant en la seva carrera a la conquesta del món. Dissabte passat, 24 d'octubre, l'aire de Nova York s'omplia de l'aroma de la paella valenciana i del seu famós socarrat. Jersey City, la ciutat veïna que es troba a la mateixa àrea metropolitana de la ciutat dels gratacels, acollia la segona edició del New Jersey Paella Festival, una prova que servia, al seu torn, de semifinal classificatòria per a la següent edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca.El festival es va organitzar en la vespra del 25 d'octubre, el dia que New Jersey (EUA) ha fixat com el Dia de la Paella Valenciana i la Dieta Mediterrània. L'Assemblea Legislativa de New Jersey va declarar, ja l'any passat, aquesta jornada com el Dia de la Paella, a proposta de Paella for the World, una institució sense ànim de lucre els objectius de la qual se centren en la celebració d'actes als Estats Units relacionats amb les tradicions culinàries hispanes i el consum de la dieta mediterrània.
En total es van elaborar deu paelles. Quinze cuiners, representants d'Estats Units, Espanya, Xile, Veneçuela, Mèxic, Cuba, Equador i Portugal, van competir enfront de l'Ajuntament de Jersey City, en plena Grove Street, una de les artèries principals de la ciutat, per disputar-se la millor paella valenciana de l'altre costat de l'Atlàntic.
Els ingredients, els de sempre; però l'arròs, el safrà i el pimenta-roig van viatjar des de la capital de la comarca de la Ribera Baixa.
Al final, el triomf va ser per a Humberto Guallpa, un reconegut cuiner equatorià instal•lat a Nova York, xef executiu del Restaurant Calle Dao. Guallpa tindrà, doncs, la possibilitat de representar al seu país en la final mundial que se celebrarà a Sueca en 2016. El prestigiós cuiner equatorià té una llarga i reconeguda trajectòria a Estats Units, i ha treballat en les millors cuines del país -Nova York Per se, Elevin Madison, Alinea de Chicago o Guy Savoy a Las Vegas- al costat de cuiners de renom com Mario Batali, Larry Forgione, Marcus Samuelsson, Rocco Dispirito o Franklin Becker. A Guallpa li acompanyava Guillermo Vallejo, Executive Sous Xef del NYY Steak Manhattan, el restaurant de l'equip de beisbol New York Yankees en Manhattan.
Elisa González (Cuba) i Armando Miranda (Mèxic) van guanyar el segon i tercer premi, respectivament. I el premi d'excel•lència Fermín Daroca, un guardó en honor a un dels participants de la primera edició, un valencià isntal•lat a la ciutat que ha mort recentment, va recaure sobre Manuel del Rey (Cuba) i Paco Rodino (EUA).
Els responsables de dictar el veredicte van ser Jesús Melero i Josep Cortell, en representació del Concurs Internacional de Sueca; el Xef Diego de la Rosa, membre del consell assessor de Paella for The World, l'associació organitzadora de l'esdeveniment; el xef Serafín Sarduy, restaurador i consultor culinari i el xef Carlos La Cruz, cuiner i columnista gastronòmic de prestigi.
Un dels responsables del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, Jesús Melero, va aprofitar a més l'estada per impartir una masterclass en la Hudson County Schools of technology in North Bergen, tot amb l'objectiu de difondre i ensenyar a elaborar, als assistents, el plat més famós de la nostra gastronomia. La jornada va comptar amb la presència, fins i tot, del vicepresident de l'Assemblea de New Jersey, Vincent Prieto.
En els dies previs al certamen, els representants del Concurs Internacional de Paella van rebre, a més, un guardó i les claus de la ciutat en un sopar de gala organitzat per a l'ocasió, amb els organitzadors i patrocinadors de l'esdeveniment, tot en reconeixement a la trajectòria de Melero i al treball del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca que difon i promociona la recepta de la paella valenciana per tot el món.
A la seua tornada a Sueca, Melero s'ha mostrat molt satisfet per haver aconseguit portar l'autèntica recepta de la paella valenciana fins a Amèrica. El cuiner, coordinador del concurs, ha reconegut que algunes de les elaboracions d'aquest plat disten molt de la recepta autèntica i és ací on resideix la importància del seu treball. Melero ha recordat que la paella és important també perquè ajuda a situar Sueca i el nostre país en el mapa, una cosa en la que ha coincidit també Josep Cortell, altre dels coordinadors del certamen, que ha apuntat que “la paella és, sens dubte, un gran atractiu turístic”.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
El certamen celebra la segona semifinal dels Estats Units al port de San Diego
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Algunes de les ciutats que enguany acolliran eliminatòries prèvies són Xangai (Xina), Sidney (Austràlia), Miam...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
"El Centre Universitari col•laborarà amb nosaltres en l’organització de les semifinals de 2016 que se celebrar...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més