._000562
El primer premi de la 59 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, celebrat hui, ha sigut finalment per al Restaurant Fuentecerrada, de Teruel. El cuiner, David Domingo, i la seua ajudant, Mary Santos, molt emocionats després de conéixer el veredicte, han aconseguit el reconeixement del jurat format en esta ocasió pel xef Alejandro del Toro, en representació de Turisme València; Núria Sanz, de l'Associació de Restaurants de València; Antonio Crespo, director del Centre de Turisme d'Alacant, en representació del Secretari Autonòmic de Turisme; Elena Casado, bloguera gastronòmica de Sueca; Francisco Javier Gutiérrez Hurtado, director de Restauració en el Congrés dels Diputats; Álex Cornejo, ambaixador de la paella al Perú; Carlos Mataix, president de la Fira Gastrònoma; i Purificación García, catedràtica de la Universitat Politècnica de València al capdavant del Departament de Tecnologia d'Aliments i el Grup d'Investigació i Innovació Alimentària, qui ha exercit com a presidenta del jurat.
El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, adscrit a la nova marca gastroturística L’Exquisit Mediterrani, i que compta amb la col·laboració del Patronat Provincial de Turisme, s'ha celebrat com és habitual al parc de l'Estació. Posteriorment, ha tingut lloc el lliurament de premis en una sala de la ciutat.
El primer premi, entregat per l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, patrocinat per l'empresa Jet Extramar, i dotat amb un pergamí commemoratiu i 2.500 euros, ha anat a parar al restaurant Fuentecerrada. El segon premi, entregat per la regidora de Turisme i responsable del Concurs, Manoli Egea, i patrocinat per Cerveza Turia, dotat amb 1.500 euros i pergamí, ha sigut per al Restaurant Goya Gallery, de València. El tercer premi, entregat pel diputat provincial de Turisme, Jordi Mayor, i patrocinat per Torry Harris, dotat amb 1.000 euros i pergamí, l’ha guanyat el Restaurant El Racó, de Meliana.
Per la seua banda, en esta edició, com a novetat, s'ha afegit al palmarès el premi a la millor paella cuinada per un restaurant a nivell nacional. El guardó ha anat a parar al Restaurant ASCAIB, de les Illes Balears. El premi a la millor paella cuinada per un restaurant de la Comunitat Valenciana ha sigut per al Restaurant La Coloratta, d'Alfafar. Pel que fa a la millor paella cuinada per un restaurant de Sueca, el guanyador ha sigut Sequial 20. Finalment, la millor paella cuinada per un restaurant de fora d'Espanya ha sigut per a Ferdinando Campaniello, d'Itàlia.
Els cinc accéssits han sigut atorgats pel jurat als restaurants: Xiquet, de Washington; Sangría, del Japó; SimplySpanish, de Melbourne; Casa Pepe Sanchis, de Córdoba; i Avinguda 2.0. de Massamagrell.
En el capítol d'autoritats han estat presents l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la regidora de Turisme i responsable del Concurs, Manoli Egea; el diputat provincial de Turisme, Jordi Mayor; una grandíssima representació de la corporació municipal de l'Ajuntament de Sueca i de la societat suecana; la diputada autonòmica, Mamen Peris; el diputat provincial, Vicente Ten; el cap de Demarcació de Costes, Antonio Cejalvo; els alcaldes de les entitats locals menors del Perelló i Mareny de Barraquetes, i alguns dels seus regidors; alcaldes d'una gran majoria d'ajuntaments de la comarca, com ara Polinyà, Llaurí, Riola, Benicull, Favara i Cullera; així com la festera major, Zaida Fandos, i la seua cort d'honor.
L'alcalde Dimas Vázquez, ha assenyalat en la seua intervenció que “Sueca torna a ser, un any més, la capital mundial del nostre producte més preuat, l'arròs; i el fet de tornar a congregar a tantes persones ací, hui, és un motiu de satisfacció molt gran per a tots nosaltres”. A més, ha anunciat que, l'any que ve, amb motiu del 60 aniversari del certamen, “posarem tota la nostra obstinació a celebrar com es mereix tan important efemèride”. Per la seua banda, la regidora de Turisme i responsable del Concurs, Manoli Egea, ha assenyalat que “a Sueca podem dir que fem història celebrant any rere any este gran Concurs. El nostre municipi està reconegut com a ciutat arrossera d'Espanya i, com no podia ser d'una altra forma, quin lloc millor per a realitzar este esdeveniment que Sueca!”. El diputat provincial de Turisme, Jordi Mayor, ha mostrat el seu agraïment per poder viure esta celebració tan important per a Sueca i ha recordat que el pròxim dia 20 se celebrarà el World Paella Day, un altre reconeixement al nostre plat més universal.
Els Paellers d'Honor han sigut enguany l'artista multidisciplinar suecà, creador del monument a la Paella, Daniel Claver; el conegut restaurador valencià, Vicente Aguilar, establit a Costa Rica, on el seu restaurant s'ha convertit en el millor ambaixador del nostre plat més internacional; i Misericordia Bello, presidenta de la Denominación de Origen de los Vinos del Bierzo i de la asociación de Bierzo Enoturismo.
En esta edició, els responsables del concurs han volgut obrir-lo encara més a la ciutadania, sortejant 12 entrades dobles entre tots els residents en el terme municipal de Sueca que han mostrat interés a assistir al lliurament de premis i conéixer, així, des de dins, els secrets del certamen. Una altra de les novetats introduïdes enguany al voltant del que representa el Concurs i l'esdeveniment Firarròs, que acull també el parc de l'Estació durant tot el cap de setmana, ha sigut la celebració, ahir dissabte, d'un concurs per a joves cuiners en el qual van haver de demostrar els seus dots preparant el nostre plat estrela: la paella. Dels 14 participants, l'equip que representava a la Falla El Portal es va alçar amb el primer premi.
Per la seua banda, la paella decorativa, de Teresa Roig, un clàssic ja en esta celebració, que tots els anys presideix la sala on s'entreguen els premis, ha estat dedicada enguany a la figura de Manuel Gómez Gómez, el primer Pasiego que va nàixer a Sueca. Un empresari exemplar implicat a la seua ciutat des del punt de vista polític i social que va ser 3 vegades alcalde d'esta.
Ajuntament de Sueca
._000604
._000565
._000709