| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 21/01/2023

GASTRONOMIA, OCI I MÉS... » Gastronomia, oci i més a la Ribera » Notícies del sector

L'oli de pinyolada d'oliva disminueix el colesterol i millora la sensibilitat a la insulina

Dos assajos clínics amb 132 voluntaris van comparar l'efecte de l'oli de pinyolada d'oliva amb l'oli de gira-sol i el gira-sol alt oleic


Un estudi realitzat per investigadores de l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició (ICTAN) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) mostra com el consum regular d'oli de pinyolada d'oliva pot tindre efectes positius en la salut cardiovascular i en patologies associades, com la diabetis i l'obesitat. Els resultats de la investigació, publicats en les revistes European Journal of Nutrition, Nutrients i Foods, s'han obtingut a partir de dos assajos clínics d'intervenció nutricional en 132 voluntaris sans i en subjectes de risc (hipercolesterolémicos), comparant l'efecte de l'Oli de pinyolada d'Oliva amb l'oli de gira-sol i el gira-sol alt oleic.

L'oli de pinyolada d'oliva s'obté a partir del alperujo, un producte compost per les restes d'oliva que queden després d'extraure l'oli d'oliva verge. Espanya és el primer productor mundial d'oli de pinyolada d'oliva, amb una mitjana de 120.000 tones anuals de les quals exporta el 85%. Aquest tipus d'oli es caracteritza per la seua durabilitat, rendibilitat i sabor neutre, i presenta una composició rica en àcid oleic i amb compostos bioactius d'alt interés nutricional.

“Quan comencem aquest projecte només s'havien dut a terme estudis in vitro o preclínics en animals d'experimentació amb alguns components de l'oli de pinyolada d'oliva. No obstant això, no es coneixia l'efecte del consum regular d'aquest oli en persones. Per això, ens vam proposar avaluar l'impacte del seu consum diari en la salut cardiovascular i en dues patologies associades com són la diabetis i l'obesitat, tant en consumidors sans com en persones amb risc cardiovascular”, ha afirmat Laura Bravo Clemente, investigadora del CSIC en el ICTAN.

Amb aquest objectiu, durant més de quatre anys s'han dut a terme dos estudis clínics d'intervenció aleatoritzats, controlats, croats i cecs en 132 voluntaris. “Distribuïm aleatòriament als participants en dos grups per a consumir bé l'oli de pinyolada d'oliva o l'oli control durant quatre setmanes. Passat aquest temps i després d'una fase de rentada, es van creuar els participants per a consumir l'altre oli durant el mateix temps, altres quatre setmanes. Els estudis eren cecs, per la qual cosa els voluntaris desconeixien l'oli que nosaltres li proporcionàvem en cada etapa i que consumien a raó de 45 grams al dia. Tenien restringit el consum d'altres fonts dietètiques grasses”, ha explicat la investigadora del CSIC en el ICTAN Raquel Mateos Briz. Els olies control utilitzats van ser l'oli de gira-sol i l'oli de gira-sol alt oleic, d'ampli ús al nostre país.

Reducció de factors de risc cardiovascular
Els resultats obtinguts han mostrat efectes positius d'un consum regular d'oli de pinyolada d'oliva enfront de la malaltia cardiovascular, tant en el grup de subjectes sans com en el grup de risc (voluntaris hipercolesterolémicos). Es va observar una millora del perfil lipídic en sang en els subjectes gràcies a un descens dels nivells de colesterol total i de les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL o colesterol dolent). D'altra banda, el consum d'oli de pinyolada d'oliva també va disminuir significativament el perímetre de la cintura en els dos grups analitzats, un marcador essencial en l'avaluació dels pacients amb obesitat per la seua associació amb un major risc cardiometabòlic, i va millorar els biomarcadors relacionats amb la resistència i la sensibilitat a la insulina.

En el cas del grup de consumidors sans, el benefici d'un consum regular d'oli de pinyolada d'oliva també es va traslladar al marcador d'estrés oxidatiu, considerat com una condició fisiopatològica associada a un major risc cardiovascular. Respecte a la diabetis mellitus tipus 2, els resultats de l'estudi han evidenciat un descens en els nivells d'insulina i en l'índex de resistència a la insulina (HOMA-ANAR), associats a un major risc de desenvolupar aquesta malaltia, millorant en canvi la sensibilitat tissular a insulina, la qual cosa podria implicar un menor risc de patir diabetis.

L'estudi s'emmarca en la labor d'investigació promoguda per la Interprofessional de l'Oli de pinyolada d'Oliva. Des de la seua creació en 2015, l'organització ha promogut huit investigacions en col·laboració amb el CSIC.

El sector orujer presenta un model pioner en economia circular i residu zero, ja que transforma de manera integral l'orujo gras humit (alpeorujo) en productes de valor afegit entre els quals destaquen la biomassa, el compost i els compostos antioxidants amb aplicacions en la indústria farmacèutica, com el hidroxitirosol i altres fenols.
CSIC Comunicació
 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.