._000723
Segons les xifres publicades pel SERVEF, l'atur registrat el mes de gener del 2022 a la Ribera, s'ha situat en 18793 persones, és a dir, 106 aturats menys que el mes de desembre, una disminució mensual del 0’56%.
Per part seua, les dades anuals indiquen que tenim en aquest mes 4173 aturats menys que el mateix mes del 2021 el que suposa una disminució de desocupació anual del 18’17%.
Quant a la contractació, s'han registrat 12414 contractes al gener 2022, la qual cosa ha suposat 2624 contractes menys que en el 2021 és a dir un 17’45% de disminució interanual. Per gèneres, 4804 han sigut a dones (38’70%) i 7610 a homes (61’30%). La contractació indefinida mensual és de 1233 contractes (un 93’56% més que l'any passat) i la contractació temporal és de 11181 contractes el que significa un 9’93% en indefinits i la temporal un 90’07%. Els contractes han sigut tant en els temporals com en els indefinits, un 79’73% a jornada completa i un 20’27% a temps parcial.
Per a Raül Roselló, Secretari General Comarcal d'UGT-*PV, “les dades de l'atur del mes de gener registren un descens d'aturats poc habitual en aquest mes, pel sistema productiu del nostre comarca. A més, ha obert la porta al mercat laboral a les persones que no han treballat anteriorment, principalment persones joves amb un descens de l'atur d'aquest sector del 20%. Igualment, se sumen unes xifres de contractació indefinides especialment favorables, amb el doble de contractes indefinits que els realitzats l'any anterior. Tot això, en conjunt, constata que la Ribera està consolidant la superació de l'impacte laboral de la pandèmia i que anem camí de reprendre la normalitat tan desitjada”.
Roselló incideix que “malgrat les bones dades, les xifres continuen evidenciant la persistent precarietat que reprodueix el nostre mercat laboral, registrant-se altes taxes de temporalitat i de subocupació involuntària, problemes que condicionen desfavorablement el futur de molts treballadors i treballadores”.
Per a Roselló “les polítiques públiques han contribuït a l'impuls del mercat laboral i per a continuar per aquest camí i no fer un pas arrere, és necessari avalar l'acord aconseguit pels interlocutors i el Govern sobre la reforma laboral ja que suposa una fita en la recuperació de drets laborals, en tant elimina alguns dels aspectes més lesius de les anteriors reformes i sembra les bases per a la creació d'ocupació de qualitat. Les modificacions introduïdes en matèria de contractació, els nous mecanismes de flexibilitat interna enfront dels acomiadaments o el reequilibri de la negociació col·lectiva són elements que ataquen frontalment l'origen de la precarietat laboral”.
A més, es tracta d'un acord que no sols serà beneficiós per a la classe treballadora, sinó per al conjunt del país. Un mercat laboral més eficient i productiu, que genere ocupació digna, servirà per a rellançar la demanda interna i promoure un creixement més estable i robust.
En suma, la nova reforma laboral naix del consens i l'impuls col·lectiu, amb el Diàleg Social com a principal canalitzador. Per tant, és fonamental que, encara que ja ha entrat en vigor, siga ratificada en el Parlament; el contrari, seria una pèssima notícia que tiraria per terra un acord just i raonable, que fins i tot ja ha sigut valorat positivament per la Comissió Europea.
Malgrat l'exposat, hem de tindre prudència respecte a l'efecte immediat de la nova normativa laboral. Alguns dels canvis legals introduïts encara no han entrat en vigor (ho faran a l'abril) i, en tot cas, tots els canvis hauran de traslladar-se al dia a dia de les empreses i a la negociació dels convenis col·lectius, sent imprescindible una avaluació contínua que permeta testar la seua efectivitat i garantir el compliment d'aquests.