._000006
Aquest dimecres representants de La Ribera en Bici / Ecologistes en Acció i Amics de la Vieta hem entregat a l'Ajuntament de Carcaixent 532 signatures més per a demanar la Via Verda Ribera-Safor. L'any passat presentàrem a Alzira altres 2579, de forma que ja som 3111 els qui demanem explícitament aquesta Via Verda.
A hores d'ara el projecte ha sigut declarat d'interés general pel Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient segons la llei 9/2015 i està pendent de que hi haja financiació per a dur-lo a cap. Lamentablement sols han recollit en la declaració el tram central de 4'7 km que va des de La Barraca fins al Portijol, de forma que deixa sense connectar Carcaixent i Alzira, i després Tavernes, principals niuclis de població, invalidant així la utilitat d'aquesta Via Verda.
Per això insistim en la necessitat de fer tot el tram complet de 20 km entre Carcaixent i Tavernes (que sols és 1/3 de la via completa, ja que realment anava des de Carcaixent fins a Dènia), tal i com hem demanat reiteradament. El cost no seria significatiu comparat amb el que costen les carreteres, autovies o AVEs convencionals, i més quan tenim lliures i aprofitables més de la meitat dels km de l'antiga vieta.
Qualsevol problema tècnic que es planteje té solució, tal i com s'ha fet en multitud d'altres Vies Verdes recuperades. Perquè a Espanya ja hi ha més de 100 Vies Verdes i, per exemple, la del Carrilet en Girona rep al voltant d'un milió de visitants cada any. A la Comunitat Valenciana en tenim 14, la més llarga i visitada ací és la d'Ulls Negres, amb 68 km en la província de Castelló i 92 km en la de Teruel, 160 km en total...
La Via Verda Ribera-Safor resultaria molt apropiada per a connectar els pobles de la Ribera Alta amb els de la Safor i la platja. A la inversa també serviria perquè els ciutadans de la costa i milers de turistes pogueren vindre a peu o en bici a la Ribera, la qual cosa fomentaria el desenvolupament local, les cases rurals, la conservació i valorització del nostre patrimoni històric, cultural, gastronòmic i ecològic, el cicloturisme, el transport sostenible i de pas ajudaria a frenar l'escalfament climàtic que amenaça amb desertitzar les nostres terres.
Tot això amb impacte pràcticament zero, perquè la transformació ja està feta, amb prou menys despeses de les que costa qualsevol carretera i amb la possibilitat d'aconseguir ajudes estatals i europees per l'interès ambiental i comunitari del projecte. De fet és tan positiu i poc car que no caldria esperar que Madrid l'assumisca tot, des d'ací Ajuntaments, Diputació i Conselleries haurien de començar ja a desenvolupar-lo.
Per tant demanem als Ajuntaments de Carcaixent, Alzira, Benifairó i Tavernes, més l'entitat local menor de La Barraca, que l'assumisquen i es comprometen amb el projecte per a fer-lo realitat el més aviat possible. Nosaltres suggerim que es cree una comissió amb representants dels municipis per on passava la vieta i els col·lectius interessats, per agilitzar el tema i demanar un estudi exhaustiu, metre a metre, que detalle com està actualment l'antiga plataforma i valore totes les actuacions necessàries per a recuperar els 20 km durant aquesta legislatura.
La Ribera en Bici / Ecologistes en Acció