700.000 euros per a Carcaixent i 560.000 per a Alberic de la mà de la Diputació
La Diputació aprova per unanimitat 2.300 obres de millora en els municipis valencians
La Diputació de València ha aprovat per unanimitat, durant el ple de setembre, 2.284 sol·licituds dels ajuntaments, ens locals menors i mancomunitats de la província per a executar projectes de millora d'infraestructures i serveis en els municipis valencians, en el marc del Pla d'Inversions 2020-21 que compta amb una inversió global de 144 milions d'euros.La sessió plenària va arrancar, com de costum, amb el “crit de ràbia” del president, Toni Gaspar, per les 10 dones mortes a les mans dels seus maltractadors en els últims dos mesos. Després del seu al·legat en favor de la denúncia constant contra la violència de gènere, Gaspar va cedir la paraula al vicepresident Carlos Fernández Bielsa, responsable de l'àrea de Cooperació Municipal i encarregat d'introduir l'aprovació definitiva del pla d'inversions “més ambiciós en la història de la Diputació”, la convocatòria del qual es va publicar en el BOP el 2 de juny.
Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l'eliminació de la burocràcia i l'ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. L'àrea de Cooperació que dirigix Bielsa ha rebut 2.284 sol·licituds, 1.284 projectes més que en la convocatòria 2018-19, de les quals 2.194, el 90%, seran licitades i executades directament per les corporacions locals i les 90 restants per la pròpia Diputació, tal com han demanat els municipis.
Quant a les categories en les quals s'enquadren els projectes presentats pels ens locals, un 72% són obres de millora en infraestructures i espais públics, un 14% subministraments, un 12% plans urbans estratègics i un 2% adquisició de terrenys.
Un altre pilar d'este Pla d'Inversions és la sostenibilitat. Més de 900 projectes, un 40% del total, coincidixen amb almenys un dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l'eficiència energètica en enllumenat públic i edificis municipals (21% de les sol·licituds); xarxa de sanejament o distribució d'aigua potable (25% dels projectes); millora de l'accessibilitat en edificació i espais públics (15%); i noves zones verdes (14% de les actuacions previstes).
Les dades exposades pel vicepresident Bielsa evidencien també altres dos línies mestres d'este pla de valors. Un 54% dels municipis ha certificat la seua aposta per la mobilitat sostenible i un 76% dels ajuntaments, al voltant de 200, tindrà un pla d'igualtat en 2021, la qual cosa convertirà València en “la província més compromesa amb la igualtat, però també amb l'energia no contaminant, l'aigua neta i el sanejament, a l'avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles”.
Inversions més importants
Totes les obres incloses en el Pla d'Inversions 2020-21 són importants per als ens locals que les han decidides i sol·licitat, però algunes d'elles destaquen pel pressupost d'estos projectes. És el cas de la reurbanització i remodelació del Passeig Doctor Alemany i les places de San Isidro i la Verge a Cullera, amb una actuació valorada en 850.000 euros que millorarà fonamentalment l'accessibilitat en edificis i espais públics.
En la mateixa línia s'emmarca el projecte de reurbanització de la Plaça de la Concepció d'Ontinyent, una intervenció de 588.000 euros, o el Pla Especial de Recuperació i Conservació del Barri antic de Nàquera, amb una inversió que supera els 620.000 euros.
Altres projectes rellevants inclosos en este Pla d'Inversions bianual són la modificació de les dependències per a la formació de la Policia Local d'Oliva, amb prop de 700.000 euros; la segona fase de l'adequació de l'edifici per a l'Arxiu Municipal de Carcaixent, amb 650.000 euros; la conversió de l'edifici de la joventut en centre de dia per a majors a Alberic, amb un pressupost de 560.000 euros; i la construcció d'una nau que servisca com a magatzem per a la brigada d'obres de Xirivella, amb una inversió de 525.000 euros.
Flexibilitat i assessorament
En el torn d'intervencions, només el diputat popular Juan Ramón Adsuara va demanar al responsable provincial de Cooperació resoldre els detalls d'este pla inversor, cas de les modificacions que pogueren fer-se dels projectes o el destí dels romanents dels mateixos en cas d'haver-los. Bielsa ha assegurat, en resposta a Adsuara, que les àrees de Cooperació i Assessorament Municipal “estan a la disposició de tots els ens locals, especialment dels ajuntaments més xicotets, per a resoldre els seus dubtes”.
En paraules de Carlos Fernández Bielsa, “una de les bones pràctiques que aplicarem és la d'informar en tot moment tant als ajuntaments com a la ciutadania, amb l'objectiu de tindre una Diputació útil que millore la vida dels seus pobles i ciutats”.
Quant a les eines que utilitzarà el departament que dirigix en la gestió del pla, Bielsa va destacar la flexibilitat en els detalls tècnics, l'ampliació dels terminis per a facilitar l'execució de les obres i l'assessorament per a reinvertir els romanents i garantir que els municipis disposen de l'import total que els correspon en el programa.
A partir d'este dimecres els ajuntaments poden licitar ja els projectes inclosos en el Pla d'Inversions 2020-21. El responsable de Cooperació ha volgut agrair “l'esforç personal i professional del departament per a posar en marxa el pla sense més demores i completar este termini amb més de 2.000 sol·licituds en aproximadament mes i mig, la qual cosa permetrà reactivar l'economia i augmentar les taxes d'ocupació provincial en un context complicat a causa de la pandèmia”.
Declaracions institucionals
La sessió plenària de setembre, protagonitzada per la posada en marxa del nou pla que deixarà inversions per valor de 144 milions d'euros en els municipis valencians en els pròxims mesos, ha finalitzat amb la lectura de sengles declaracions institucionals en defensa de l'agricultura valenciana i de reclamar solucions per a pal·liar els danys estructurals de la Col·legiata de Gandia.
La primera d'estes declaracions insta el Govern central a defensar els interessos del sector agrari valencià en les negociacions entre la UE i Mercosur. La segona, recolza a l'Ajuntament de Gandia per a sol·licitar una reunió amb la resta de membres de la Fundació de la Col·legiata amb la finalitat d'estudiar les fórmules per a rehabilitar este BIC i monument històric nacional.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Ana Calatayud denúncia que, a conseqüència d'un “descuit, oblit o desistiment de funcions”, l'Ajuntament de Ca...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Els 120.000 euros aportats per la Diputació són fruit d'un conveni singular per a l'obra d'adequació d'habitac...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
El Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València continua funcionant a ple rendiment
Hi ha 0 comentaris / Llegir més