._000914
Segons les xifres publicades pel SERVEF, l'atur registrat el mes de gener del 2024 a la Ribera, s'ha situat en 16724 persones, és a dir, 510 aturats més que el mes de desembre, amb un ascens mensual del 3’15%.
Per part seua, les dades anuals indiquen que tenim en este mes 1098 aturats menys que el mateix mes del 2023 el que suposa una disminució de desocupació anual del 6’16%..
Quant a la contractació, s'han registrat 7086 contractes al gener 2024, la qual cosa ha suposat 236 contractes menys que en el 2023 és a dir un 3’22% de disminució interanual. Per gèneres, 3033 han sigut a dones (42’80%) i 4053 a homes (57’20%). La contractació indefinida mensual és de 3123 contractes (un 2’39% més que l'any passat) i la contractació temporal és de 3865 contractes el que significa un 44’07% en indefinits i la temporal un 54’54%. Els contractes han sigut tant en els temporals com en els indefinits, un 57’72% a jornada completa i un 42’28% a temps parcial.
Per a Raül Roselló, Secretari General Comarcal d'UGT-PV, “Les dades d'atur de gener mostren que la Reforma Laboral suavitza la costa de gener, característic de la fi del període nadalenc, amb un increment d'aturats molt més baix que històricament ocorria”.
Però per a Roselló, cal destacar que “l'estadística de contractes continua mostrant signes d'estabilització, comportant-se concorde a la premissa de “menys contractes, però de major qualitat”. Després de 2 anys de la Reforma Laboral, s'han signat menys contractes no obstant això, els indefinits ascendixen sent un 44% de tota la contractació de gener.
De manera que moltes persones treballadores que abans encadenaven diversos contractes temporals en un mateix mes, ara tenen un contracte indefinit. Per això, que hi haja menys contractes no és un aspecte negatiu sinó un indicador que la reforma laboral està funcionant i permetent que les relacions entre treballador i empresa es desenvolupen en un marc de major estabilitat laboral de la qual es beneficien totes dues contraparts”.
Per a UGT cal destacar que mesures com, la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i la reducció de la jornada laboral màxima (per a UGT hauria d'aconseguir les 35 hores setmanals al final de la legislatura), són necessàries i des del diàleg social acordar-les com a factors determinants per a combatre la pobresa salarial al mateix temps que seran també molt útils per a estimular la creació d'ocupació i la millora productiva de les empreses.
Finalment Roselló incidix que “la fortalesa de la contractació indefinida aconseguida ha de ser acompanyada amb unes millores en les garanties per a això és necessari que la indemnització per acomiadament adquirisca un caràcter dissuasiu i resarcitori, recuperant també els salaris de tramitació. Això desplaçaria a l'acomiadament com l'última de les opcions possibles per a l'ocupador, fomentant altres alternatives com la formació i la reubicació que són moltes més beneficioses per a totes dues parts, ja que contribuïxen a elevar la productivitat, reduïxen costos i doten a la persona treballadora d'un extra de seguretat laboral”.
UGT