El Projecte Basset i La Festa Estellés van néixer fa uns anys a La Ribera sense esperar que s'estendrien per tot l'arc mediterrani. Vicenç Salvador Torres Guerola i Josep Lozano i Lerma, ciutadans d'Alginet, fundadors i coordinadors d'aquests projectes, han demostrat el seu encert.
Per la gran quantitat de persones que s'han sumat, els dos projectes compten amb molta gent implicada tant del País Valencià, Catalunya i Les Illes Balears i Pitiüses.
Tots els anys se celebra La Festa Estellés. Cada any que passa se sumen més Ajuntaments i grups culturals. D'altra banda, el Projecte Basset s'ha convertit en el gran instrument difusor del Tricentenari 1707 -Almansa-, 1714 -Barcelona-, i 1715 -Regne de Mallorques-. En Twitter les pàgines del Projecte Basset superen juntes els 25.000 seguidors.
Els dos projectes han estat elogiats moltes vegades pels mitjans de comunicació, sobretot, digitals. Sense necessitat de cap tipus de subvenció, són projectes que només requereixen de la voluntat dels participants i això els dóna una gran independència i possibilitats de creixement. Basset i Estellés, essència valenciana històrica i cultural, a peu de carrer. Dels dos projectes fa esment actualment la Viquipèdia.
El Projecte Basset
L'any 2007 Carolina Latorre Canet, prestigiosa fotògrafa d'Alginet, propietària de l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza amb el seu germà; Josep Usó i Manyanós, escriptor de Vila-real i Vicenç Salvador Torres Guerola, músic mallorquí; es van reunir per donar forma un projecte de recuperació històrica. El 2007 fou l'any en què a València es compliren tres-cents anys d'ençà de la derrota a mans dels Borbons a Almansa. El món cultural del País Valencià i alguns mitjans de comunicació, sí contribuïren a recordar aquells fets, però les Institucions valencianes, en mans espanyolistes, van fer el possible per evitar una gran celebració nacional valenciana.
Van posar fil a l'agulla i han teixit una gran xarxa social que treballa fent xerrades, escrivint articles, cantant cançons, sobre el Tricentenari de la nostra derrota com a poble, i sobre el nostre heroi valencià Basset, alliberador del Regne de València, i defensor de les muralles de Barcelona amb el Regiment de Miquelets de la Mare de Déu del Desamparats i els artillers mallorquins (1707, Almansa-1714, Barcelona-1715, Mallorca).
El nostre heroi valencià, el General, torna a viure en forma de diferents perfils virtuals; i avui molts valencians segueixen donant alè al Tricentenari.
Un dels instruments de difusió més important del Projecte Basset és Poema a Joan Baptista Basset (música didàctica). Dues orquestres, una del País Valencià i una altra de Catalunya són les encarregades d'interpretar el Poema a Joan Baptista Basset i Ramos. Al País Valencià l’orquestra de Cambra de Supramúsica de Vila-real, dirigida per Carles Ramón; i a Catalunya l’orquestra de Cambra de l’Empordà i la Polifònica de Puig-reig, dirigits per Carles Coll i Costa, són els encarregats d’interpretar l’obra.
La Festa Estellés
L'escriptor Josep Lozano i Lerma, conegut per tots pel seu llibre Crim de Germania, va iniciar aquest projecte l'any 2010.
Des de llavors, cada any fa La Crida, convocant la participació dels pobles a una festa poètica.
Normalment, la celebració de la festa consisteix en recitar poemes d'Estellés fent un sopar. La festa se celebra al voltant del 4 de setembre, i s'inspira en el Burns Supper, una celebració escocesa en honor a Robert Burns.
És un projecte didàctic que pretén no només donar a conèixer l'obra d'Estellés, sinó compartir amb els veïns de cada poble i ciutat, la nostra cultura. Aquest any 2014 hem celebrat la cinquena Festa Estellés.