._000777
L'alcalde d'Almussafes, Toni González, i la primera tinenta d'alcalde de la localitat, Davinia Calatayud, han tornat a exigir hui al director general de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, Manuel Aldeguer Sánchez, que es resolga l'assumpte de la construcció del col·lector del carrer Santa Creu. El procés, paralitzat des que en 2011 l'empresa adjudicatària va sol·licitar la suspensió dels treballs al no estar recollida el finançament de l'obra en el contracte administratiu, segueix sense resoldre's una dècada després. González, que recorda que aquesta ja és la quarta reunió mantinguda amb els responsables autonòmics per a buscar la via de solució a la paralització d'aquest projecte, ha proposat al dirigent autonòmic la possibilitat que el consistori s'encarregue del procés i del seu finançament fins que la Generalitat transferisca els fons als quals es va comprometre en el seu moment. Aldeguer ha rebutjat aquesta opció al·legant que no existeix conveni que permeta aquesta excepcionalitat i remarca que ha de ser la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica la que s'ocupe d'aquesta qüestió. És un “problema que venim arrossegant massa anys i que, en aquests moments, és una vertadera urgència per a la població. A principis del mes de novembre el carrer Major va quedar completament negada amb més de mig metre d'aigua perquè quan no es disposen de les infraestructures adequades per a evacuar-la correctament és lògic que ocórreguen aquestes coses”, es queixa el primer edil.
Onze anys després de l'inici del procés de construcció del col·lector d'aigües pluvials del Carrer Santa Creu d'Almussafes, el projecte segueix encallat. Després d'incloure's en 2009 en el conegut com a Pla Confiança, desenvolupat per la Generalitat Valenciana amb l'objectiu de donar suport a la inversió productiva en els municipis de la Comunitat Valenciana, la infraestructura no s'ha executat. De fet, és l'única de les quals es van incloure en el citat pla que encara no s'ha materialitzat.
Per aquest motiu, l'alcalde, Toni González, s'ha reunit novament hui, dimecres 2 de desembre, amb el director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer Sánchez, per a exigir-li una solució “immediata a un problema que venim arrossegant massa anys i que, en aquests moments, és una vertadera urgència per a la població. A principis del mes de novembre el carrer Major va quedar completament negada amb més de mig metre d'aigua perquè quan no es disposen de les infraestructures adequades per a evacuar-la correctament és lògic que ocórreguen aquestes coses. Si volem evitar els riscos derivats d'aquestes inundacions, que poden posar en perill a la ciutadania i provocar nombroses pèrdues econòmiques, hem d'actuar ja”, denúncia.
Per aquest motiu, durant la trobada, que s'ha celebrat a Almussafes i ha comptat també amb la presència de la primera tinenta d'alcalde i regidora d'Urbanisme i Medi Ambient, Davinia Calatayud, l'arquitecte municipal, Xavier Adam, l'enginyer tècnic industrial del consistori, Manolo Boluda, i un tècnic de la Conselleria, el primer edil li ha plantejat a Aldeguer la possibilitat que la Generalitat Valenciana cedisca a l'Ajuntament la competència per a assumir directament el procés de licitació, adjudicació i execució de les obres. Per a això, González assegura que els pressupostos municipals de 2021 inclourien tant l'aportació local prevista (286.260,75 euros), quantitat que s'ha vingut recollint des de 2017 en els comptes anuals, com la inversió a la qual es va comprometre en el seu moment la Generalitat, que ascendeix a prop de 500.000 euros. D'aquesta manera, assegura l'alcalde, “el projecte podria agilitar-se notablement a l'espera que es reben els fons per part de l'administració autonòmica, sobretot tenint en compte que està a punt de prescriure i que d'arribar a fer-ho el procediment tornaria novament al punt de partida”. “Estem davant una emergència i consegüentment ha de gestionar-se l'assumpte”, insisteix.
No obstant això, el director general de l'Aigua assegura que aquesta opció no és viable perquè no existeix cap conveni vigent sobre aquest tema entre la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, encapçalada per Mireia Mollà, i l'Ajuntament que plantege aquesta excepcionalitat, per la qual cosa, en la seua opinió, no és possible modificar les bases. El representant autonòmic ha reiterat que ha de ser la Generalitat la que s'encarregue del projecte i s'ha compromés a intentar agilitar el procés perquè es duga a terme al més prompte possible. “El que és clar és que no podem esperar molt, perquè la seguretat de la ciutadania està en joc i són molts anys els que portem lluitant. L'única solució, si ha de ser la Conselleria la que assumisca les regnes del projecte, és que ho faça per la via d'urgència”, afig l'alcalde.
Antecedents
L'empresa adjudicatària de l'actuació urbanística, que la Generalitat Valenciana va incorporar en 2009 al Fons del Pla Especial de suport als municipis (Pla Confiança), va sol·licitar la suspensió dels treballs a la fi del 2011, al no trobar-se recollida el cofinançament de la mateixa en el contracte administratiu d'obres formalitzat amb l'organisme autonòmic competent.
Aquesta situació va generar discrepàncies entre l'empresa i la Direcció General de l'Aigua sobre la manera d'elaborar les certificacions d'obra, que no es van solucionar fins a finals de l'any 2013, i en 2018 es va resoldre administrativament el citat contracte. El següent pas seria tornar a convocar la licitació, al que la Generalitat Valenciana es va comprometre en 2017.
Altres temes
En la reunió, que s'ha celebrat a la sala de plens de la casa consistorial, també s'ha parlat del temporal viscut fa ara un mes en les àrees industrials de la localitat, episodi en el qual es van inundar més de 20 empreses, provocant la paralització de la producció i la pèrdua de més de 300 vehicles. Tal com explica la regidora d'Urbanisme i Medi Ambient, “l'evacuació d'aigües dels nostres polígons es realitza a través d'una séquia molt xicoteta que passa per una empresa química que, si s'inunda, pot provocar una autèntica catàstrofe mediambiental en l'Albufera. El temporal ha tret a flotació les manques de les nostres àrees industrials en matèria d'infraestructures hídriques i per això també hem volgut traslladar-li a Manuel Aldeguer Sánchez aquestes reivindicacions, que enviarem a les conselleries d'Infraestructures i Economia Sostenible una vegada es consensuen aquest divendres amb les empreses i els representants dels treballadors en la Taula de Treball creada per a aquesta fi després de les dues reunions prèvies impulsades des de l'executiu local”.
Finalment, l'alcalde també ha plantejat la possibilitat que es pose en marxa algun projecte de cara al futur perquè els col·lectors d'Almussafes desguassen en el Barranc del *Tramusser. Aldeguer, que ha pres nota del suggeriment, s'ha compromés a solucionar els desperfectes ocasionats en els últims mesos en aquest barranc, amb càrrec al pla comarcal que s'està estudiant incloure en els Fons de Recuperació.
Ajuntament d'Almussafes
._000565