._000344
._000354
Des d'ahir dijous 14 i fins al pròxim dijous 28 d'abril, els veïns d'Almussafes tenen l'oportunitat de conèixer una mica millor la Ribera del Xúquer gràcies a l'exposició que ha organitzat la Universitat de València en col•laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. A través de 35 panells elaborats per més de 50 investigadors, s'expliquen algunes de les característiques més importants del nostre entorn. Durant la inauguració, els comissaris van realitzar un recorregut guiat explicant alguns de les dades més rellevants.
Des de l'Albufera fins a Joan Fuster, passant pel patrimoni arquitectònic, les tradicions, les polítiques d'ocupació, la llengua i la història. L'exposició “La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer” mostra a través de 35 panells el resultat del complet treball desenvolupat per més de 50 investigadors d'aquesta institució educativa, que, amb la col•laboració de tècnics municipals i experts en diversos àmbits, han obtingut una panoràmica de les principals característiques del nostre entorn més proper. Cadascun d'aquests panells resumeix de forma amena i didàctica l'abundant informació arreplegada sobre el tema, que apareix acompanyada per atractiu material fotogràfic.
Ahir dijous 14 d'abril es va inaugurar de forma oficial l'exposició en un acte que va comptar amb la participació del primer edil d'Almussafes, Toni González, la regidora de Cultura, Teresa Iborra, i dels comissaris de la mateixa, Antonio C. Ledo Caballero i Ángel Morales Rubio, els qui van realitzar una visita guiada als assistents.
“Aquesta exposició posa en valor que el que som ho som gràcies al riu Xúquer, una forma de mostrar als veïns el que hem sigut, el que som i el que volem ser”, destaca l'alcalde d'Almussafes, Toni González.
En la sala que acull la mostra, situada en la primera planta del Centre Cultural d'Almussafes, i que podrà visitar-se fins a dijous que ve 28 d'abril en l'horari habitual de l'edifici, ocupen un espai destacat els panells dedicats al medi ambient, un total de dotze. De fet, es tracta de la tercera comarca amb major espai protegit de la Comunitat. Es parla dels ullals, la fauna i la flora, els problemes amb l'aigua i de les principals inundacions registrades durant les últimes dècades.
També s'explica la importància que el riu Xúquer ha tingut a través dels segles per al desenvolupament econòmic dels municipis que integren les dues riberes, l'alt valor dels nostres monuments i que a nivell industrial, i sobretot gràcies a Ford Espanya, la comarca representa un terç del total de l'exportació de la Comunitat Valenciana.
Per a la regidora de Cultura, Teresa Iborra, era important portar l'exposició a la localitat perquè “es tracta d'un treball molt ampli i complet que està tenint molt d’èxit per aquelles localitats per les quals ha passat”.
L'objectiu, tal com assenyala Antonio C. Ledo Caballero, un dels comissaris de l'exposició, “és traure fóra la nostra forma de treballar, involucrar a la societat en les recerques que es duen a terme en l'entorn universitari perquè coneguen els seus ‘micropaïsos’ amb tots els seus senyals d'identitat, perquè fins fa poc la gent participava poc del que fèiem”. Per a Ledo, “les nostres comarques tenen una riquíssima cultura, moltes vegades infravalorada pels propis valencians”.
Aquesta exposició, promoguda des del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, compta amb la col•laboració de la Diputació de València i de Caixa Popular.
Ajuntament d'Almussafes