._000344
._000499
L'Ordenança Municipal sobre Tinença, Protecció i Venda d'Animals de Companyia aprovada recentment per l'Ajuntament d'Almussafes comença l'aplicació de la principal novetat respecte a la normativa que venia desenrotllant-se des de fa 17 anys. Tal com va anunciar el consistori municipal després de l'actualització d'esta regulació, la Regidoria de medi ambient de la localitat procedirà a la creació d'un banc d'ADN caní amb l'objectiu de solucionar de manera definitiva la problemàtica de les excrements dels gossos abandonades en les vies de la població. “Esta conducta incívica afecta la salut pública i per això intensificarem les accions per a aconseguir un espai urbà net i respectuós amb el conjunt de la ciutadania”, ressalta la regidora responsable de l'àrea de medi ambient, Teresa Iborra.
Per a aconseguir-ho, l'Ajuntament d'Almussafes sufragarà el cost de les proves genètiques realitzades als cans amb la finalitat de determinar el genotip dels animals, labor per a la que serà necessària una senzilla extracció de sang, amb la que s'obtindran les mostres. Per a accedir a este servici, que es realitzarà de manera gratuïta per als propietaris en la Clínica Veterinària Ordás del 10 d'octubre d'este 2017 al 10 de febrer de 2018, tan sols serà necessari sol•licitar cita prèvia en el centre veterinari, en el correu electrònic i telèfon habilitats a este efecte. Posteriorment, les mostres seran enviades al laboratori Newbiothecnic, on es realitzaran les anàlisis que permetran establir la informació genètica de cada mascota per a incorporar-la a les dades del cens caní. Després d'açò, els propietaris rebran una xapa perquè l'animal estiga sempre plenament identificat durant els seus passejos.
Controls
Els controls d'excrements, inclosos els depositats en l'interior dels cinc pipicanes situats en el nucli urbà, començaran el pròxim 11 de febrer de 2018 i en els mateixos participaran els agents policials locals i un operari de neteja, els que seran els encarregats d'enviar les mostres detectades al laboratori per a identificar el propietari de la mascota.
El cens és l'altre camp en què s'està treballant per part de l'administració local almussafense. Actualment ja hi ha registrats més de 1.500 gossos, però la intenció del consistori és aprofitar la campanya per a procedir a l'actualització d'esta llista. A partir d'ara seran de compliment obligatori ambdós accions, el sotmetiment a la prova d'adn i la incursió de les dades en la base municipal. La nova ordenança arreplega sancions de 200 euros per no censar els gossos i de fins a la mateixa quantitat per no arreplegar les deposicions fecals que estos realitzen.
No obstant això, des de l'equip de govern municipal insistixen en el fet que l'objectiu que perseguixen amb la posada en marxa d'estes mesures “no és en absolut recaptatori, sinó que va encaminat a dissuadir de certes pràctiques que atempten contra la convivència, el respecte i la salubritat”. Per eixe motiu, “la posada en marxa de l'ordenança s'està duent a terme no sols amb un ampli període d'adaptació sinó amb la màxima transparència possible i amb una important inversió econòmica per part de l'Ajuntament, per la qual cosa el cost serà zero per als propietaris”, recorda Iborra.
Campanya “El carrer és de tots”
La implementació d'estes mesures vindrà acompanyada d'una ambiciosa campanya informativa de quatre mesos de duració, titulada “El carrer és de tots”, que s'inicia amb l'enviament d'una carta directa als propietaris de les mascotes en què s'avança tot el procés. A més, es distribuirà en tots els domicilis de la localitat d'un tríptic en què s'expliquen les novetats incorporades a l'ordenança perquè tots els veïns i veïnes la coneguen i puguen contribuir a difondre les actituds que faran compatible la tinença d'animals amb el manteniment de la neteja en les vies públiques.
Este document, del qual s'ha realitzat una tirada de 3.700 unitats, incorpora en la seua contraportada un pla d'Almussafes en el que s'indica la localització de les cinc zones d'escampament caní habilitades pel consistori, que convertixen la localitat en el municipi de la Comunitat Valenciana amb més metres quadrats d'este tipus de recintes en relació al Nombre d'habitants. A més, s'aprofita la publicació per a explicar altres aspectes de la normativa que poden desembocar en sanció, com les prohibicions d'utilitzar productes tòxics per a evitar que els gossos orinen en les fatxades, orinar en les zones enjardinades o l'accés a les zones de joc infantil.
La Unitat de Protecció Animal de la Policia Local d'Almussafes resoldrà tots els dubtes, a través del telèfon 664 52 01 99, disponible els dies laborables de 9 a 14 hores, i l'adreça de correu electrònic
[email protected]. “Les accions dutes a terme des de l'inici de la legislatura per a aconseguir eradicar esta problemàtica han sigut nombroses. Actualment comptem amb tots els recursos per a aconseguir la seua total eradicació i garantir així la neteja i salubritat dels nostres carrers”, conclou Iborra.
Ajuntament d'Almussafes