Almussafes participa en les XIII Jornades de Fibromiàlgia

Jueves, 23 de noviembre de 2017 | e6d.es
• La Unitat de Fibromiàlgia del Departament de Salut de la Ribera atén més de 800 consultes a l'any de pacients

._000499
._000517
Quatre representants de l'Associació Afectats Fibromiàlgia d'Almussafes van participar ahir dimecres 22 de novembre a Alzira en les XIII Jornades de Fibromiàlgia del Departament de Salut de la Ribera, una trobada en la qual es posa en coneixement dels pacients amb aquesta malaltia els últims avanços així com les recomanacions que contribuiran a assegurar una millor qualitat de vida. El congrés, en el qual van intervenir alguns dels professionals més destacats de tot el territori espanyol, va comptar amb la presència del director gerent del Departament de Salut de la Ribera, Javier Palau, les presidentes de les associacions de fibromiàlgia de la comarca, que col•laboren en l'organització, i els alcaldes dels seus municipis, entre els quals es trobava el primer edil d'Almussafes, Toni González.
Ahir, dimecres 22 de novembre es van celebrar amb èxit en la Sala Cotonera Events d'Alzira les XIII Jornades de Fibromiàlgia del Departament de Salut de la Ribera, una trobada organitzada en col•laboració amb les quatre associacions de pacients d'aquesta malaltia de les comarques de la Ribera, situades a Almussafes, L'Alcúdia, Sueca i Alzira, en la qual es van reunir centenars de pacients afectats per aquesta malaltia per a abordar de forma multidisciplinària aquesta dolència crònica i seguir avançant cap a una major qualitat de vida.
Almussafes va estar representat en el congrés per l'alcalde de la localitat, Toni González, la presidenta de l'Associació Afectats Fibromiàlgia Almussafes, María José Benzal, i per altres tres integrants de l'entitat. “He volgut acompanyar-los per a mostrar-los el meu suport i el de tot el consistori pel gran esforç que realitzen durant l'any per a aconseguir portar aquest problema amb una actitud positiva i intentant millorar la seua salut cada dia”, declara el primer edil de la població. “Vam tenir l'oportunitat de conèixer els últims avanços en el tractament de la fibromiàlgia i el que poden fer els afectats per a combatre-la i en aqueixa mateixa línia anem a continuar nosaltres treballant també a nivell local, brindant-los la nostra col•laboració i posant-nos a la seua disposició per a facilitar-los l'organització de les activitats”, assenyala.

Programa de l’encontre
Durant la jornada, que va començar amb una inauguració a càrrec de l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, el director gerent del Departament de Salut de la Ribera, Javier Palau, i de la presidenta d’Adafir d'Alzira, Ángela López, els assistents van tenir l'oportunitat de participar en una completa agenda d'iniciatives relacionats amb diferents àmbits relacionats amb el tractament de la dolència. Al matí, es va dur a terme la taula interactiva “Llums i ombres de la malaltia de fibromiàlgia”, en la qual van intervenir les doctores Mara Sempere, Lorena Alonso i Rocío Herrero, que van estar moderades per la també doctora Blanca Folch.
A continuació, es va realitzar la taula redona “Estacions pels sentits i les emocions”, en la qual van aportar la seua experiència en aquest àmbit Mónica Portillo, Patricia Roth, Cristina Santamaria, Eugenio Montero, Joana Guillén i Lidia Holgado. Al final de la mateixa, els assistents van gaudir d'una sessió de ball com a teràpia, dinàmica que va donar pas al temps de descans i al dinar. A les 15.30 hores es va reprendre el programa amb la xarrada “Sexualitat i malaltia de fibromiàlgia”, en la qual Marisa Fernández, neuropsicòloga del Servei de Neurologia de l'Hospital de la Princesa de Madrid, va desgranar les claus per a millorar en aquest aspecte.
Posteriorment, a les 16.30 hores, la trobada va donar veu al testimoni d'una pacient, Teresa Beltrán, qui va presentar el seu llibre “Agua i arena. Experiencias de dolor con humor” al costat del doctor Vicente Palop i la doctora Pilar Lluna, Cap del Servei de Nutrició i Dietètica de l'Hospital de la Ribera. Finalment, per a concloure la jornada, es van oferir una sessió de biodansa i una altra de música per als sentits.

Més de 5.000 pacients han sigut ateses en la Unitat
Per a Javier Palau, “aquestes Jornades, organitzades des de l'any 2005, s'han revelat com a clau per a l'abordatge de la fibromiàlgia, una malaltia que afecta a al voltant d'un milió i mig de dones a Espanya, sent la patologia més representativa de dolor crònic en la població”.
Per la Unitat implantada en el Departament de Salut de la Ribera han passat ja més de 5.000 pacients i cada any s'atenen més de 800 consultes en tota la Comunitat Valenciana. Palau considera que l'èxit radica en que es posa en el centre a la persona, al seu dret al fet que la seua malaltia siga reconeguda i a l'atenció dels seus problemes de salut, compartint el patiment i la compassió amb els pacients”.
Ajuntament d'Almussafes