Andreu Reig guanya el IV Premi “Cronista Víctor Oroval” de Carcaixent

Jueves, 10 de diciembre de 2015 | e6d.es
• L’estudi "Casa Francespablo. Entre l’alqueria i el palau de ciutat", d’Andreu Reig i Fayos, ha estat l’obra reconeguda amb el quart Premi “Cronista Víctor Oroval” d’estudis locals de Carcaixent

._000407
En aquesta ocasió el jurat format per l’historiador Tomàs Peris, la biblioteconomista Amanda Ribera i el filòleg Josep Calataiud, han premiat un estudi sobre una de les cases més antigues de la localitat, actualment necessitada d’un important procés de restauració, i sobre la qual no n’hi havia cap monografia publicada.
Andreu Reig i Fayos (1987), és estudiant d’enginyeria de l’edificació a la Universitat Politècnica de València. Ha col•laborar en el procés de restauració del Monestir de Sant Francesc de Benigànim, i en l’elaboració del Pla d’Estudi de la parròquia de Sant Miquel i Sant Sebastià de València. Guardonat amb diversos premis acadèmics, amb l’estudi que ara es publicarà ha obtingut la qualificació de Matrícula d’Honor en el seu treball final de grau.
L’estudi comprén una exhaustiva investigació històrica sobre els orígens i propietaris de la casa, familiars de la Inquisició, mitjançant la consulta de diversos arxius històrics, i una anàlisi tècnica de l’edificació. D’especial interés són també les simulacions de les decoracions i paviments que en un temps ornamentaren els espais interiors, a partir de les restes de pintures murals i ceràmica que s’hi conserven.
L’obra serà publicada en els pròxims mesos i inclosa a la col•lecció L’Entorn, d’Edicions 96, on ja poden trobar-se Les muntanyes de Carcaixent, de Vicente Ferrer, i Canvi social i mobilització política a Carcaixent durant la República i la Guerra Civil (1931-1939), de Maria José Sigalat, treballs guardonats en les anteriors edicions del premi.

Víctor Oroval i Tomàs
Víctor Oroval i Tomàs (1910-1989) és sens dubte un dels intel•lectuals valencians més importants del segle XX. Amic de l’arabista Julià Ribera, llicenciat en Dret i Mestre, treballà com a funcionari de l’Ajuntament de Carcaixent a partir del 1939. L’any 1948 seria nomenat responsable de la Biblioteca Pública Municipal de Carcaixent, que aleshores ocupava part de l’antic convent de sant Francesc.  Impulsor del nou edifici de la Biblioteca, inaugurat el 1971 i ja desaparegut, arribà a convertir-la en un referent per a tot el País Valencià. Allí organitzà els primers cursos de valencià que es feren a Carcaixent.
La seua obra es troba dispersa en forma d’article publicats a revistes o programes de festes, i se centra principalment en la història local, la llengua, la onomàstica i la toponímia pròpies. Cal destacar també la important biblioteca personal que configurà, amb més de deu mil volums de temàtica diversa, una de les més importants a la comarca.
El seu compromís amb el nacionalisme valencià el demostrà en diverses ocasions, acudint a diverses trobades o participant a les llistes electorals de la Unitat del Poble Valencià a Carcaixent. Va ser, a més, soci fundador d’Acció Cultural del País Valencià.
El Casal Jaume I – Grup Arrels de Carcaixent és una associació cultural, inclosa en la xarxa de Casals Jaume I d’Acció Cultural del País Valencià. Ofereix des de l’any 2000 una programació estable d’activitats dirigida tant a socis com al públic en general.
Edicions 96 és una editorial amb un ampli catàleg de publicacions en continu creixement, principalment en valencià. En aquest catàleg destaquen sobretot les col•leccions de poesia, així com els recursos educatius i la línia d’agendes, molts d’ells elaborats en col•laboració amb Escola Valenciana.
Edicions96