Carcaixent celebra el 437 aniversari del seu autogovern amb un homenatge a tres dones il•lustres

Sábado, 9 de marzo de 2013 | e6d.es
• Antonia Talens Mezquita ‘La Marqueseta’; Amalia Bosarte, fundadora de l’Asil dels Desemparats, i Isabel Soriano, fundadora de les escoles del Ave María, centren les commemoracions

El diumenge, 10 de març, Carcaixent celebrarà una nova edició de la festa cívica, commemoració del seu autogovern i independència respecte de la ciutat d’Alzira, vil·la de la qual depenia administrativament fins eixe moment.
 
Antecedents històrics
L’11 de març de 1576, el Rei Felip II va concedir a Carcaixent el privilegi d’Universitat.
Esta concessió va ser l’inici d’un procés que culminaria 13 anys després, el 17 de juliol de 1589, amb un fet de la màxima importància per als carcaixentins: la concessió del privilegi de Vila Reial, un fet que obria les portes a l’autogovern a través de l’exercici de l’anomenada Jurisdicció Suprema.
En els últims anys, l’Ajuntament de Carcaixent ha commemorat esta efemèride amb la celebració d’un acte cívic i institucional.
La celebració en el Saló de Plens es va traslladar en 2006 a l’Auditori Municipal, antic Convent de Les Dominiques, amb la intenció de facilitar la presència del major número de ciutadans, particulars i autoritats.
En les edicions anteriors, diversos ponents han parlat ja d’aspectes tan diversos com ara la demarcació territorial de Carcaixent, la seua toponímia, l’escut heràldic, els noms dels carrers i les places, la figura del Rei En Jaume I El Conqueridor, de l’arabista En Julià Ribera i Tarragó o del Degà Navarro Darás, entre altres.
 
Guardons anteriors
Amb anterioritat i en el marc d’esta festa institucional, l’Ajuntament ja ha reconegut i guardonat en 2002 a la “Societat Musical Lira Carcaixentina” i al “Grup de Teatre Àgora”, en 2003 a la “Reial Sèquia de Carcaixent”, en 2004 a “l’Ordre Franciscana”.
--
 
En 2005, als cavallers de l’esport senyors En Carlos Gimeno, En Lluïs Catalá, que recentment ens ha deixat, En Paco Camarena i En Guillermo Fabregat, al Degà Navarro Daràs en 2006, al professor Vidal Beneyto en 2007, a l’Eurodiputat N’Enrique Guerrero en 2010 i al Mercat i les falles de Carcaixent en 2011.
 
Programa d’actes
La Corporació Municipal amb els tres ponents que intervindran en este acte, acompanyats per representants dels grups de danses, entitats ciutadanes, representants dels barris de Carcaixent, falles i ciutadans particulars, eixiran des del Palau de la Marquesa a les 10:50 per a dirigir-se cap a l’Auditori Municipal de les Dominiques.
A les 11:00 s’iniciarà un Ple Extraordinari de la Corporació que tindrà com a punt únic el discurs institucional de la Sra. alcaldessa Na Lola Botella Arbona.
A continuació, la regidora de Cultura, Na Isabel Gómez i Vayá, anirà presentant als tres ponents, senyors En Bernat Darás i Mahiques, En Juan Vicente Durá Vila i Sr, En Vicent Guerola Blay que, respectivament, exposaran la vida i obra de les il·lustres senyores N’Antonia Talens Mezquita (La Marqueseta), Na Isabel Soriano Pallassar (mestra i pedagoga) i N’Amalia Bosarte i Talens de Riera (fundadora Asil de Nostra Senyora dels Dessemparats)
Finalitzades les intervencions, es lliuraran tres obsequis als ponents en agraïment per la seua participació en l’acte cívic i institucional.
Seguidament s’atorgarà el títol de Filles Predilectes de Carcaixent a N’Antonia Talens Mezquita i a Na Isabel Soriano Pallassar i el títol de Filla Adoptiva de Carcaixent a Na Amalia Bosarte y Talens de Riera.
Ajuntament de Carcaixent