Este diumenge 12 de març, a les 12 hores, Carcaixent celebrarà la Festa de l’Autogovern, en commemoració del 441 aniversari de la concessió del privilegi d’Universitat l’11 de març de 1576 i de la independència de la ciutat d’Alzira. Com és habitual, tindrà lloc un acte institucional a l’Auditori de les Dominiques al qual està invitada a participar tota la població. L’acte estarà dividit en dos parts. La primera consistirà en un ple extraordinari en què l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, procedirà a la lectura d’un discurs institucional. Finalitzada esta part, se n’iniciarà una segona que comptarà amb la intervenció de Manuel Costa, veí de Caracaixent i tot un referent en el camp de la Botànica.
Este acte és la culminació de les jornades “Joves i Futur”, celebrades la setmana passada. Habitualment l’acte institucional de la Festa de l’Autogovern ha estat plantejat com un homenatge al passat; no obstant això, com que el 2016 es va dedicar de forma exhaustiva a celebrar el centenari del títol de ciutat, per a enguany es va considerar interessant canviar la perspectiva i donar-li una visió més orientada al futur i al talent. D’esta manera, continuant la línia de les jornades sobre talent jove de posar en valor la trajectòria de professionals de Carcaixent que han reeixit en diferents camps, en l’acte institucional es posarà en relleu la figura d’un talent ja consolidat com és el de Manuel Costa.
Manuel Costa, catedràtic de Botànica i professor emèrit de la Universitat de València, ha publicat nombrosos treballs d'investigació dedicats a l'estudi sobre els diferents ecosistemes de la flora i vegetació del territori valencià. A nivell internacional, a més, ha participat en diverses campanyes botàniques realitzades a Europa, Estats Units, Canadà, Perú, Bolívia, Argentina, Xile, Veneçuela, l’estudi de la vegetació de l’Altiplà Andí, les costes de Xipre i Creta, entre molts altres.
L'any 1987 va ser nomenat director del Jardí Botànic de València i va transformar este espai en un referent d'investigació, d'educació ambiental i de divulgació científica tant a nivell estatal com internacional. Posteriorment va ser vicerector de la Universitat de València, responsable de la política d’internacionalització i cooperació. Recentment, la Generalitat li ha concedit el premi Lluís Guarner pel seu treball sobre ecosistemes de flora i vegetació del territori valencià.
Festa de l’Autogovern
L’11 de març de 1576, el rei Felip II va concedir a Carcaixent el privilegi d’Universitat. Esta concessió va ser l’inici d’un procés que culminaria 13 anys després, el 17 de juliol de 1589, amb un fet de la màxima importància per als carcaixentins com va ser la concessió del privilegi de Vila Reial, que obria les portes a l’autogovern a través de l’exercici de l’anomenada Jurisdicció Suprema. Des de 2001, l’Ajuntament de Carcaixent commemora esta efemèride amb la celebració d’un acte cívic i institucional.
La celebració en el Saló de Plens es va traslladar en 2006 a l’Auditori Municipal de les Dominiques, amb la intenció de facilitar la presència del major nombre de ciutadans, particulars i autoritats. En les edicions anteriors, diversos ponents han parlat ja d’aspectes tan diversos com ara la demarcació territorial de Carcaixent, la seua toponímia, l’escut heràldic, els noms dels carrers i les places, la figura del rei Jaume I el Conqueridor, l’arabista Julià Ribera i Tarragó o el degà Navarro Darás, entre d’altres. Per a este diumenge, Manuel Costa centrarà la seua intervenció al voltant de Carcaixent i del seu entorn natural i paisatgístic.
Ajuntament de Carcaixent