Carcaixent estudia l’ús de rates penades en la lluita contra el mosquit tigre

Miércoles, 24 de octubre de 2018 | e6d.es
• La creixent tendència poblacional del mosquit tigre obliga a buscar noves mesures per tal de combatre’l

._000551

._000368
Des de l’Àrea de Salubritat de l’Ajuntament de Carcaixent s’està estudiant la possibilitat d’introduir rates penades per completar la lluita contra el mosquit tigre amb tractaments biològics. Sense deixar de costat els tractaments que s’estan aplicant de forma habitual i la tasca de prevenció que està realitzant-se, l´Ajuntament ha cregut necessari encetar una tercera via; la dels tractaments sense components químics mitjançant la promoció de la fauna depredadora d’insectes no desitjables, com són les rates penades.
En els últims mesos s’està observant que, degut al canvi climàtic i l’adaptació al nostre ecosistema, la tendència estacional del mosquit tigre és de creixement i expansió. Per este motiu, l’Ajuntament de Carcaixent, ha desdoblat durant este últim any els esforços per combatre-lo afegint actuacions directes extraordinàries i xarrades formatives com a complement al tractament contra el mosquit tigre i la mosca negra que es realitza en coordinació amb el consorci de la Ribera.
Donada la possibilitat que la presència del Mosquit Tigre s’estenga més enllà dels mesos càlids, des de l’Àrea de Salubritat també s’estan valorant alternatives biològiques per tal d’aminorar els efectes dels tractaments químics en l’ecosistema. Així, s’ha començat a estudiar la utilització de quiròpters (rates penades) ja que la seua principal font d’alimentació són els insectes voladors, com els mosquits.
No obstant, com han advertit des de l’Àrea de Salubritat, cal ser conscient que la presència de quiròpters per sí mateix no és suficient per al control de la plaga del  Mosquit Tigre, però el que sí que es pot afirmar és que els quiròpters són un gran complement en la lluita contra les plagues amb múltiples beneficis a nivell ecològic, econòmic i mediambiental.
Amb este plantejament, el regidor responsable de l’àrea, Carles Albert, ha explicat que cal realitzar un estudi per determinar la presència de rates penades i altres insectívors i altres insectívosrs en la població, “és important conèixer quines espècies tenim a Carcaixent, així com la viabilitat de potenciar les poblacions mitjançant la instal•lació de caixes niu, i en quin grau esta acció comportaria una menor presència de mosquits, ja que les rates penades són depredadors especialitzats en la caça d'insectes voladors com mosquits o arnes”.
Una de les iniciatives seria la instal•lació de caixes-niu per a quiròpters per tal de compensar la manca de refugis existents en el terme, així com fomentar la supervivència i reproducció d'estos xicotets mamífers, ja que les seues poblacions han patit greus impactes en les últimes dècades, destacant la destrucció o fragmentació dels seus hàbitats principalment per l'abús generalitzat de pesticides.
En el cas dels pobles de la Ribera ha resultat molt significativa l'alteració o desaparició de refugis naturals com coves i arbres vells i la pèrdua o modernització d'antigues teulades amb teula àrab que han anat deixant a les rates penades de costums fissurícoles sense l'abundància de llocs en els quals poder protegir-se o criar que tenien abans.
Carles Albert ha remarcat que una de les prioritats de l’Ajutament de Carcaixent és reduir l’ús de pesticides, “s’ha observat que utilitzats en excés fan que els mosquits es tornen immunes a estos tractaments, per tant és important buscar alternatives que siguen, no solament efectives per combatre les poblacions de mosquits tigre, sinó respectuoses amb el Medi Ambient”. El regidor també ha recordat que la  prevenció és fonamental“ continuarem fent xarrades de sensibilització i campanyes de difusió ja que evitar la seua aparició a l´àmbit domèstic és una mesura imprescindible per frenar la proliferació”, ha afegit.
Ajuntament de Carcaixent