._000049
Representants de huit països de la xarxa de ciutats agermanades de la qual forma part Carcaixent estan participant esta setmana d’una trobada europea que servirà per desenvolupar la primera activitat del projecte «Són a els nouvinguts Ciutadans europeus?», organitzat per l'Associació Municipal d'agermanament de Carcaixent (AMAC). Dins de les activitats previstes, el dissabte tindrà lloc l’acte institucional en el que es formalitzarà l’agermanament de Carcaixent amb la ciutat alemanya de Braunfels, on ja es va signar la primera part del protocol el passat mes de juny. L'alcalde de Carcaixent Paco Salom, va participar ahir en la benvinguda dels diferents representants europeus, arribats de Bagnols sur Cèze (França), Feltre (Itàlia), Eeklo (Bèlgica), Braunfels (Alemanya), Newbury (Regne Unit) , Kiskungelegyaza (Hongria), ciutats que conformen la xarxa de ciutats europees «8 towns of Europe» i a la que s’han afegit les ciutats convidades com Zamosc (Polònia) i Tomesti (Romania). Diferents famílies de la localitat s'han encarregat d'allotjar a casa seva als representants europeus, que participaran en les diferents activitats programades per als pròxims dies.
El col•lectiu d'agermanament va inaugurar divendres, en col•laboració amb Tyrius, una exposició de treballs amb vidre, restauració de mobles i indumentària modernista, que es podrà visitar durant estos dies a la Sala Sant Llorenç. Este matí, a l'Auditori de les Dominiques, s'ha obert el cicle de conferències titulat «Immigració i Integració: dos Reptes per a l'Europa del segle XXI», eix vertebrador de l’encontre, que ha comptat amb la participació de la periodista Lola Bañón. Durant la sessió s’ha projectat el vídeo realitzat per l'alumnat de l'IES Arabista Ribera de Carcaixent «The other side: Refugees welcome». Altres de les propostes dins del cicle són la presentació del Projecte Balloona Matata, una ambulància que participa en el rescat de refugiats a Grècia; una xarrada sobre la Creu Roja i la seua política amb els refugiats; l’intercanvia d¡experiències al voltant de la migració de la comunitat escolar del CEIP Francesc Pons de Carcaixent i una conferència del professor Vicent Ferrer, que parlarà sobre la perspectiva local de l'emigració.
Demà divendres, a les 13.30 hores a la Plaça del Mercat, tindrà lloc una fira gastronòmica internacional, amb degustació de plats típics dels països participants que estarà oberta a tota la ciutadania. Finalment, el dissabte a les 12:00 a l’Auditori de les Dominiques se celebrarà la cerimònia oficial d'agermanament de Carcaixent amb la localitat alemanya de Braunfels de la que participaran els alcaldes de les dos localitats, Paco Salom i Wolfgan Keller, i representants de les associacions d’agermanament per tal de signar el protocol que formalitzarà el vincle entre les dos ciutats. L’acte comptarà amb la intervenció de la Directora General d’Inclusió Social, Inmaculada Cardà.
Paco Salom, alcalde de Carcaixent, ha recordat la importància que tenen este tipus d’encontres per a unir a les persones i superar així “les fronteres polítiques i ideològiques que ens separen i buscar punts d’encontre que, sense dubte, ens comporten beneficis a llarg i curt termini a totes les parts implicades». També ha volgut agrair la important tasca que s’està realitzant des de les associacions d’agermanament al voltant del fenomen de les migracions, la integració, i la construcció europea “amb projectes que aposten per difondre i eliminar barreres, estenent entre la ciutadania valors com la diversitat cultural, la solidaritat entre els pobles, o la tolerància”, ha afegit.
La trobada que està celebrant-se a Carcaixent forma part del projecte de l’Associació Municipal d’Agermanament “Els nouvinguts són ciutadans europeus?” el qual va rebre l’estiu passat una menció europea per la defensa i protecció dels drets dels migrants. Este projecte està integrat, a més de Carcaixent, per altres ciutats europees de França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, Polònia i Hongria. La finalitat d’esta iniciativa és construir un discurs contra l’estigmatització dels migrants i dels refugiats i la creació d’accions solidàries i de convivència com un mecanisme per a resoldre conflictes xenòfobs.
Carcaixent forma part de la xarxa de ciutats europees «8 Towns for Europe» constituïda per Bagnols-sûr-Céze (França), Feltre (Itàlia), Braunfels (Alemanya), Newbury (Anglaterra), Klskunfelegyhaza (Hongria), Eeklo (Bèlgica) i la ciutat de Kikinda a (Sèrbia). L’objectiu d’esta xarxa es fomentar el respecte als valors democràtics, de pau i convivència, així com fomentar la coneixença i l’estima de les diferents llengües i cultures de la Unió Europea. L’AMAC porta desde 1982 treballant junt l’Ajuntament de Carcaixent per aconseguir estos objectius amb la realització d’intercanvis lingüístics i culturals, taules redones o trobades com la celebració d’este encontre a Carcaixent.
Ajuntament de Carcaixent