._000255
El Teatre Giner de Carlet va acollir ahir una cita molt especial: la presentació del llibre “Teatre El Siglo. Carlet 1889-1912”, un treball d’investigació dels carletins Àngel Valero i Ramón Trullenque que relata la història i trajectòria artística d’este emblemàtic espai cultural.
El Teatre El Siglo naix de la mà de 26 famílies de la ciutat que van decidir revertir la seua economia privada en la construcció d’un lloc d’efervescència cultural. El fi d’esta acció era que el veïnat poguera disfrutar de la cultura sense haver de desplaçar-se a València. La seua construcció va arrancar en 1887, i dos anys més tard, el 2 de febrer de 1889, va tindre lloc la seua inauguració.
El Teatre El Siglo, considerat Bé de Rellevància Local, està en procés de rehabilitació i tornarà a obrir les seues portes als carletins i carletines. Al respecte, l’alcaldessa de Carlet, Laura Sáez, indicà: “El Siglo es convertirà de nou en un epicentre social, artístic i cultural”. Este treball de rehabilitació va dedicat a totes aquelles persones que en el seu dia treballaren per este patrimoni.”
Laura Sáez també va ressaltar l’aposta per la recuperació del Teatre El Siglo que han tingut els alcaldes i alcaldesses que l’han precedit.
Per fer justícia a totes aquelles persones que s’esforçaren perquè a Carlet tingueren un espai de referència nacional, s’ha treballat en l’escriptura d’un llibre que recull totes les curiositats des de l’any 1889 fins a 1912. El gestor cultural, Àngel Valero i el fill predilecte de Carlet, Ramón Trullenque, presentaren ahir a la ciutadania la seua publicació. Un treball que posà en valor els anys d’activitat artística al seu escenari.
L’acte va estar presentat per l’actriu carletina Lola Moltó i pel cantant Gonzalo Manglano. Però, no van estar sols a l’escenari, per tal reproduir la trajectòria artística del teatre, també intervingueren persones expertes en la matèria com l’escenògraf Manolo Zuriaga, per tractar de prop curiositats sobre el teló de boca del Teatre El Siglo que data de 1888, i Pepe Vanaclocha, que ha dedicat tota la seua vida al cinema convertint-se així en director de la Cartellera Túria. A més, a mesura que avançava l’acte, es va fer entrega d’exemplars del llibre a familiars de personatges importants que feren possible la construcció del teatre.
L’espectacle es va dividir en les diferents modalitats artístiques que va acollir en el seu moment El Siglo. Es va viure una part de lírica amb les actuacions de la soprano Teresa Albero, interpretant a la tiple Eusebia Martí, del baríton Rodrigo Esteve i del pianista Jordi Nogués.
Tot seguit es va recordar l’etapa del cinema al Teatre El Siglo. Es projectaren aquelles tres primers pel·lícules que s’estrenaren al teatre: l’Eixida d’Obrers de la Fàbrica, l’Arribada del Tren a la Ciutat i El Regador Regat. Respecte al sainet, Lola Moltó i Gonzalo Manglano van representar Retratos al Viu, una obra del dramaturg valencià Manuel Millàs. Tots dos també van interpretar les Coples de la Cuquella, un moment màgic que unia a l’escenari representació i música.
Per acabar l’acte es va fer un brindis molt especial perquè El Siglo ha ressorgit de nou i cada vegada falta menys per tornar a disfrutar de les millors expressions artístiques al seu escenari. Rodrigo Esteve, Gonzalo Manglano i els hòmens de la Coral Polifònica Ciutat de Carlet, que es trobaven entre el públic, cantaren a l’uníson la sarsuela Marina. Una fi de festa com es mereix per a tancar la presentació d’un llibre que ja forma part de l’herència cultural de la ciutat de Carlet.
Ajuntament de Carlet