Clica a la foto per ampliar
Celebració, reivindicació i homenatges pel 9 d'octubre a Sueca
Centenars de persones han participat dels diferents actes que s'han organitzat a la capital de la Ribera Baixa
Este diumenge Sueca ha celebrat la festivitat del 9 d’octubre. Centenars de persones han participat dels diferents actes que s'han organitzat a la capital de la Ribera Baixa per commemorar esta festivitat.
La festa arrencava a les 11 hores amb una cercavila des de la Plaça de l’Ajuntament a la casa de Joan Fuster, l’escriptor i assagista suecà. Allà, Daniel Francesc de Vera, veí de Sueca i estudiós de la cultural popular valenciana, va estar l’encarregat de llegir el Correllengua 2016, un manifest que va estar marcat per la reivindicació d'un finançament just per als valencians davant la situació d'emergència social i la manca de recursos pel territori.
Després, el claustre de l’Espai Fuster es va omplir de danses i de la música del tabal i la dolçaina de la mà del Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala. I per finalitzar esta primera part de la festa, la Muixeranga de Sueca va alçar una torreta de quatre dintre el mateix claustre de l’Espai Joan Fuster al ritme dels repics i el ressò del tabal i la dolçaina de l’Associació Cultural Tabalaina.
La celebració de la festivitat de tots els valencians va continuar, com cada any, amb l’homenatge a Joan Fuster, als peus del monument que hi ha instal·lat en la seua memòria a la Plaça de l'Ajuntament de Sueca. Allà, en primer lloc, Miquel Furió, el nou director de l'IES Joan Fuster de Sueca, va realitzar la lloança a l’obra i la persona de Fuster. Furió va centrar bona part de la seua intervenció en la vigència i la transcendència de l'obra de Fuster en diferents àmbits, des de la vessant acadèmica, a la cívica, política i, fins i tot, educativa. El director de l'institut es va qüestionar sobre la coneixença de la seua obra per part de les noves generacions i va convidar a llegir-lo, pensar-lo i recordar-lo més, més enllà de dedicar-li homenatges i reconeixements, tot apel·lant a la tasca cultural que va realitzar i al seu compromís cívic i també a l'actualitat de la seua obra que, va assenyalar, “encara ens interpel·la en tant que valencians i en tant també que ciutadans del segle XXI”. Després diferents entitats, col•legis i col•lectius del Municipi, a més de l’Ajuntament de Sueca, van fer l'ofrena floral en homenatge a la seua figura.
Tot seguit, la festa es va traslladar al mateix Ajuntament de Sueca. En un saló de plens de l’Ajuntament, ple de gom a gom, es va fer l'entrega dels guardons i diplomes als alumnes guanyadors del XVIII concurs de dibuix per a escolars “Jaume I i el 9 d’octubre” organitzat per l'Ajuntament de Sueca. L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i el regidor d’Educació, Vicent Baldoví, van estar els encarregats de fer l’entrega dels guardons als alumnes, acompanyats d'altres regidors de la corporació municipal.
La festa va acabar al migdia amb la baixada del penó de la conquesta i amb les actuacions, novament, de La Muixeranga de Sueca, l’Associació Cultural Tabalaina, El Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala.
Ajuntament de Sueca
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Cercaviles, homenatges i lluiraments dels premis de XV Concurs de dibuix
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
L'ONU assenyala que una de cada tres dones en el món han patit algun episodi de violència
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Els actes institucionals pel 9 d'octubre es tancaran amb la baixada del Penó de la Conquesta
Hi ha 0 comentaris / Llegir més