Cent seixanta-cinc anys d'història de la Societat Unió Musical Alberic

Domingo, 30 de julio de 2017 | e6d.es
• 200 músics i 70 educands en l’Escola de Música Leopoldo Magentí

._000447

._000495
165 anys d’història, des que es va fundar en 1852, la Societat Unió Musical Alberic, com a Banda Municipal, per una mestra d’escola, que tenia nocions de música. 30 anys després, es va fer càrrec, Modesto Perales, que ja comptava amb una plantilla de 25 músics.
La banda de música d’Alberic, ha tingut una predilecció per a participar en el Certamen de Música a València, i va ser una de les bandes que van participar en el Primer Certamen de la Fira de Juliol a la ciutat de València, l'any 1886 (actual C.I.B.M. de València), obtenint un tercer premi.
La Banda d’Alberic, com en la majoria de les bandes de música d’aquella època, estava formada per músics a base d’esforç i sacrifici, amb moltes carències alimentàries i de treball diferent de l'actual, on alguns d’ells treballaven al camp, i amb pocs estudis.
La banda, creixia i comença a provar les mels dels triomfs. En l’any 1931, al de València, amb un primer premi; sent el director, Ramon Ramírez Caldes. L’any 1941 (1r Premi Secció Primera) i l’any 1942 (1r Premi Secció Especial), anomenat hui en dia Secció d’Honor
Parlar de Certàmens o Festivals en les que ha participat la S.U.M. Alberic, donaria per a fer un parell de Llibres amb moltes pàgines carregades de sentiments, alegries i desencants pels premis merescuts i no rebuts.
Molts directors han passat i hi han tingut èxits en la seua llarga i dilatada història, com:
L’any 1981, Enrique de Dios Cintero, amb qui aquest any obté al Certamen de València un Segon Premi de la Primera Secció i l’any següent, un Segon Premi de la Secció Especial B.
L’any 2002, es fa càrrec de la Banda, Francesc Xavier Martínez i Martínez, amb qui en l’any 2004, assisteix al Certamen de Bandes de Cullera, aconseguint el Premi a la Millor desfilada, Primer Premi, i Premi a la Millor Banda del Certamen. El 2005, participa en la Secció Primera del C.I.B.M. de València, aconseguint el Primer Premi.
Altres directors que han passat, com Vicent Barberà, Miguel Gorrea, Germà Nogués.
Però, hi ha u molt especial i recordat amb molt d’afecte i estimat pels músics, va ser un veí d’Alberic, que en 1956, es va fer càrrec de la banda durant 25 anys, en Emilio Mínguez Martínez, i al que els veïns i músics el coneixien com “El Mestre”. De la seua batuta aconseguiren primer i segons premis en les diferents edicions en les quals va participar la banda, com en els Certàmens de Música de València, en les Seccions Primera i Especial B.
Certamen de València, de Cullera, i el de Campo de Criptana, i actuant a l’estranger a diferents Europeades i altres concerts, a Holanda, Bèlgica, França, Portugal, etc.
La Societat Unió Musical Alberic compta, amb nombrosos músics professionals, repartits per tota la geografia espanyola, i que acudeixen a la seua Banda, sempre que tenen ocasió.
Cal destacar la figura de grans músics com el mestre en Mario Vallés i Torres, o en Miguel Iborra i Climent, dos músics que treballaren molt per la seua Banda.
En homenatge a la Societat Unió Musical Alberic, guanyadora de la Secció d’Honor del 131 Certamen Internacional de Música de València, El Seis Doble, continuarà publicant, sobre l'últim Certamen, de les bandes participants, opinions diverses i del G 7.
Eduardo Sala, text, fotos