El huitè Sopar Popular i Festa de Xúquer Viu celebrat a la localitat d'Alginet ha suposat un èxit per la gran assistència registrada. Prop de 400 persones es donaren cita a la Plaça de la Constitució d'Alginet, junt al seu Ajuntament. Entre els assistents, persones de quasi tots els pobles de la comarca de la Ribera i també d'altres comarques veïnes. El diputat del Congrés Joan Baldoví, i el de les Corts Valencianes Juan Ponce, els alcaldes d'Alginet, Sumacàrcer o Corbera, i regidors d'una vintena de pobles completaren l'assistència.
L'Alcalde d'Alginet, Jesús Boluda va dir en la salutació que el Xúquer és molt més que un riu, ja que era també territori i país, així com la vinculació d'Alginet amb la Ribera i amb el Xúquer mitjançant la Sèquia Reial, el Canal Xúquer-Turia o la sèquia Alèdua.
El president de Xúquer Viu, Roger Pons va fer referència als 10 anys de lluita de Xúquer Viu per la recuperació dels nostres rius, aqüífers i zones humides i va denunciar que de nou el Pla de Conca es troba estancat quan hauria d'haver eixit a consulta pública a finals de juny. Mentre continuem sense cabals ecològics, amb els aqüífers sobreexplotats i amb un deteriorament progressiu i constatable de les nostres masses d'aigua. Va afirmar que si fa 10 anys Xúquer Viu no haguera nascut, segurament tindríem a Antella o a Cortes de Pallàs, un monstruós transvasament que haguera arruïnat les perspectives de recuperació del nostre riu. Finalment va advertir que no podem baixar la guàrdia, perquè interessos molt poderosos i amb molts recursos econòmics no cessen en el seu objectiu d'emportar-se la millor aigua del Xúquer per al negoci i l'especulació.
El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi "Aigua Clara" que en l'edició de 2013 ha recaigut en la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. Núria Hernández i Abel la Calle, presidenta i vicepresident respectivament de la Fundació, reberen una gran ovació després d'explicar que la lluita de Xúquer Viu en defensa dels rius i zones humides és la mateixa lluita de moltes altres persones i organitzacions d'altres territoris. Que la voluntat i perseverança de xicotets grups de persones aconseguien grans canvis, que sempre havia segut així en la història. Finalitzà afirmant que Xúquer Viu és un exemple del que es pot aconseguir amb el compromís de molta gent.
El premi "Tarquim Pudent" que s'atorga per votació popular entre els assistents al sopar, va ser aconseguit ex aequo per la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb 121 vots per la seua nefasta gestió en la resolució del problema de l'aigua potable a la Ribera. Les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d'evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat als pobles de la Ribera. Per això en aquests moments quasi 200.000 persones de la Ribera no tenen accés a l'aigua potable per contaminació dels seus aqüífers per nitrats des de fa dècades i de pesticides més recentment. Completaven la terna de candidats el ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete amb 93 vots i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, l'Alacantí i la Marina amb 68 vots.
La nit va finalitzar amb un magnífic concert d'Urbàlia Rurana de música popular valenciana i mediterrània amb l'espectacle "Sarau a la plaça" que va fer ballar als assistents que els brindaren un gran aplaudiment. Va ser molt emotiu el moment en el que un grup de persones d'Algemesí va alçar una muixeranga de 4 altures amb la bandera de Xúquer Viu.
Plataforma Xúquer Viu