Compromís Ribera Alta, Compromís Ribera Baixa i Més Algemesí presenten a Alzira Compromís per l’aigua

Miércoles, 1 de mayo de 2013 | e6d.es
• Per una banda, cal exigir responsabilitats però per l’altra també aportar propostes de solució a la problemàtica de l’aigua a les Riberes
c#ristianmahiques20130120
El portaveu de Compromís Ribera Alta, Diego Gómez, el diputat al Congrés, Joan Baldoví, el diputat a les Corts Valencianes, Juan Ponce, l’Alcalde de Corbera, Jordi Vicedo i la regidora de Més Algemesí, Lorena Calatayud, han comparegut davant la premsa a Alzira per tal de presentar Compromís per L’aigua.
Tal com ha comentat Diego Gómez, Compromís per L’aigua naix per donar resposta a la urgència que vivim, denunciar el que està ocorreguent i oferir solucions reals per al present i per al futur. Perquè és un problema que afecta a molts aspectes: sanitaris, agrícoles, de medi ambient i d’indústria; aspectes que cal seguir per a donar una solució a aquesta problemàtica.
Joan Baldoví, diputat al Congrés, s’ha preguntat què ha passat per a que l’aqüífer estiga com està. Pregunta que té una resposta. Tant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer – que té la competència en el control dels aqüífers- com la Generalitat Valenciana – que ha d’executar les obres per a abastir d’aigua de qualitat a la Ribera i que ha d’aplicar mesures per evitar el deteriorament dels aqüífers- no han fet el que devien. Des de l’aprovació d’un conveni l’any 1997 per a fer obres hidràuliques portem ja 16 anys de retard i no hi ha res clar encara, ha continuat Baldoví.
En quant a les propostes per resoldre el problema de l’aigua, Baldoví ha comentat dos fonamentalment: Una primera és, davant la situació d'emergència, la Creació d'una Comissió de Seguiment formada per les tres administracions més tècnics, grups ecologistes i socials. Es tracta de tindre informació de primera mà no i no tindre-la només per les declaracions a la premsa. Una segona, seria la concessió d'aigua potable a la Ribera, com actualment tenen València i àrea metropolitana, Sagunt i el Camp de Morvedre o Albacete.  En el Pla vigent no està contemplat però sí deuria contemplar-se en el nou Pla de Conca que ha d’aprovar-se pròximament.  A més, els habitants de La Ribera no deurien pagar per un aigua que és tan nostra com la de tots.
Juan Ponce, diputat a Les Corts per Compromís ha indicat que els drets universals i bàsics no són la prioritat de la Generalitat Valenciana. Ha recordat que l'accés a l'aigua potable i el sanejament va ser proclamat com a dret humà en 2010 per les Nacions Unides. La Llei d’Aigues també diu que el primer és l’abastiment humà i la Directiva Marc de l’aigua diu que les fonts de subministrament han de protegir-se de la contaminació.
Ha continuat la seua intervenció dient les solucions han sigut parxes. Ponce ha insistit que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer deuria garantir el bon estat de l’aqüífer i la Generalitat deuria complir la directiva de nitrats –que no ho fa- i tindre un pla d’actuació per a la reducció dels productes químics de l’aqüífer. Açò últim passaria, entre altres coses, per establir unes bones pràctiques agrícoles. Ponce ha acabat la seua intervenció anunciant les iniciatives que el grup parlamentari de Compromís presentarà: El pròxim Ple, preguntarà al Consell què va a fer; també demanarà la compareixença de la Consellera d’Infraestructures així com la del responsable d’aigua; i també es presentarà una Proposició No de Llei per a posar solucions damunt la taula.
L’Alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, ha comentat el cas concret de la seua població. El dia 5 de març és quan l’Ajuntament rep la notificació de salut pública i és quan es posa en marxa el protocol, començant per la publicació del ban. El que ha denunciat és que en aquell moment salut pública trau unes mostres de l’aigua i, a data de hui, no estan encara els resultats.
Vicedo ha dit que la prioritat absoluta és acabar la potabilitzadora i les conduccions urgentment.  I també ha demanat transparència absoluta de les administracions, en particular pel que fa al dret dels ciutadans a l’accés a la informació respecte de la qualitat de les aigües en general i per a consum humà en particular.
Per últim, Lorena Calatayud, regidora de Més Algemesí ha insistit en la falta de transparència de la Generalitat respecte al que costa portar aigua a La Ribera així com el que s’ha gastat fins ara. Hi ha un ball de xifres tant en els pressuposts com a les pàgines web d’EPSAR que constaten la fòbia a la transparència de Conselleria.
Denuncia també l’escàs interés de la Generalitat pels habitants dels 13 pobles afectats (més de 170.000 persones). Si la despesa total és de 57 milions d’euros -quan en 2010 es deia que la despesa seria de 55 milions, i fem el compte del que la Generalitat ha gastat per habitant en aquests 15 anys, són 10’81 € a l’any ó 0’90€ al mes. 
En resum, tal i com ha indicat, Diego Gómez, des de Compromís Ribera Alta, Compromís Ribera Baixa i Més Algemesí, amb la campany Compromís per l’Aigua demanen:
Exigència de responsabilitats a les administracions responsables especialment a la Generalitat que és la que ha actuat de manera negligent i amb total deixadesa de les seues funcions.
Prioritat absoluta finalització de la potabilitzadora i de les conduccions per a tots els pobles del projecte (13 en total). Per a una situació d'emergència, calen obres d'emergència.
Comissió de Seguiment.
Transparència.
Recuperació dels aqüífers i Bones Pràctiques Agrícoles
Compromís Ribera Alta - Compromís Ribera Baixa - Més Algemesí
Fotos y audios: Valcano (El Seis Doble)


Intervenciones de Diego Gómez y Joan Baldoví
 


Este reproductor no funciona amb Internet Explorer
Per a escoltar l'àudio en telèfons mòbils o tablets, clic ací
 

 
 
Declaracions de Joan Baldoví a El Seis Doble
 


Este reproductor no funciona amb Internet Explorer
Per a escoltar l'àudio en telèfons mòbils o tablets, clic ací