Compromís per l’Alcúdia reitera la seua oposició frontal a la planta de residus sanitaris de Guadassuar
Han presentat una moció al respecte
MOCIÓ DE REBUIG DE LA INSTAL·LACIÓ D’UNA PLANTA DE RESIDUS SANITARIS DEL GRUP III, TRANSFERÈNCIA DE RESIDUS SANITARIS DEL GRUP IV CITOTÒXICS I CITOSTÀTICS I ALTRES RESIDUS PERILLOSOS
Sr. Alcalde de l’Ajuntament de l’Alcúdia:
En nom del grup municipal Compromís per l’Alcúdia li presente la següent moció per a la seua consideració, per al seu debat i aprovació, si s’escau, en el pròxim Ple Municipal.
1- El 22 de setembre de 2015 aparegué publicat al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana la Informació Pública de la sol·licitud de l’autorització ambiental integrada d’una Planta de Tractament de Residus Biosanitaris del Grup III, un centre de gestió de residus biosanitaris i de transferència de residus perillosos i no perillosos al municipi de Guadassuar. Ja en 2002 la mateixa empresa, TMA GRUPO SANCHEZ, intentà instal·lar una planta de Residus Sanitaris del Grup III a la qual s'oposaren nombrosos veïns de l’Alcúdia i Guadassuar, arribant a recollir-se milers de signatures en aquell moment.
La sol·licitud presentada per l’empresa TMA Grupo Sánchez de San Cugat de Vallés, tracta del projecte de posar en funcionament en el Polígon Industrial La Garrofera de Guadassuar una Planta de Tractament de Residus Biosanitaris i Transport i Emmagatzemament de Residus Perillosos. Té com objecte sol·licitar la Autorització per desenvolupar les activitats següents:
“Gestió de Residus Sanitaris del Grup III, transferència de residus sanitaris del Grup IV citotòxics i citostàtics, i altres residus perillosos.”
La Planta estaria situada a poc més de 1.000 metres de distància del nucli urbà de Montortal del municipi de l’Alcúdia, en una zona de producció intensiva agrícola i a menys de 100 metres de la Sèquia Reial.
El transport d’aquests residus està considerat igualment com a transport de mercaderies perilloses i el seu itinerari travessaria el nucli urbà de Montortal citat anteriorment.
Aquest projecte va comptar amb l’oposició de distints ajuntaments, començant pel propi Ajuntament de Guadassuar que va emetre informe desfavorable per a la Planta.
2- L’Ajuntament de l’Alcúdia es manifestà, des del primer moment, frontalment en contra d’aquesta instal·lació:
- S’aprovà, per unanimitat, una moció en el plenari del 29 de setembre de 2015.
- La Mancomunitat de la Ribera Alta, a requeriment de l’Ajuntament de l’Alcúdia, es va pronunciar sobre les irregularitats en la documentació presentada per l’empresa.
- L’Ajuntament va presentar al·legacions exhaustives demanant la denegació d’autorització a la Planta de Residus Sanitaris del Grup III promoguda per TMA Grupo Sánchez.
- Es recolliren més de 4.000 al·legacions individuals contra la Planta, la majoria d’elles a l’Alcúdia.
- S’organitzà una manifestació en la que participaren 500 persones davant l’edifici de la futura Planta de Residus Sanitaris al Polígon La Garrofera de Guadassuar, per oposar-se tant a aquesta Planta com al Macroabocador, en la que l’Ajuntament va posar autobusos.
3- El 21 de juny de 2018 la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental va negar l’Autorització Ambiental Integrada a la mercantil TMA Grupo Sánchez per a un centre de gestió de residus biosanitaris i transferencia de residus perillosos i no perillosos que es plantejava ubicar en el Polígon La Garrofera de Guadassuar.
4- No obstant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el passat 29 de maig, en sentència coneguda ara, va estimar el recurs de TMA Grupo Sánchez, anul·lant la resolució de la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de 21 de juny de 2018 que va negar l’Autorització Ambiental Integrada.
En conseqüència la sentència declara la procedència de continuar amb el tràmit d’Autorització Ambiental Integrada per a un centre de gestió de residus biosanitaris i de transferència de residus perillosos i no perillosos al municipi de Guadassuar.
5- Finalment el passat 11 de novembre el DOGV publicava una resolució de 13 de setembre de 2023, del director general d’Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental, per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental del projecte d’autorització ambiental integrada d’un centre de gestió de residus biosanitaris i transferència de residus perillosos i no perillosos al terme municipal de Guadassuar (València). Aquest acte és un tràmit necessari en el procediment, però no implica l’aprovació de l’Autorització Ambiental Integrada.
6- Cal dir que el projecte per a la “Gestió de Residus Sanitaris del Grup III, transferència de residus sanitaris del Grup IV citotòxics i citostàtics, i altres residus perillosos”, està ben definit al sotmetre’s a Informació Pública mitjançant anunci al DOCV el 22 de setembre de 2015, al que tant l’Ajuntament de l’Alcúdia com molts particulars van presentar al·legacions en temps i forma.
En la pròpia memòria tècnica, plenament vigent, es defineixen aquests productes:
Es contempla el tractament de residus sanitaris del grup III catalogats com a perillosos i que representen un risc per a la salut laboral i pública segons el Decret 240/1994 de 22 de novembre pel que s’aprova el reglament regulador de la gestió dels residus sanitaris.
En el propi annex del Reglament abans citat es fa el següent llistat de malalties infeccioses transmissibles per agents patògens ens els residus infecciosos del grup III: “Cólera, fiebre hemorrágica causada por virus, brucelosis, difteria, meningitis, encefalitis, fiebre Q, borm, tuberculosis activa, hepatitis vírica, tularemia, tifus abdominal, lepra, antrax, fiebre paratifoidea A, B y C, peste, poliomielitis, disentería bacteriana, rabia, sida, y fascitis necronizante”
En l’annex de la Memòria apareixen un total de 20 pàgines d’uns 500 productes, molts d’ells molt perillosos que podran vindre a aquesta planta que pretén tractar 3.800.000 kg anuals d’aquests productes.
- Tant els residus sanitaris del grup III com els del grup IV estan catalogats com a perillosos i representen un important risc per a la salut laboral i pública, i per al medi ambient. Dels primers es podran tractar 3.800.000 kg anuals i dels segons 2.835.000 Kg.
- A més d’aquests residus biosanitaris podran ser traslladats a aquest centre tot tipus de residus perillosos i no perillosos procedents de tota classe d’indústries. En el projecte apareixen un total de 20 pàgines d’uns 500 productes, molts d’ells molt perillosos que podran vindre a aquesta planta. Per la planta podran passar anualment 35 milions de quilos d’aquests productes. Aquests residus, molts d’ells líquids, estaran a l’aire lliure, coberts però no tancats, el que ocasionarà, sense dubte, problemes de males olors i escorrenties de líquids contaminants cap a l’exterior o la sèquia reial que es troba a menys de 100 metres.
- En total podran ser tractats o transferits a aquesta planta 43 milions de quilos anuals de residus perillosos, és a dir 117.500 kg diaris.
- Molts dels productes estan considerats de risc biològic o químic, i aniran etiquetats, així com els vehicles que els transporten, amb els símbols indicatius de “Material contaminado biológicamente” o “Material contaminado químicamente”.
- Donat que la planta està dimensionada per a funcionar les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, el trànsit de transports amb productes perillosos seria elevadíssim, ja que nombrosos vehicles amb càrregues menudes arribarien diàriament a la planta, on es tractarien o es carregarien en altres vehicles més grans per anar a altres plantes.
7- Es necessari assenyalar que persisteixen dubtes i irregularitats importants amb el projecte formulades per l’Ajuntament de l’Alcúdia i que no han sigut contestades com els desenvolupament urbanístic del sector o el certificat de compatibilitat urbanística.
Igualment passa amb els accessos rodats a la instal·lació i al polígon industrial, que són completament deficients. La connexió des de la instal·lació de TMA Grupo Sánchez a l'autovia A-7 travessa el nucli urbà de Montortal (L'Alcúdia) travessant carrers del nucli urbà amb una amplada insuficient per al trànsit pesant de camions.
Davant tot això, es proposa a l’Ajuntament de l’Alcúdia l’aprovació dels següents acords:
1- Reafirmar-nos en la moció aprovada el 29 de setembre de 2015, plenament vigent, en la que es deia en els seu punt primer: “Mostrar el radical i frontal rebuig de l’Ajuntament de l’Alcúdia a la implantació del projecte d’activitat de gestió, emmagatzemament i transport de residus sanitaris dels grups III i IV (els més perillosos) a instal·lar al polígon industrial “La Garrofera” al Terme Municipal de Guadassuar, del qual és promotora l’empresa “T.M.A. Grupo F. Sánchez S.L.”, que se situa a escassa distància d’un nucli de població tradicional (Montortal), a menys de 100 metres de la Sèquia Reial del Xúquer i queda acreditada la existència de greus perills, riscs potencials i molèsties per als veïns d’aquest barri de l’Alcúdia, a l’igual que a la producció agrícola i al medi ambient pròxim a la instal·lació.”
Ens oposem rotundament a la instal·lació d’aquesta planta, ja que:
- Aquesta planta de productes perillosos estaria situada a poc més de 1.000 metres de distància del nucli urbà de Montortal, del municipi de l’Alcúdia, amb una població aproximada de 200 persones. El projecte omet, de manera deliberada, l’existència d’aquest nucli de població i es refereix només a la població de Guadassuar.
- L’elevadíssim trànsit diari de vehicles amb residus tòxics i contaminants, amb risc biològic o químic, travessaria aquest nucli de població, passant al costat mateix de les cases, ja que no hi ha cap altre accés per arribar a la planta projectada.
- El polígon industrial on anirà aquesta planta no està urbanitzat, ni hi ha previsió de que ho estiga en el futur, i per tant no compta amb les infraestructures necessàries per acollir aquest tipus d’activitats perilloses. La instal·lació que es pretén utilitzar no té clavegueram, xarxa d’aigua potable, estació depuradora, accessos vials adequats, vies d’evacuació, il·luminació...
- La zona on es vol realitzar l’activitat és una zona d’alta producció agrícola i se situaria a menys de 100 metres de la Sèquia Reial.
2- Utilitzar tots els recursos a l’abast de l’Ajuntament per oposar-se a la instal·lació de la “Planta de Residus Sanitaris del Grup III, transferència de residus sanitaris del Grup IV citotòxics i citostàtics, i altres residus perillosos”, posant en marxa els assessoraments tècnics necessaris.
3- Comunicar aquest acord a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana demanant que es procedisca a informar desfavorablement a l’Autorització Ambiental Integrada de l’esmentat projecte.
4- Comunicar aquest acord a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la falta d’accessos a dita Planta i el fet de que ha de travessar un nucli urbà per dins del mateix.
5- Comunicar aquest acord a l’Ajuntament de Guadassuar pregant a aquesta Corporació que es manifeste clarament contra aquest projecte, i demane a la Conselleria corresponent la denegació de l’esmentada activitat. Igualment sol·licitar a aquest ajuntament que inicie els tràmits per a que el Polígon Industrial “La Garrofera” de Guadassuar rebaixe la seua qualificació d’activitats, actualment del grau 5 –el més alt possible- en activitats molestes i el grau 4 –el segon més alt possible- en insalubres, nocives o perilloses.
6- Notificar aquest acord als Ajuntaments de Benimodo, Massalavés, Alzira i Alberic, donat que eixes poblacions estan situades pròxims a la ubicació de la instal·lació projectada als efectes que, si ho considera oportú, prenguen els respectius acords en sentit semblant al present.
7- Notificar aquest acord a la resta d’ajuntaments de la Ribera i a la Sèquia Reial del Xúquer, per si ho consideren oportú, prenguen els respectius acords en sentit semblant al present.
Raquel Coronado Ibáñez
Regidora del Grup Municipal de Compromís per l’Alcúdia
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Ja en 2002, la mateixa empresa va intentar instal•lar una planta per a residus sanitaris del grup III, contra ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
A partir de hui dilluns es recolliran signatures en totes les botigues de l’Alcúdia
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
L’Ajuntament de Guadassuar pregant a aquesta Corporació que es manifeste clarament contra aquest projecte
Hi ha 0 comentaris / Llegir més