Compte arrere per a l'estrena de "Renaissance", una obra innovadora de la mà de dos compositors de la comarca

Domingo, 12 de noviembre de 2023 | e6d.es
• Javier Quilis (Alzira) i Carlos Riera (Sueca). Este últim serà l'encarregat de portar la batuta en l'estrena

._000626
Esta composició musical, que més aviat suposa "una experiència sonora", ha sigut comissionada per la Societat Joventut Musical d'Albal (SJMA) als compositors Javier Quilis i Carlos Riera. Este últim, també director de la banda simfònica de la SJMA, serà l'encarregat de portar la batuta en l'estrena de la seua pròpia creació.
En el món de les bandes de música sempre es pot innovar i apostar per nous camins sonors. Este és el punt d'inici des del qual han partit Carlos Riera (Sueca 1990) i Javier Quilis (Alzira 1974) per a crear “Renaissance”, una obra que ens transportarà al Renaixement i que incorpora elements sonors nous.
L'estrena de l'obra tindrà lloc el pròxim dia 25 de novembre, en l’Auditori de la Casa de la Cultura d'Albal, en el concert de Santa Cecilia realitzat per la Banda Simfònica de la Societat Joventut Musical d’Albal, sota la direcció de Carlos Riera.
L'obra ha sigut un encàrrec realitzat per la Societat Joventut Musical d´Albal, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Albal. En paraules del seu president Daniel *Reinón: “El nostre director Carlos Riera ens va plantejar un projecte avantguardista per al tancament de la temporada, alguna cosa que mai s'haguera realitzat en el món bandístic i que posara a la nostra societat i la nostra ciutat al capdavant de la innovació sonora. Creiem que el resultat no deixarà indiferent a ningú”.
En la posada en escena participaran la banda simfònica de la SJMA amb el seu director titular Carlos Riera a la batuta, així com una sonorització i il·luminació i vídeo mapping realitzada ex profeso per l'empresa TM2 Produccions. Així mateix, l'obra compta amb narrador, la locució del qual ha sigut realitzada per Stephen Wallace.
En paraules dels seus autors “Som compositors de bandes sonores, per tant, vam voler afrontar este projecte com si d'una pel·lícula es tractara. Amb una història guionitzada i un narrador que anirà introduint les diferents peces musicals, afegint també efectes de so, il·luminació etc. L'objectiu és submergir-nos a la Florència renaixentista de la mà de Lorenzo Di Fiore, el nostre protagonista principal. Un personatge imaginari dins d'una època real.”
Però potser la novetat més destacable és la sonoritat que empraran. “No volíem fer una obra convencional. Com ocorre amb la música de cinema, volíem combinar diferents paletes sonores per a crear una immersió total de l'oïdor en la història. I així ho vam fer. Apostem per la banda simfònica com a element principal, a la qual sumarem una orquestra virtual i sintetitzadors pregravats. L'objectiu és crear una immersió el més completa possible durant l'execució de l'obra i beneficiar-se de tots dos mons: el simfònic i el virtual”.
Després de la seua estrena, els compositors tenen intenció de poder realitzar més representacions de la mateixa en diferents ubicacions. Marques relacionades amb l'àudio, la tecnologia musical i la il·luminació mostren el seu interés per participar en esta obra musical.