Cullera demana desconstruir el masclisme social

Sábado, 9 de marzo de 2019 | e6d.es
• El Consistori advoca per una transformació que impulse un imaginari col·lectiu que incorpore referents femenins

._000351

._000296
Cullera s'unix a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i ho fa demanant la desconstrucció del masclisme social imperant. Així ho ha proclamat la regidora d'Igualtat, Francesca Ortiz, durant l'acte institucional celebrat a l'Auditori Municipal amb l'assistència de l'alumnat dels centres educatius de la localitat.
El manifest local amb motiu del 8-M ha demanat desconstruir «les condicions socials i culturals determinants d'un sistema que concep i explica el món mantenint les dones al marge». L'objectiu és «anar avançant, pas a pas, cap a una societat més justa i més lliure per a dones i hòmens», tasca que encomana a tot el conjunt de la societat, de les institucions i també de la ciutadania en l'àmbit individual.
Ortiz ha assenyalat la necessitat de transformacions socials i culturals que permeten construir un imaginari col•lectiu que incorpore el reconeixement de l'experiència femenina.
«Les noves referències de relació entre dones i homes, han de ser referències de relació basades en el respecte de la diferència entesa com un valor social imprescindible. Perquè no podem oblidar que la identitat de gènere és una construcció cultural i social; que el canvi serà fruit del treball i de la lluita de moltes dones per a ser reconegudes, sense cedir davant els estereotips de gènere; estereotips que no contemplen la diversitat de les dones i representen una limitació en els seus projectes i desitjos», ha dit la regidora.

Dones per a la història
Precisament, per a posar en valor el paper de les dones, representants dels centres educatius han llegit la biografia de dones de totes les classes, condicions i nacionalitats que amb la seua trajectòria han contribuït a la transformació del món. S'ha abordat des de la trajectòria de Malala Yousafzai fins a la figura de la germana Paqui, religiosa de Cullera.
L'alcalde, Jordi Mayor, també ha intervingut en l'acte per a demanar a les futures generacions que no facen «ni un pas arrere» en la lluita feminista i ha recordat a les dones treballadores del servei domèstic de Cullera que fa cent anys van protagonitzar la que fora, probablement, la primera vaga feminista de la història del municipi en la qual van reivindicar millores laborals.
«Als quals ara qüestionen que hi haja un dia dedicat a les dones, cal recordar-los que sense un dia dedicat a una causa, eixa causa difícilment es pot visibilitzar. Potser, amb l'excusa de que no hi haja dies de, el que pretenen és que retrocedim a l'Espanya en blanc i negre i seguim invisibilitzant les dones. Després pretendran llevar-los drets i això no ho podem consentir de cap manera», ha alertat.
L'acte de caràcter lúdic també ha comptat amb la participació de la batukada del CEIP Doctor Alemany, que a més han cantat un rap feminista.
Per a esta vesprada, el Consell Municipal d'Igualtat s'ha adherit a la manifestació feminista que des de les 18 hores recorrerà els carrers del municipi i a partir de les 21 hores tindrà lloc un cabaret intel•lectual a la Sala Santy de Cullera, organitzat per la regidoria d'Igualtat.
Ajuntament de Cullera





._000246

._000604