Cullera instal·la 9 km de fibra òptica com a pas previ per a implantar l'administració electrònica

Lunes, 31 de diciembre de 2018 | e6d.es
• El nou sistema estalvia 50.000 euros a l'any a les arques municipals i millora l'eficiència

._000562

._000246
L’Ajuntament de Cullera està a punt d'entrar en el segle XXI en termes tecnològics. El consistori culmina un dels seus projectes més importants per a la modernització de l'Administració pública. Es tracta de la instal•lació d'un anell de fibra òptica de 9 quilòmetres, un sistema que permet connectar tots els edificis municipals perquè disposen d'una xarxa única d'internet que siga més ràpida, més segura, més eficient i més econòmica.
La regidoria d'Informàtica, que dirigix l'alcalde, Jordi Mayor, fa tres anys que treballa en esta actuació, pas previ a la implantació de l'Administració electrònica, la qual haurà d'estar operativa, obligatòriament per a totes les institucions públiques espanyoles, en 2021.
El nou sistema permet un estalvi anual de 50.000 euros a les arques municipals, en reduir els costos de manteniment en comparació amb el model actual. I és que en estos moments, cada edifici municipal compta amb els seus propis servidors, la qual cosa incrementa els costos i alentix les reparacions.
La centralització del servei gràcies a l'anell de fibra òptica optimitza el funcionament, ja que localitza en un sol punt la connexió d'eixida d'internet, expliquen des del departament d'Informàtica municipal, encarregat de la seua implementació. A més, el format d'anell evita que una avaria en un punt concret provoque la caiguda de tota la xarxa.
La gestió directa de la implantació ha permés, de la mateixa manera, l'estalvi addicional de no menys de 200.000 euros, ja que l'externalització de la implantació del sistema —fórmula utilitzada habitualment per les Administracions públiques— implica elevats costos. En el cas de Cullera, a penes ha arribat als 25.000 euros.
Un altre dels avantatges és que des d'ara tots els edificis municipals podran comptar amb wifi, un sistema que ja està implantat en les oficines centrals de l'ajuntament, la Casa de la Cultura, l'Escola d'Adults, l'Auditori Municipal o el Centre de Formació Agustín Olivert.

Eliminar els PC
Una altra de les innovacions que permet el sistema implantat a Cullera és l'eliminació dels PC dels empleats públics. Els ordinadors tradicionals se substituïxen per màquines virtuals, la qual cosa suposa un altre estalvi addicional quant a l'adquisició de computadores, ja que estos sistemes són de cost molt reduït i oferixen les mateixes prestacions que un ordinador tradicional. De la mateixa forma, es reduïxen les avaries i es disminuïx el temps de resposta per a solucionar-les. La centralització de l'anell de fibra s'aprofita també per a centralitzar les càmeres de vigilància dels edificis en la nova central de la Policia Local, optimitzant així la seguretat.
Jordi Mayor assenyala que Cullera és un dels municipis pioners en la implantació del sistema en connectar tots els seus edificis públics. «Ha sigut un treball silenciós i costós, però fonamental per al posterior desenvolupament de l'Administració electrònica. Hem creat l'estructura prèvia i necessària, traient a l'Ajuntament de l'endarreriment tecnològic en el qual estava immers i posant-lo al dia per a millorar l'atenció al ciutadà», ha assenyalat el primer edil.
Major ha recordat que en l'anterior legislatura «a penes s'invertia 10.000 euros en informàtica, la qual cosa no donava ni per a pagar la tinta de les impressores» i destaca l'«esforç modernitzador» que s'ha dut a terme en aquesta àrea. De fet, la següent fase a partir de 2019 serà iniciar la implantació de l'administració electrònica per a facilitar que els ciutadans puguen fer els seus tràmits burocràtics a través d'internet.
Ajuntament de Cullera