La ciutat per a les persones. Cullera aplicarà mesures enfocades a «pacificar» el trànsit i fomentar l'ús de la bicicleta. És el tema central de la II edició de la Setmana Ambiental que organitza la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament i que se celebra del 31 de maig al 5 de juny sota el lema 'Mou-te per Cullera' amb una variada programació que reflexionarà sobre el model de mobilitat del municipi de cara als pròxims anys.
El regidor delegat, Hugo Font, ha explicat este divendres que el municipi implementarà una estratègia que tracta de disminuir l'ús dels automòbils en favor de mitjans de transport sostenibles com ara la bicicleta.
Per eixe motiu, s'aplicaran progressivament mesures encaminades a reduir la velocitat rodada en el nucli urbà afavorint així la seguretat dels ciclistes. Al centre de la vila ja s'estan duent a terme des de fa uns mesos i la idea és ampliar l'àmbit d'aplicació.
A més, es pretén redireccionar el flux de circulació, evitant les aglomeracions de trànsit que es donen especialment en èpoques vacacionals. «Cullera compta amb infraestructures suficients com per a desviar els cotxes per l'extraradi», assenyala Font, per la qual cosa en els pròxims mesos s'aplicaran mesures que tractaran que les entrades i eixides a la zona marítima dels vehicles procedents de fora de la població no es facen per dins del nucli urbà sinó per vies com ara el bulevard.
«D'esta forma s'evitaran embussos, especialment durant els caps de setmana, s'agilitzà el trànsit i tots eixirem guanyant perquè la ciutat guanyarà en qualitat de vida i es permetrà la circulació de bicicletes i vianants en condicions de seguretat», apunta Hugo Font.
De forma complementària, Cullera treballa amb la Diputació de València en la creació d'un anell ciclista entre el Far i la zona del cementeri. «Com que l'entramat urbà no ens permet fer carrils bici per tot arreu, este conjunt de mesures poden aconseguir un poble més transitable en el que la convivència entre bicicletes, vianants i cotxes siga harmònica», considera el regidor de Medi Ambient.
A banda, es contempla la creació de noves zones d'estacionament als voltants del centre, especialment al marge dret del riu, una zona fàcilment accessible per als habitants de la Vila, el que ajudaria a descongestionar la saturació de vehicles en els carrers del cor de la ciutat. «Tindrem més espai per a aparcar i menys trànsit pel centre», conclou.
Grezzi, a Cullera
Part d'estes mesures es donaran a conéixer durant la presentació de l'Estudi de Mobilitat a Cullera, que tindrà lloc el dia 31 a les 19 hores en l'Auditori Municipal del Mercat. La investigació ha estat realitzada per la Universitat Politècnica de València i marca les directrius a seguir per al futur pla municipal de mobilitat. L'acte comptarà amb la participació del regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, Giusseppe Grezzi, qui exposarà els treballs realitzats des de la seua àrea al cap i casal per tal de fer una ciutat amiga de la bicicleta.
L'1 de juny, a les 19 hores, es projectarà també a l'auditori el documental «Bikes vs Cars», de Fredrik Gertten, en el qual s'analitza la problemàtica mundial sobre l'ús excessiu dels cotxes i l'alternativa de la bicicleta per tal de frenar el canvi climàtic. L'entrada és gratuïta. D'altra banda, el dilluns 5 de juny es presentarà el llibre sobre el canvi climàtic 'Encara no és tard' d'Andreu Escrivà a les 19 hores també a l'Auditori del Mercat.
La Setmana es complementa amb activitats infantils i l'exposició de la marató fotogràfica 'Cullera és natura' al Saló Multiusos, el guanyador de la qual es donarà a conéixer en el transcurs d'esta el pròxim dimarts.
Este és el segon any consecutiu en el qual la regidoria de Medi Ambient organitza la Setmana Ambiental, una forma de contribuir a conscienciar la població sobre temes d'interés per aconseguir fer de Cullera una ciutat més sostenible. Es realitzaran enquestes a la ciutadania, que a més podrà opinar amb panells d'expressió lliure.
Ajuntament de Cullera