._000626
Cullera contínua traient vestigis del que podria ser el Portum Sucronem i a més ho fa de forma molt especial. El servei arqueològic de l'Ajuntament ha trobat en aigües de la badia de Cullera sis nous lingots de plom del segle I a. C.
Les peces trobades són exactament iguals als tres lingots que ja es van trobar a l'octubre de 2021. Uns lingots inèdits fins al moment de l'època romana (segle I a.C) que aporten detalls importants sobre la família Planii, una de les més poderoses política i econòmicament de l'època.
«Gràcies a la campanya d'investigacions arqueològiques que estem duent a terme des de l'Ajuntament en el jaciment submarí del Portum Sucronem, Cullera compta amb nou peces de gran importància històric i de destacada importància arqueològica», ha manifestat la regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Silvia Roca.
Aquest projecte s'està duent a terme a més amb la col·laboració del Club de Busseig Dofí, del Centre de Busseig de Cullera i del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de la Comunitat Valenciana, dependent de la Generalitat Valenciana.
D'aquests nous sis lingots un d'ells encara roman sota la mar encara que ja localitzat i a punt d'extraure.
«La troballa d'aquestes últimes peces ens permet pensar que ens trobem davant un carregament afonat de lingots de plom procedents de Carthago Nova (Cartagena) i en direcció a Roma, on els seus propietaris -els Planii-
vendrien per a ser fosos i convertits en eines, armes o útils diversos», ha explicat l'arqueòleg municipal de l'Ajuntament de Cullera, Kike Gandia.
«Desconeixem si aquest carregament està associat a l'embarcació que els transportava o no, d'aquí ve que siga necessari continuar excavant per a descobrir l'existència o no de fustam o cuadernas de la nau que els va transportar», ha afegit.
«Per altra banda, és evident que tant per la quantitat de lingots localitzats com per la seua concentració en un punt, o bé es tracta d'una pèrdua de càrrega en una operació de transvasament entre embarcacions, o bé d'un enfonsament per sotsobre de l'embarcació que els transportava, podent referir-se a la nau principal o la nau d'abastament. Una qüestió que pretendrem esbrinar en les pròximes excavacions" ha conclòs Gandia.
Cal destacar l'extraordinari estat de les lingots de plom, fruit de la seua conservació en el llot del riu Xúquer que permet una absència quasi total d'aire i per tant un nivell d'afectació baixíssim, a més de l'escàs contacte amb l'aigua salina i els microorganismes que solen colonitzar els elements que troben en superfície del llit marí. Les peces es troben com es van fondre fa més de 2000 anys arrere.
Gràcies a aquesta troballa, el Museu d'Història i Arqueologia de Cullera posseeix una de les col·leccions de lingots de plom amb marca dels *PLANII i cronologia romà-republicana, més importants de tot el Mediterrani, la qual cosa situa al Portum Sucronem de Cullera com un port principal i destacat en el comerç mediterrani entre els segles II a. C. i II d. C.
La família Planii era un clan format per dos germans, altament influents durant l'època de la República a Roma i que van tindre una gran participació en la vida política a més d'un enorme poder econòmic per la seua dedicació a l'explotació i comerç del metall que distribuïen com a matèria primera per tot el Mediterrani.
A causa de la importància del plom durant l'època, tots els lingots estaven marcats amb un símbol identificatiu del comercialitzador. A diferència dels fins ara coneguts amb la marca dels Planii, en el cas de Cullera les peces trobades en 2021 així com les trobades en aquesta ocasió, tenen una simbologia inèdita d'un patrónium d'aquesta poderosa família.
Des de l'aparició dels tres primers lingots fa quasi dos anys fins ara, s'han obert unes perspectives de cerca tan grans que els principals investigadors mundials de la família Planii, el epigrafista francés Claude Domergue i Christian Rico, s'han interessat per aquest descobriment des de la primera troballa.
Amb ells continuen treballant de manera directa el Museu d'Història i Arqueologia de l'Ajuntament de Cullera així com el Centre d'Arqueologia Submarina de la Comunitat Valenciana a través de la seua pròpia directora Asunción Fernández.
Ajuntament de Cullera