._000517
._000520
Les campanyes d'inventari realitzades per la Direcció general de Cultura i Patrimoni sobre les campanes del nostre territori han donat com resultat el coneixement de 70 campanes gòtiques, datades entre 1250 i 1659. Es tracta de magnífiques peces de bronze, amb belles inscripcions i relleus gòtics, que han sobreviscut a l'ús per al qual van ser concebudes, i que nombroses vegades és la causa del seu trencament i desaparició en dècades recents. Amb aquest expedient, s'inicia el procés de la seua protecció amb la figura de bé moble d'interès cultural a favor de les campanes més antigues de la Comunitat Valenciana, ja que com indica nostra llei, aquest conjunt de campanes presenten característiques singulars i rellevància per al patrimoni cultural del nostre territori.
Les campanes són l'únic instrument musical que amb prou faenes varia de so al llarg dels segles. Qualsevol canvi (de jou, de batall o fins i tot d'ubicació en la torre) modifica la seua sonoritat i pot posar en perill la mateixa existència de la campana. Per açò han de tractar-se amb extrem cuidat les campanes antigues, especialment les anteriors al segle XVII, encara bastant abundants en el nostre territori. Les campanyes d'inventari realitzades per la Direcció general de Cultura i Patrimoni sobre les campanes del nostre territori han donat com resultat el coneixement de 70 campanes gòtiques, datades entre 1250 i 1659. Entre elles la
de la parroquia de San Bartolomé de Cogullada de Carcaixent i la de la de la parroquia de la Santa Cruz de Llombai.
El DOGV ha publicat l'inventari de les campanes gòtiques amb una descripció detallada de cada ben que permet la seua precisa identificació, i ha de seguir-se el procediment habitual, marcat per la Llei del patrimoni cultural valencià, per al seu inici i posterior declaració.
G.V.