Del 19 al 25 d’agost, Guadassuar celebrarŕ la tradicional Setmana de Danses

Lunes, 19 de agosto de 2024 | e6d.es
• La festivitat de les Danses estŕ declarada Bé d’Interés Cultural des de 2018 i té lloc tradicionalment l’última setmana completa d’agost
._000900 
Com cada any, els carrers de Guadassuar s’ompliran de colors, llum i música per celebrar la tradicional Setmana de Danses. Les Danses tornen cada agost amb el seu esplendor gràcies al treball dels Festers de Sant Roc i les Festeres de l’Assumpció, amb el recolzament i la participació de tots els carabassots i carabassotes.
Les Danses de Guadassuar són una de les senyes d’identitat de la vila. La seua consideració com a Festa d’Interès Turístic des de l’any 1985 demanava unes mesures de protecció patrimonial per tal d’assegurar l’adequada conservació i apreciació d’aquest bé. És per això que des de l’Associació Amics de les Danses i l’Ajuntament de Guadassuar es va iniciar l’expedient per a la declaració de la festa de les Danses de Guadassuar com a Bé d’Interés Cultural. En l’any 2018 s’aconsegueix el reconeixement. (DECRET 121/2018, de 3 d’agost, del Consell )
Per a l'Ajuntament de Guadassuar, “estes celebracions són una oportunitat única per reunir-nos i gaudir de la companyia d’amics, amigues i familiars: germanor i complicitat”. “Les nostres places i carrers s’omplin de color i vida amb la participació de tots i totes. Els vestits o trages, treballats amb estima i dedicació, engalanen els balladors i balladores que, amb passió i devoció, ballen al compàs de la música que ens ompli el cor de joia i emoció”, explica l’alcalde Vicent Estruch.
Però les Danses no són les úniques festes a Guadassuar durant el mes d’agost. Els dies 5, 6 i 7 van tindre lloc les festes del Santíssim Crist de la Penya i de la Mare de Déu de la Misericòrdia, amb el tradicional concert de la Banda simfònica de la Societat Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar i moltes activitats. A més, els dies 15 i 16 d’agost celebraren la festivitat de la Mare de Déu de l’Assumpció i de Sant Roc, que culminà amb el concert de Sant Roc.
A partir de hui, cada dia a les 21:00 h PASSACARRER des de la plaça major fins el carrer de la dansà.
Després de sopar, a les 22:30 h novament PASSACARRER pel carrer de la dansà. Ara, darrere dels festers i dels músics van també els balladors i les balladores.
Arribats a la casa escollida, cap a les 22:45 h, L’EIXIDA. Tot seguit el CAP DE DANSA amb l’encarregat eixe dia d’incitar a la festa.
A les 23:00 h un coet anuncia l’inici del ball. Comencen les DANSES. Sis cobles diferents es succeeixen al llarg de tot el ball de punta a punta del carrer. Arribats a l’altra punta del carrer es fa un descans. Després de mitja hora torna a començar el ball, ara en sentit invers.
Quan arribe la darrera parella al cap del carrer un coet donarà per finalitzat el ball, començant tot seguit el DANSERET un pasdoble a mena de fandanguet final.
Cada nit de la setmana es faran les danses en un carrer diferent proposat pels festers de Sant Roc.

Història de les Danses de Guadassuar
Poc se sap de l'origen ancestral de les Danses de Guadassuar. El que se sap és que la seua celebració es remunta molts segles endarrere. Al ser una manifestació purament popular, mai no han estat lligades a cap autoritat civil o religiosa, per la qual cosa no apareixen registrades a cap arxiu.
De la seua época contemporània, el cronista local Agustí Roig parla que només es produïren dos interrupcions: al 1865, pel còlera, i durant la guerra civil espanyola, reprenent-se la seua celebració al 1939.
La tradició parla què, en els seus orígens, la celebració de les Danses estaria lligada al ritme de l'activitat agrària de la població, celebrant-se a l'interval que va entre collites o sembres. En este sentit, la tradició diu que la Setmana de Danses es celebra l'última setmana sencera d'agost (de dilluns a dissabte), desenvolupant-se cada dia en un carrer diferent.
Actualment, la celebració de les Danses està molt lligada a les festes religioses de Sant Roc i la Mare de Déu de l'Assumpció, pel fet que son els festers i festeres corresponents els que organitzen la Setmana de Danses, i la seua celebració s'emmarca dins de la huitava de la festa.
Pel que fa als carrers on es celebren les Danses, els veïns engalanen amb paperets i llums tot el recorregut de la dansà, la qual comença al voltant de les 11 de la nit. Els participants (balladors i balladores) van ballant d'un extrem a l'altre del carrer (en un anar i tornar), amb un descans a la finalització de la primera part.
Els balladors/es, van vestis amb una idumentària diferent, confeccionada pels propis participants.
Al llarg del temps, s'han anat recollint les tradicions al voltant de la dansà. El passacarrer, l'eixida, el cap de dansa o les diverses regles a seguir en el ball, la música, etc... són el conjunt d'ingredients que conformen el ritual de les Danses quant allò que es podria anomenar "tradició".