El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la diputada de Turisme, Pilar Moncho, i el secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme (AVT), Francesc Colomer, han presentat aquest dimarts 21 nous projectes turístics de les comarques valencianes, inclosos en el Pla d'Infraestructures Turístiques 2016 desenvolupat per la Corporació provincial en coordinació amb l'AVT.
Rodríguez ha destacat “els fruits que està donant” la col·laboració entre institucions per “arribar a més persones i amb millors serveis”, com en aquest cas, en el qual la Diputació ha destinat 1,5 milions d'euros per a “potenciar el valor turístic de les comarques valencianes, que moltes vegades es converteix en el motor que tira del nostre territori quan altres sectors es paralitzen a causa d'una mala conjuntura econòmica”.
El president de la Corporació provincial ha exposat així aquesta provisió de fons per a 21 municipis de la província, amb actuacions que van “des de la conservació i el manteniment de patrimoni històric i cultural a la millora d'espais urbans o infraestructures mediambientals i de platja”. El que tracta de fer la Diputació, en coordinació amb l'AVT, és dotar de “planificació i estratègia” a la gestió turística provincial i alleugerir la càrrega dels ajuntaments. En paraules de Rodríguez, “el municipalisme és imparable”.
Projectes que emanen del territori
Es tracta d'acords subscrits pel Patronat de Turisme de València de la Diputació amb 21 ajuntaments i l'AVT, per a emprendre nous projectes estratègics que “emanen del propi territori, ja que responen a demandes locals en aquest àmbit, en benefici de la nostra competitivitat turística”, ha explicat la diputada de Turisme, Pilar Moncho.
Entre les actuacions subvencionades s'inclouen des de les millores en el Castell de Xàtiva a la restauració i adaptabilitat de les infraestructures en la platja a Gandia, el reforç del cicloturisme a Quart, la rehabilitació de l'alberg de Teresa de Cofrents i la intervenció en el Museu de la Seda de Moncada.
Els projectes potencien la promoció, restauració i posada en valor de recursos locals i estan coordinats per professionals del sector. En paraules de Moncho, “són nous exemples de col·laboració entre diverses administracions, en aquest cas ajuntaments, Diputació i Generalitat Valenciana, que escolten i actuen en els municipis i, a més, serviran de model per a futures col·laboracions amb altres poblacions i accions a desenvolupar turísticament, en benefici del sector i de l'economia valenciana”, ha agregat la titular provincial de Turisme.
La també vicepresidenta del Patronat de Turisme de València ha insistit que els acords presentats “són un primer pas d'un llarg camí en el qual els companys de viatge són tots els agents turístics, tant de l'àmbit públic com del privat”.
Per la seua banda, el secretari autonòmic de l'AVT, Francesc Colomer, ha proposat “canviar la idea de sector turístic orientant-la cap a l'economia turística”, i ha posat en valor la col·laboració entre institucions a la qual feia referència Rodríguez amb un exemple molt gràfic: “un entrenador li deia a Michael Jordan: si no saps passar no saps jugar”. L'acte, celebrat en el Centre Cultural La Beneficència, ha comptat amb l'assistència dels alcaldes i alcaldesses dels municipis subscriptors, així com de diputats provincials.
DIVAL