._000006
En sessió extraordinària i urgent el Consell Local Agrari de Carcaixent ha debatut sobre la Llei 7/2022, que prohibeix amb caràcter general la crema de les restes de la poda en l’agricultura sense contemplar la casuística particular de determinades agricultures. Així mateix ha manifestat que la redacció de determinats articles de la Llei indueixen a confusió, tal i com també ha denunciat els sindicats agraris o la mateixa administració valenciana.
Per això, els diferents membres del Consell han criticat la llei i la entrada immediata en aplicació, sense preveure la mínima transició. El posicionament ha sigut contrari i ferm, perquè la llei en la pràctica qüestiona l’ús del foc com a sistema d’eliminació de restes agrícoles; i esta prohibició sense una transició gradual i una programació realista, la fa impossible d’aplicar en tant que no existixen a priori alternatives que puguen, per exemple, servir per a eliminar matèria vegetal de ribassos o faça viable tècnica i/o econòmicament una altra alternativa immediata.
És una llei que complica encara més la situació del camp valencià, i es mostra ineficient per la impossibilitat d’aplicar-se en explotacions agràries d'escassa dimensió, moltes d'elles situades en territoris de dificultat orogràfica, com el nostre, on les explotacions s'estructuren en abancalaments d'escassa amplària que han de ser protegits per a evitar l'erosió.
Al si del Consell s’ha deixat clar que la crema de restolls i la crema de restes de poda s’empra no sols per a mantenir una adequada sanitat vegetal, sinó per a prevenir una acumulació de material combustible que podria desencadenar incendis greus. De la mateixa manera hi ha el fet que hui per hui encara no existeix una cadena de gestors de residus agrícoles autoritzats prou adequada i capil·lar territorialment per a donar l’abast i resposta a totes les restes agrícoles que actualment es produeixen dins l’activitat. Tampoc una economia associada al transport i tractament d’estos residus que faça econòmicament viable esta transformació.
Es reconeix que s’ha d’evolucionar cap a la racionalització de les cremes i mètodes de descomposició triturats, però no és menys cert que la prohibició absoluta suposa a curt termini inseguretat i perjudicis incapaços d’assumir per al sector agrari.
Sobre la base de tots estos arguments, en el pròxim plenari municipal, previst per al 25 de maig, es debatrà una moció institucional per instar al govern d’Espanya a:
• Revisar la prohibició de les cremes agrícoles, i no considerar les restes de poda dins l’àmbit agrícola i silvícola com a residus sinó com a subproductes generats per l’activitat agrària.
• Adoptar mesures transitòries fins el moment en què la revisió/modificació de la llei entre en vigor. Mentrestant, i de manera urgent, emetre una nota interpretativa que contemple un període transitori i l’excepcionalitat de les restes de la poda agrícola. I això atenent a la disposició transitòria quarta de la llei, per permetre un període transitori per a quan l’activitat es puga considerar autoritzada, per exemple i en concret, per a les entitats locals que compten amb un pla local de cremes. I a més, que la citada nota interpretativa resolga la possible contradicció de l’articulat i clarifique quan les restes agrícoles han de considerar-se “residus” i quan estes es consideren “d’utilitat” en l’activitat agrícola.
• Donar suport a les mesures de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana per promoure alternatives a les cremes, i instar al govern d’Espanya a establir línies d’ajudes en l'àmbit estatal perquè les entitats locals puguen adquirir maquinària i recursos per al tractament de les restes agrícoles, i analitzar altres mesures de racionalització de les cremes depenent de les condicions atmosfèriques.
• Demanar a les diferents administracions amb competències legislatives per a que treballen de manera coordinada amb el sector agrari a l’hora de promoure qualsevol modificació normativa que li puguen afectar.
Paco Salom, Alcalde de Carcaixent i president del Consell Local Agrari, ha manifestat que «esta Llei de residus té objectius molt interessants, però ha errat de manera clara a l’hora de concretar la seua aplicació en el sector agrari, i si no es modifica tindrà greus conseqüències per al sector. Per això cal celeritat i que el Ministeri de Transició Ecològica córrega no sols per publicar la nota esclaridora que demanen sindicats i productors, sinó també per reformar la pròpia llei. En cas contrari serà un atac més al camp valencià, que a hores d’ara ja està en una situació molt crítica».
Ajuntament de Carcaixent
._000626
._000625