._000351
L'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (ANECPLA) augura un important problema de plagues de panderoles i fa una crida per a potenciar les accions de prevenció que mitiguen este repunt. En Biottec Sanitat Ambiental hem vist créixer la demanda més d'un 40% en l'últim any, sobretot de la panderola blattella germanica.
El canvi climàtic, amb el seu augment de les temperatures i la seua ampliació dels mesos de calor, beneficia la proliferació de panderoles, en accelerar el seu cicle vital. A este important factor se li suma el fet que les panderoles han patit mutacions genètiques aleatòries en els últims anys, la qual cosa ha provocat que moltes es tornen resistents als biocides convencionalment emprats per al seu control.
Un fenomen preocupant
Està científicament demostrat que, a partir dels 28 °C les panderoles, entre molts altres insectes, multipliquen la seua velocitat de reproducció. I si a això se li suma la generació de resistències als insecticides que estan presentant molts dels seus individus i, és més, les aversions a estos productes que altres punts estan desenvolupant, cada vegada es fa més difícil el control de les plagues de panderoles.
A esta problemàtica se li ve a sumar les cada vegada més fortes restriccions procedents d'Europa quant a la legislació que regula l'ús dels biocides. Per descomptat que en Biottec avaluem el cost-benefici que existix depenent de la situació i li donem preferència sempre que es pot a les mesures físiques i biològiques per davant de les químiques. Però quan no hi ha una altra solució possible per a l'adequat control d'una plaga com, en este cas, la de les panderoles l'ús de biocides efectius és fonamental. I este tipus de restriccions, provinents de països nòrdics on, per la seua climatologia, la problemàtica no és ni des de lluny semblant, complica en gran manera la seua gestió.
Tant és el problema que ens estem trobant què des de l'Associació Nacional d'Empreses de Control de Plagues, es va decidir fer una Jornada científica on van assistir els principals fabricants de biocides d'Espanya, representants de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana i empreses del sector del Control de Plagues i la Sanitat Ambiental. A este esdeveniment, també assistim nosaltres amb la finalitat de retransmetre les nostres experiències i conéixer les últimes incidències i novetats en este problema creixent.
De quines formes poden arribar a accedir les panderoles al nostre establiment?
Les panderoles alemanyes solen accedir als locals d'hostaleria a través dels embalatges de mercaderies i a l'interior dels equips d'hostaleria, particularment neveres, cafeteres, serpentins i altres equips amb font de calor i humitat i que les marques comercials cedixen als establiments, en molts casos procedents d'altres locals.
Per al primer cas, com a mesures preventives cal esmentar el desembalar i emmagatzemar els aliments sense embalatge en els magatzems. En cas de detectar presència de plaga en la matèria primera subministrada, ha de contactar-se immediatament amb el proveïdor.
En el cas dels equips cedits per les cases comercials, l'ideal seria que el propi proveïdor garantira l'absència de plagues mitjançant tractaments de desinsectació preventiva (i el seu corresponent compliment de terminis de seguretat) previ subministrament als locals d'hostaleria.
Les panderoles es reproduïxen a una velocitat de vertigen
La Blattella germanica, també coneguda com a panderola alemanya, és coneguda per la seua alta capacitat reproductiva. Estes panderoles poden reproduir-se ràpidament, amb un cicle de vida que varia depenent de les condicions ambientals i la disponibilitat d'aliments. En general, una femella de panderola alemanya pot produir fins a 6 o 7 ootecas (càpsules d'ous) en la seua vida adulta, cadascuna amb al voltant de 30-40 ous. Estos ous fan eclosió en aproximadament 1-2 mesos, depenent novament de les condicions ambientals com la temperatura i la humitat. En resum, la Blattella germanica pot reproduir-se bastant ràpid si les condicions són favorables.
Les panderoles són vectors mecànics transmissors de malalties com la salmonel·losi, l'hepatitis infecciosa, la disenteria, la pesta bubónica i moltes altres.
Recomanacions per a previndre la presència de panderoles
Revisar la recepció de mercaderies.
Mantindre la neteja i evitar deixar restes de menjar i residus.
Evitar zones entollades, aixetes que degoten, desguassos defectuosos…
Segellar clivelles, forats i clivelles, per a dificultar anidamients.
Mantindre l'orde en l'emmagatzematge de productes.
Utilitzar contenidors de fem amb tapes hermètiques.
Augmentar els manteniments periòdics per part de professionals de Sanitat Ambiental.
Biottec