Com ja ha passat amb altres edificis, l’ajuntament ha tingut obert un edifici municipal sense tenir la preceptiva llicència d’obertura. En aquesta ocasió es tracta de la “Sala Rex”, el Casal de Festes construït i inaugurat per l’anterior corporació encapçalada pels socialistes. La sala sols comptava amb una llicència d’activitats atorgada el 20 de març de 2007, llicència que no l’autoritzava a obrir. De manera, però, incompressible i temerària, fins i tot tres mesos abans d’atorgar la llicència d’activitats, els responsables socialistes d’urbanisme permeteren que els jubilats organitzaren allí la festa de Cap d’Any de 2006, una festa en la que participaren 500 persones tal i com s’explicà en el BIM de gener de 2007 (pàg. 12). Ni en aquell moment, ni en l’actualitat la sala disposa d’una eixida d’emergència d’acord amb el que la legislació mana, i tal com els informes tècnics d’aleshores i l’actual llicència d’obertura deixen ben clar. Durant sis anys i mig s’han organitzat moltíssimes activitats en un edifici que no podia estar utilitzant-se i al qual se li ha atorgat l’11 de juny de 2013 la llicència d’obertura.
Consultat un estudi arquitectònic especialista en aquestes qüestions, ens han assegurat que la sala no deuria haver estat en funcionament durant aquests anys. Els esdeveniments del Madrid-Arena, però han provocat una revisió de totes aquestes qüestions i han reactivat el tema. El ben cert, doncs, és que durant eixos sis anys i mig tant els anteriors responsables socialistes d’urbanisme, que la posaren en funcionament sabent que no podien, com els actuals responsables populars que l’han continuat utilitzant, han avantposat els interessos electoralistes a la seguretat dels usuaris.
Si durant sis anys s’ha demorat la concessió de la llicència d’obertura ha estat per un problema de seguretat que impossibilitava atorgar-la i que a judici de MÉS ALGEMESÍ continua sense estar resolt ja que la solució adoptada ens sembla que no és adequada ni ajustada a dret. Donat el gran aforament que té (516 persones) la sala ha de comptar amb una eixida d’emergència per la part posterior (la que dona al carrer Muntanya). La sala compta amb un dret de servitud anterior “per a carros” a través d’un immoble particular que comunica amb el pati posterior de la sala. L’ajuntament, al•legant eixa servitud per a “carros”, ha intentat (Resolució d’Alcaldia 594/2013) convertint-la en una servitud per a eixida d’emergència, però els propietaris neguen que d’una servitud es deduisca l’altra. Això fa que no s’hagen transformar les actuals portes d’una casa de llaurador en unes portes antipànic retirades que s’òbriguen cap a fora. El ben cert és que a hores d’ara, tal i com es pot veure en aquestes fotos les portes existents no són les reglamentàries, no està senyallitzat com eixida d’emergència i es pot aparcar a la porta.
Per “sortejar” aquest problema la llicència que s’ha concedit contempla en el seu condicionant 4 que “donat que les portes recaient al C/ Muntanya no obrin en el sentit de l’evacuació, les portes del C/ Muntanya han d’estar completament obertes durant l’ús de la sala”.
Sobre aquest aspecte MÉS ALGEMESÍ vol fer constar dues coses. En primer lloc que aquest mes l’ajuntament està utilitzant el Casal de Festes com a seu del menjador de les beques d’estiu que subvenciona la Diputació però hem pogut comprovar in situ que, tant el divendres com hui dilluns, a les hores que els xiquets estaven dintre, les portes estaven completament tancades. MÉS ALGEMESÍ tampoc ha pogut localitzar a cap treballador o responsable municipal d’obrir les portes o fer complir l’ordre.
Entenem que la solució que es proposa no és una solució adequada i no s’adequa a la normativa. Tot i que les portes estigueren obertes, si es produirà per qualsevol motiu un avalot, les mateixes persones podrien provocar que les portes es tancaren, tal i com passà en l’“encierro” de Sant Fermí del passat dia 13 de juliol. L’estudi arquitectònic consultat ha estat contundent als respecte al considerar que la solució no garanteix la seguretat dels usuaris de la sala i consideren que no es deuria realitzar cap acte en la sala fins que no estiga resolt aquest tema. MÉS ALGEMESÍ fa seua aquesta petició i considera que no es pot posar en perill la vida de xiquets i majors i demana el trasllat immediat de tota activitat programada en aquesta sala a altres recintes municipals i que no es torne a utilitzar fins que estiga el tema totalment resolt.
Resulta lamentable que inicialment els responsables socialistes per qüestions merament electoralistes (s’aproximava la campanya electoral i calia inaugurar el que fóra) i posteriorment els popular per no quedar mal amb els usuaris, es deixe utilitzar un edifici que no compta amb les mesures de seguretat oportunes. L’ajuntament no pot incomplir les lleis ni pot jugar amb la vida humana. Caldria saber si un dels col•lectius que més l’han utilitzat, els jubilats, han estat conscients del perill que estaven corrent ja que en cas d’incendi i màxima ocupació allò hagués pogut tenir conseqüències nefastes. Per a evitar que aquestes situacions tornen a repetir-se MÉS ALGEMESÍ ha demanat ja informació sobre les dates en que s’han concedit totes les llicències d’activitats (o ambiental) i llicències d’obertura de tots els edificis i instal•lacions municipals.
Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ