El Col•legi d'Advocats de Sueca reivindica el dret constitucional a la Justícia Gratuïta i Torn d'Ofici
'L'assistència lletrada arriba fins a les més altes instàncies judicials', afirma el degà Jesús Muñoz
El 12 de juliol se celebra el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d'Ofici. L'efemèride està organitzada pel Consell General de l'Advocacia Espanyola amb la finalitat de reconèixer i reivindicar el paper dels advocats en l'assistència jurídica gratuïta. La data coincideix amb l'aprovació de la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta en 1996. Es tracta de la primera norma que regula aquest dret reconegut en l'article 119 de la Constitució Espanyola.En aquest sentit, l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Sueca ofereix assistència jurídica gratuïta i assigna advocats inscrits en el torn d'ofici en els ordres jurisdiccionals: Civil, Penal, De Violència Contra La Dona, Contenciós Administratiu i Laboral.
“La Penal és l'assistència al detingut o a l'investigat i es fa en les dependències policials, especialment en l'aquarteraments de la Guàrdia Civil”, explica Jesús Muñoz i Carrasquer, degà dels advocats de Sueca. “Estem les 24 hores del dia durant els 365 dies de l'any”, afig. “Quan una persona és detinguda per la Guàrdia Civil, Policia Nacional o Local, immediatament ha d'estar assistida per un lletrat”, observa.
De vital importància és el torn per a l'assistència a les dones víctimes de la violència de gènere, mitjançant el qual els prestem assistència jurídica, en primer lloc en el procés penal, i posteriorment, i si es requereix, en els processos de ruptura convivencial i conseqüències en les relacions paterno-filials en via civil, i sempre amb el mateix lletrat que ha assistit primerament a la dona víctima d'aquesta xacra social.
Muñoz explica que la participació de l'advocat en aquests casos de l'àmbit penal és “pràcticament immediata”. “En hora i mitja o dues hores màxim, ja estem en el centre de detenció i ja estem assistint-lo i l’acompanyem en tot el procés”, apunta. I significa que en el cas de que l'afectat no dispose de recursos econòmics, portem l'assistència fins al Tribunal Suprem, si cal”. Així, l'assistència gratuïta arriba fins a les més altes instàncies judicials. “El reconeixement del dret a la Justícia Gratuïta s'efectua atenent als paràmetres establits per llei estatal, depenent de si té béns, ingressos o càrregues familiars”, recorda el degà.
Servei d'Orientació Jurídica a Sueca i Cullera
Quant als tres torns restants: Civil, Contenciós Administratiu i Laboral, primer han de passar el tràmit previ de Servei d'Orientació Jurídica. Un dia a la setmana a Sueca, i un dia al mes a Cullera, tota persona que desitge iniciar un procediment en el Partit Judicial de Sueca, pot dirigir-se a les oficines dels jutjats que té el Col•legi d'Advocats de Sueca, per a entrevistar-se amb un lletrat especialitzat en assessorament, que l’orientarà sobre els passos per a demanar l'assistència jurídica gratuïta. Es presta tots els divendres de 10 a 14 hores. Una vegada comprovada la viabilitat de la pretensió, se li atorga immediatament al peticionari un advocat per a començar la tramitació del procediment.
A Cullera este servei es presta l'últim dijous del mes. Aquesta millora ha sigut una proposta de Francesca Ortiz, regidora de Serveis Socials i alhora lletrada col•legiada a Sueca. L'advocat es desplaça a les dependències del departament que dirigeix Ortiz situades en l'Ajuntament de Cullera. El servei es presta en el propi edifici municipal i és única i exclusivament per a veïns d'aquesta ciutat. Així, s'aconsegueix facilitar l'accés a la justícia a tots els ciutadans i especialment als més mancats de recursos, molts dels quals desistien de litigar per no tenir mitjans ni tan sols per a desplaçar-se a Sueca. Amb aquest servei s'ha fet realitat la pretensió que la justícia puga arribar a tots per igual, que l'accés a la mateixa siga fàcil i còmode per al ciutadà i, al mateix temps, es descongestiona el Servei d'Orientació de Sueca.
“Es tracta d'un servei públic, gratuït, de qualitat i de proximitat”, afirma Muñoz. “És important reivindicar-lo perquè permet que les persones que no tenen capacitat per a poder pagar-se un advocat privat, tinguen accés a una bona defensa jurídica”.
“És una justícia igualitària, els professionals del Col•legi d'Advocats de Sueca tractem igual un cas de torn, que el que no ho és”, i afig, “els advocats del torn d'ofici constituïm un dels col•lectius més vocacionals i socialment implicats que existeixen, sempre al costat dels ciutadans que més ho necessiten i menys mitjans tenen”.
En el Col•legi d'Advocats de Sueca tenim clara la funció social de l'advocacia i intentem, com a senyal d'identitat pròpia, que els advocats del torn d'ofici presten un servei exemplar, treballen amb qualitat i rigor, exigint per a açò una sòlida formació jurídica i una assistència propera, ràpida i accessible al justiciable, tenint clar que per damunt de qualsevol altra finalitat o interés, a l'advocat del torn d'ofici ha de moure-li la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans més desfavorits.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
El Col·legi d'Advocats de Sueca recorda i manté el dret constitucional a la Justícia Gratuïta i Torn d'Ofici
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
L'acte culminarà a les 12.00 hores del migdia amb la lectura d'un manifest al costat de l'Arbre de l'Advocacia...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Este matí han celebrat davant dels jutjats de la capital de la Ribera Baixa el Dia de la Justícia Gratuïta
Hi ha 0 comentaris / Llegir més