Amb l’arribada de l’estiu, el colp de calor és un dels principals problemes que pot patir la nostra mascota a causa de les altes temperatures i la humitat elevada que caracteritza aquesta época de l’any. El colp de calor és una forta elevació de la temperatura interna del cos del animal que pot arribar a ser mortal si no es prenen les mesures adequades. Els gossos i els gats tenen dificultat per a transpirar i perdre temperatura i tot això fa que siguen més vulnerables a patir un col·lapse produït per una pujada sobtada de la temperatura corporal.
El colp de calor es manifesta a través dels següents símptomes: respiració accelerada i dificultosa, salivació excessiva, temblors musculars, debilitat generalitzada, pèrdua de l’equilibri, alteració del color de les mucoses, ritme cardíac accelerat, vòmits, diarrees i, en algunes ocasions, col·lapse i pèrdua del coneixement.
A més, és important saber que existeixen gossos que tenen més probabilitat de patir un col·lapse per calor, tal com: els gossos de raça braquicefálica (Bulldog francés, Bulldog anglés, Boxer, Carlino…), els animals amb malalties que afecten el cor o la respiració, els que tenen obesitat, els cadells i els animals molt majors.
Si la vostra mascota es troba amb aquesta situació s’ha d’actuar amb rapidesa per estabilitzar-lo abans d’acudir a la consulta veterinària. En primer lloc, s’ha de reduïr la temperatura corporal col·locant-lo en un lloc fresc amb ombra i mullant-lo amb aigua freda. Si és possible, cal aplicar bosses de gel sobre el cap i l’abdomen i oferir-li aigua per beure poc a poc. Mentre, és molt important que altra persona cride a un veterinari per advertir-li de la urgència i acudir a la clínica.
Per evitar que el vostre millor amic patisca un colp de calor és aconsellable passejar-lo durant les hores de menys calor, deixar-li sempre aigua neta i freda disponible, refrescar-li el cos i el cap amb aigua, evitar deixar-lo tancat dins del cotxe, evitar l’exercici físic durant les hores de més calor i deixar-lo en llocs amplis i ventilats.
Seguint aquestos consells aconseguireu passar un bon estiu junt al vostre amic de quatre potes.
Eloisa Nadal Oller
Llicenciada en Veterinària - Clínica Veterinària Quatre Potes