._000462
La sala d'actes del Centre Cultural d'Almussafes va acollir, ahir a les 18 hores de la vesprada, una jornada informativa dirigida principalment als pares i mares dels xiquets de la localitat programada per a donar a conéixer la imminent formació d'un espai de participació democràtica per als menors de 18 anys: el Consell de la Infància i l'Adolescència. El primer edil, la regidora implicada en la iniciativa, Teresa Iborra, i el tècnic d'Educació, Alfonso López, van explicar als assistents com ha evolucionat el procés de definició i elaboració de les bases sobre les quals s'assenta l'espai participatiu que començarà el seu camí, el pròxim mes d'octubre, després de les eleccions democràtiques que se celebraran en cada centre educatiu al setembre. Dos alumnes membres del Consell de Mislata van estar presents en la sessió per a compartir les seues experiències amb els assistents.
La participació infantil és un dret fonamental i inherent dels més xicotets i els adolescents. En este sentit, el consistori d'Almussafes, des de l'àrea d'Esports, Cultura, Educació i Joventut, s'ha proposat dotar a este col•lectiu de les ferramentes vàlides i eficaces que els permeten aconseguir canvis positius per a la societat d'una manera amena i divertida.
Per a proporcionar a les famílies tota la informació necessària relativa al projecte, que es constituirà després del descans estival, una vegada aprovat el reglament de funcionament durant el mes de juliol, l'ajuntament va convidar a tots els interessats a una reunió que es va celebrar ahir per la vesprada en el Centre Cultural. La xerrada va estar dirigida pel president de l'executiu, Toni González, l'edil implicada en la gestació d'este òrgan de participació des del primer moment, Teresa Iborra, i el tècnic d'Educació del consistori municipal, Alfonso López. A més, la trobada va comptar amb la presència de dos alumnes procedents del Consell de Mislata, convidades per a traslladar les seues vivències com a part activa d'un comité consultiu que aglutina, de forma transversal, els diferents àmbits d'acció en la infància (esports, cultura, educació, joventut, serveis socials i consells escolars dels centres educatius) amb èxit des del seu naixement fa alguns anys.
“Estem molt satisfetes perquè les nostres opinions són escoltades per tots els representants de la comunitat i també moltes d'elles s'apliquen i aconseguixen veure la llum”, van destacar les xiquetes, que també van respondre a les nombroses qüestions que els va plantejar el públic.
Durant la conferència, les autoritats van descriure el funcionament i els objectius de la proposta i van remarcar la seua importància com a instrument que situa els infants en un lloc preferent en la vida pública de la població i els capacita per a donar solucions, aportar, proposar i traslladar les preocupacions i suggeriments del seu col•lectiu a la resta de la societat.
“Els xiquets són ciutadans del present i per això volem empoderar-los perquè participen activament en la presa de decisions que es duen a terme des de l'administració local i que ajuden a millorar el nostre poble”, va apuntar Iborra.
A finals de setembre i, coincidint amb l'inici del proper curs lectiu, els alumnes de les escoles Almassaf i Pontet i l'IES Almussafes acudiran a les urnes, instal•lades en les tres institucions educatives, per a votar els representants dels diferents centres educatius que configuraran el Consell. Podran presentar-se tots els estudiants d'entre huit i setze anys que ho desitgen, des de tercer de primària fins a quart d’ESO. Una vegada es coneguen els resultats de les eleccions, el Consell estarà compost per quatre estudiants de cada centre i altres tres membres seleccionats pel gabinet psicopedagògic municipal per mitjà de discriminació positiva.
L'alcalde va aprofitar l'acte per a manifestar la seua satisfacció per la gran implicació de les tres institucions educatives d'Almussafes, que ha sigut essencial perquè la nova ferramenta de participació ciutadana siga pròximament una realitat. “Des de l'inici de la legislatura teníem clar que volíem impulsar la participació ciutadana, i ho hem aconseguit per mitjà de la posada en funcionament del Consell Econòmic i Social i el Consell de Cultura. Ara sumem el Consell de la Infància i l'Adolescència, un instrument amb què anem a visibilitzar les idees dels xiquets i complir amb el seu dret a opinar, participar i plantejar propostes a l'ajuntament”.
A més, durant la presentació del projecte el president de l'executiu va recordar que els membres electes aprendran valors democràtics, milloraran la seua creativitat i es beneficiaran al poder parlar en públic i decidir per ells mateixos.
El Consell de la Infància i l'Adolescència forma part d'un pla escomés pel consistori per a sol•licitar l'adhesió del municipi a les Aliances Locals a favor de la Infància i l'Adolescència, ALIA, d'UNICEF i que Almussafes obtinga el Segell de Reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, sumant-se així a les altres sis ciutats valencianes que en l'actualitat mantenen este distintiu. Amb este objectiu, l'ajuntament ha dissenyat este espai de participació democràtica on els menors puguen involucrar-se de forma activa en realitat del poble i participar en les decisions que els afecten. En els pròxims mesos, es treballarà en la confecció d'un Pla d'Infància i Adolescència, condició necessària per a la inclusió de la localitat en esta aliança.
Ajuntament d'Almussafes