El Departament de Salut de la Ribera publica el segon Butlletí del seu Observatori de l'Obesitat Infantil

Miércoles, 19 de abril de 2023 | e6d.es
• El 50,8% dels xiquets i el 38,8% de les xiquetes nascuts en 2009 presenta excés de pes en el Departament de Salut
._000606 
L'Observatori de l'Obesitat per a l'Acció en Salut Infantil (OOASI) del Departament de Salut de la Ribera, ha editat el seu segon Butlletí Informatiu.
En ell s'analitza de manera comparativa, per municipis, la prevalença de l'excés de pes en la població infantil de 6 i 12 anys, edats en les quals es realitzen les revisions del xiquet sa establides per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
D'esta manera, en el seu Butlletí de març, l'Observatori destaca com l'excés de pes és present en 4 de cada 100 xiquets i en 3 de cada 100 xiquetes de la Ribera nascuts en 2015, percentatge este que s'incrementa lleugerament en les xiquetes de 12 anys, però que supera el 50% en els xiquets d'aqueixa edat.
Segons ha destacat el director mèdic d'Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera, Dr. José Manuel Soler, “són nivells importants, com ocorre en la resta d'Espanya, però que volem revertir en el nostre Departament a través de la conscienciació de tots els agents implicats –sanitaris, agents socials, professionals de l'educació, ajuntaments-, amb la finalitat que, entre tots, puguem desenvolupar activitats preventives de caràcter comunitari”.
Així, en el segon Butlletí de l’OOASI es descriuen activitats comunitàries desenvolupades en alguns dels municipis de la Ribera (en concret, els de Favara, Tous, Sollana, Algemesí, Carcaixent i Corbera) amb la finalitat de previndre i manejar l'excés de pes en la població infantil i minimitzar el seu impacte sobre la seua salut.

Recomanacions
Així mateix, el Butlletí incorpora recomanacions d'hàbits de vida saludable i comportaments que s'aconsella abandonar i que tenen una relació directa sobre l'excés de pes dels més xicotets.
D'esta manera, entre els primers, es recomana realitzar la compra amb temps i calma per a evitar comprar aliments processats i dolços i incloure més fruites i verdures. També es recomana assegurar el descans necessari en els xiquets evitant l'abús de les tecnologies i apagar el mòbil abans de ficar-se al llit. De la mateixa manera, es recorda que és important incorporar l'exercici físic en la vida quotidiana dels més xicotets, com caminar fins al col·legi, usar les escales en lloc de l'ascensor i jugar en espais habilitats a l'aire lliure.
Pel que fa als hàbits que afavoreixen el sobrepés i que s'aconsella abandonar, el Butlletí destaca el consum habitual dels cereals ensucrats (els mal anomenats “de desdejuni”); prolongar l'oci sedentari, com l'ús de les pantalles, més de dues hores al dia, i el no reconeixement del sobrepés en els xiquets per part dels seus progenitors, oferint-los quantitats d'aliments excessives per a la seua edat.

Conseqüències sobre la salut a curt i llarg termini
L'excés de pes en la infància genera, a curt termini, problemes físics precoços (diabetis, pubertat precoç, hipertensió arterial) i problemes psicològics motivats per una autopercepció negativa, baixa autoestima i rebuig social.
Així mateix, prediu l'obesitat en l'etapa adulta, la qual cosa augmentarà la probabilitat de patir, a edats més primerenques, malalties no transmissibles en l'adult, com a hipertensió arterial, diabetis, malaltia cardiovascular i càncer, així com la degeneració osteoarticular.

Observatori de l'Obesitat per a l'Acció en Salut Infantil (OOASI)
L'Observatori de l'Obesitat per a l'Acció en Salut Infantil (OOASI) naix de la mà de la Direcció d'Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera, en col·laboració amb el Centre de Salut Pública d'Alzira i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fundació Fisabio).
El seu objectiu és el d'analitzar de manera continuada i comparativa la situació del sobrepés i l'obesitat de la població infantil en el Departament de Salut de la Ribera, les activitats que es duen a terme en els diferents municipis i comprovar la seua eficàcia per a fer front a l'excés de pes en els xiquets.
La informació generada sobre este tema es difon entre els professionals sanitaris i educatius, ajuntaments, agents socials i població en general, mitjançant butlletins periòdics, amb l'objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre el greu problema de salut que suposa l'obesitat en la infància. Esta informació es vincularà amb les diferents actuacions comunitàries dirigides a abordar esta problemàtica, la qual cosa permetrà la seua transferència entre municipis i centres de salut.
Departament de Salut de la Ribera