Si la votació sobre del Consell d'Aigua del Xúquer el passat 14 de març sobre el Pla del Xúquer comptà amb 56 vots favorables, 8 en contra i 15 abstencions; en aquesta ocasió l'Esquema de Temes Importants -pas previ al Pla Hidrològic del cicle 2015-2021 ha obtingut 42 vots favorables, 10 en contra i 19 abstencions. És a dir 29 representants d'un total de 71 no han votat a favor o s'han abstingut. Cal tindre en compte que una gran part dels components del Consell d'Aigua són representants de distintes administracions. Per exemple l'administració central té 27 representants de distints ministeris i organismes, mentre les organitzacions que defensen els interessos ambientals tan sols tenen 2 representants de quasi 90 membres del Consell.
En aquesta ocasió al vot contrari de les organitzacions ecologistes -entre elles la de Xúquer Viu, sindicals o agràries s'han unit també els representants dels regants tradicionals de la Ribera i el representant dels ajuntaments, que en l'anterior ocasió es van abstindre.
Aquest nou pla és una continuació de l'anterior -que es va entrar en vigor el 13 de juliol passat i contra el qual ja s'ha formalitzat un recurs al Tribunal Suprem i s'està treballant en distintes iniciatives europees entre elles una denúncia per incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua.
Es mantenen tots els components del pla que motivaren l'oposició social expressada a la Ribera del Xúquer i el de moltes organitzacions i col·lectius i que resumidament són els següents:
- Assigna uns cabals mínims exigus que impedeixen que els nostres rius tornen a la vida.
- No garanteix cabals en quantitat i qualitat suficient per recuperar la salut de l’Albufera.
- Assigna els estalvis generats per la modernització dels regadius de la Ribera al transvasament al Vinalopó, en lloc de dedicar-los a compensar la pèrdua d'aportacions al Xúquer i l'Albufera.
- Obri la porta de par en par a un nou transvasament des d'Antella, Cortes de Pallàs o des d’Alarcón. Tot això per beneficiar l’especulació amb l’aigua a Alacant, mentre es nega una concessió d’aigua superficial per abastiment a les poblacions de la Ribera afectades per la contaminació de nitrats i pesticides.
- Manté la sobreexplotació de la Manxa Oriental i dels aqüífers del Vinalopó.
- Reserva aigua del Xúquer per substituir extraccions insostenibles i noves expansions de regadius a Castella La Manxa.
Del vot particular presentant pels grups ambientals destaquem els següents paràgrafs:
L'Esquema de Temes Importants sotmès a informe del Consell d'Aigua del Xúquer abunda en l'enfocament i contingut del Pla de Conca aprovat al juliol d'aquest any. El plantejament és fonamentalment continuista i per tant manté les mesures recollides en aquest Pla respecte a la determinació i implantació incompleta del règim de cabals ecològics, l'establiment d'uns cabals insuficients en termes de quantitat i qualitat per satisfer els requeriments hídrics de l'Albufera de València, per un excés de recursos -i conseqüentment, sobreexplotació- en les masses d'aigua subterrània a la Manxa Oriental i al Vinalopó, o la permuta de cabals entre els ajuntaments de la Ribera del Xúquer, afectats per la contaminació per nitrats i pesticides de les aigües subterrànies de les que proveïen, amb els regants. Respecte a aquestes mesures ja expressem el nostre desacord tant en les al·legacions a l'esborrany de Pla 2009-2015 com en el nostre vot particular al Consell d'Aigua del dia 14 de març.
Respecte a la petició que des de diferents sectors s'ha fet d'incorporar el transvasament Xúquer-Vinalopó com una nova fitxa en la que tracte de manera transparent la problemàtica vinculada a aquesta infraestructura, una volta més, s'ha descartat, donant preferència a les "reunions discretes " i opaques, al marge del procés de participació pública i del propi procés de planificació.
Us adjuntem el vot particular dels representants de les organitzacions ecologistes, Xúquer Viu i Seo/Birdlife, a l'igual que les al·legacions presentades per Xúquer Viu.
Xúquer Viu