El curs escolar per als xiquets de 0 a 3 anys del poble de Senyera ha començat finalment a les instal·lacions del CEIP 9 d’octubre però no ho ha fet exempt de polèmica. El passat 11 de juny l’equip de govern del PP, encapçalat per Pilar Alandes, anunciava que la guarderia municipal no acomplia els requisits per a ser centre homologat i presentava a plenari un conveni segons el qual els xiquets de Senyera començarien el curs a l’Escola Infantil de Villanueva de Castellón. La pressió popular i dels grups de l’oposició frenà aquesta situació i obligà a l’alcaldessa a acceptar alternatives com la proposada pel grup Compromís: l’ús de les noves instal·lacions d’educació infantil del CEIP 9 d’octubre.
Tres mesos després, l’equip de govern no ha iniciat cap gestió per a la sol·licitud de l’homologació. Des del grup Compromís per Senyera “hem estat remetent escrits a l’alcaldessa per conèixer la situació dels projectes d’obres que s’anaven a presentar, la convocatòria per a l’adjudicació de l’obra, la situació del personal laboral, del tràmit d’homologació... i no hem rebut cap resposta”, afirma la regidora Sandra Capsir. La reunió que hem mantingut hui s’havia sol·licitat per escrit en reiterades ocasions, la primera d’elles, el 26 de juny de 2012.
En la trobada han estat presents els dos regidors de Compromís, Pau Mascarós i Sandra Capsir, i l’alcaldessa popular, Pilar Alandes. Alandes ha explicat als regidors en l’oposició que no sabia com s’havia fet la convocatòria de les obres que ja estava adjudicada i que tampoc tenien previst convocar de moment la plaça de mestra titulada que exigeix l’homologació del centre “perquè arribat el moment ja vorem”. El grup Compromís ha recriminat a l’equip de govern la improvisació en la gestió d’aquest assumpte i la falta d’interés i de tacte davant els trastorns que puguen sofrir els xiquets. Així ho demostra el fet que a una de les tècnics se li haja fet el contracte per a un sol mes i s’haja contractat una altra docent per a estar al centre una hora al dia.
Segons els regidors de Compromís, no hi ha cap estudi econòmic fet de com van a pagar-se les obres –s’espera que siga diputació qui se’n faça càrrec- ni de com assumirà l’ajuntament en una situació econòmica molt delicada – amb un pla d’ajust denegat en dues ocasions- el sou del nou titulat o titulada que haurà de gestionar el centre.
Des de Compromís han denunciat davant l’equip de govern la falta de transparència en l’adjudicació tant de les obres com dels llocs de treballs no només en la guarderia sinó també en altres àrees de l’ajuntament on la designació “a dit” ha prevalgut per damunt d’una convocatòria oberta, pública i transparent que incloguera una borsa de treball o similar. Davant d’aquestes acusacions l’alcaldessa s’ha justificat afirmant que “si durant 25 anys s’ha fet així no passa res si ara es fa durant tres anys”.
D’altra banda, segons explica el regidor de Compromís Pau Mascarós, ”encara hui estem esperant l’informe tècnic on es detallen les obres a realitzar i l’ordre de conselleria que ens obliga a suspendre l’activitat de guarderia municipal i la reunió que com a regidors sol·licitarem a Conselleria amb el director de centres docents”. Ja en el seu moment, els regidors instaren als tècnics a visitar les instal·lacions municipals per tal que puguen determinar sobre el terreny si el centre està o no en condicions d’acollir als menuts. “Aquesta situació l’ha generada el govern del PP i és una qüestió de voluntat política. El centre té les condicions necessàries i una demanda elevada de places. No entenem que si la conselleria no té cap informe tècnic de la situació del centre se’ns diga que s’ha de tancar perquè no acompleix la legalitat. I encara menys s’entén que hagen estat les mateixes representants populars les qui, sense tenir cap informe tècnic, hagen traslladat aquesta informació a la Conselleria”, afegeix Sandra Capsir.
No podem oblidar que l’equip de govern reconegué en un plenari que amb data de 18 d’abril existeix un correu electrònic on Conselleria els advertia de la necessitat d’iniciar els tràmits d’homologació del centre. Avís ignorat per l’equip de govern i que ens ha conduit a la situació actual. Davant d’aquesta acusació l’alcaldessa Pilar Alandes reconeix que “el correu es va perdre i no teníem ni idea” però insisteix en què la responsabilitat no és del seu equip de govern.
L’equip de govern obvia les queixes dels veïns i no contesta els escrits presentats per registre d’entrada
L’equip de govern del PP no va tardar ni un any en suprimir els precs i preguntes dels veïns del poble al plenari, tradició que s’ha mantés als plenaris des de l’arribada de la democràcia per crear un espai de diàleg entre els veïns i els governants. No contenta amb això, l’alcaldessa Pilar Alandes ha convertit en costum ignorar els escrits i les queixes que els veïns li fan arribar per registre d’entrada a l’ajuntament. Si a tot açò li afegim que, tal i com denuncia el grup Compromís, no acompleix l’horari d’atenció al públic, “quina via els queda als veïns de Senyera per a denunciar o fer arribar les seues demandes a l’equip de govern?”, afirma Sandra Capsir.
Compromís per Senyera