Clica a la foto per ampliar
“El Medi que ens envolta”, conferencia a càrrec de Roger Pons a Alberic
Pròxima Conferencia 09 de març 2016, "Festes, Tradicions i Llengua", per Arturo Richart, a les 19:30 hores, en el Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alberic
._000395
Va presentar l’acte, Trini Alcover.
Biografia de Roger Manuel Pons Vidal
Professor que durant la seua docència desenvolupada el major temps en les escoles d’Alberic, impulsant a investigació del medi ambient i la cultura popular amb els seus alumnes. Membre fundador del Col•lectiu d'Ensenyança de la Ribera, que té com a objectiu la renovació pedagògica, elaborant diversos materials didàctics, impartit cursets de formació a mestres.
Col•laborador durant molts anys de la revista local, Alberic Informa.
Des de 1980 a 1988 va guanyar el Premi de periodisme, d’assaig i narrativa, dels Premis Literaris d’Alberic.
Roger, es un amant de la natura, de la cultura valenciana i defenso de la llengua.
Actualment es president del col•lectiu “Xúquer Viu”, i que porta mes de 10 anys lluitant per la recuperació del riu Xúquer.
Conferencia
Començà Roger dient que la inspiració per a fer la conferencia li va vindre escoltant un programa per la radio que parlava de la Tinença de Benifassà, on es podria perdre la cultura de treballar la terra ja que la majoria dels seus habitant eren majors, ja que la joventut havia emigrat a la ciutat.
Continuà dient, que tot allò era cultura popular on es podrien perdre la forma, les tècniques de treballar les terres, la continuïtat de les seues tradicions, forma de parlar pròpia d’aquella zona.
La cultura al llarg del temps ha sigut diferent adaptant-se als moments que es vivia, com anar a llavar als llavadors comuns, per on passava l’aigua d’una sèquia, com era el cas d’Alberic, que encara es conserva.
Diferents variants sobre les paraules per anomenar la mateixa cosa en diferents parts. Va posar l’exemple de Sumacarcer, arrimat al riu Xúquer, parlen el valencià i a l’altra part de la muntanya Navarrés, on parlen el castellà.
El mateix que passa amb Alberic i Tous. Poblacions veïnes on unes tenen influencia castellana per haver per haver sigut repoblada amb gent que parlava el castellà.
El Xúquer va servir de frontera entre poblacions d’una part i l’altra, diferenciant la seua forma de parlar.
Sobre la relació entre Cultura Popular i el Medi Ambient, hi ha diferencies degut a la mà del home, on en alguns llocs s’ha respectat i en algunes zones e desenvolupament del turisme ha fet que alguns paratges i muntanyes hagen perdut la seua virginitat, canviant el paisatge que tenien i que ja no serà el mateix.
Roger Pons, bon coneixedor d’aquestes temes, ens ha fet un bon repàs a tot el que envolta a l’entorn que ens rodeja i que d’alguna manera ens dona qualitat de vida, bon estar, aigua, i del que depenen la majoria d’habitants no sols de La Ribera, sinó per tot arreu del planeta, deguem de conscienciar-nos que el major depredador del clima i del medi ambient, som nosaltres.
Queda pendent de parlar del que ens dona el mes apreciat a La ibera, allò que no podrien viure sense ella, l’aigua, de la mà del Riu Xúquer.
Eduardo Sala, text i fotos.
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
A càrrec de l'acadèmic i cronista oficial de la localitat, Josep Lluís Doménech
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
El germà, Artur Pons, quedà subcampió en una disputada final
Hi ha 1 comentaris / Llegir més
-
Alberic s'ha convertit en un referent valencià de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient
Hi ha 0 comentaris / Llegir més