El projecte Aqua-Fong revela resultats molt prometedors per a la desinfecció del material vegetal dels vivers de la Comunitat Valenciana

Domingo, 26 de noviembre de 2023 | e6d.es
• Els socis del projecte han sigut la Universitat de València, l'Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València i la Unió Llauradora, al costat de Aquactiva com a empresa col·laboradora

._000723
Els resultats del projecte Aqua-Fong són molt prometedors per al sector de vivers de la Comunitat Valenciana perquè els pot permetre l'ús d'un desinfectant en el seu material vegetal sense necessitat de variar les seues pràctiques de cultiu, a un cost assequible i d'una manera totalment ecològica. Els socis del projecte han sigut la Universitat de València, l'Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València i la Unió Llauradora. Ha sigut finançat per les Ajudes de Cooperació del PDR en la Comunitat Valenciana.
Les principals activitats d’Aqua-Fong s'han centrat en treballar amb dos vivers de la Comunitat Valenciana, un especialitzat en plantes hortícoles i un altre en vinya, mitjançant la realització d'assajos en les seues instal·lacions i també en laboratori. Tots aquests assajos han anat dirigits, entre altres paràmetres, a valorar la capacitat de desinfecció de l'aigua electrolitzada contra fongs i oomicets, les seues dosis més adequades, i els temps de contacte necessaris. Ha sigut l'empresa Aquactiva, com a col·laboradora del projecte, la que ha proporcionat l'aigua electrolitzada i la seua experiència en l'obtenció d'aquesta.
Els resultats del projecte són interessants per al sector dels vivers ja que els poden permetre utilitzar aquest desinfectant sense variar les seues pràctiques de cultiu, a un cost assequible i d'una manera totalment ecològica. És important recordar que actualment el sector planterista no disposa en l'actualitat de, pràcticament, cap recurs que els ajude amb la desinfecció del material vegetal.
Per a Adolfo Blasco, investigador de la UV i José Vicente Ros, coordinador del projecte, els resultats obtinguts al llarg del projecte compleixen amb l'inicialment establert en els objectius, oferint solucions i alternatives als planteristes que es converteixen en els principals beneficiaris d'aquest projecte. Aquest projecte ha demostrat la validesa del biocida ecològic en diferents proves, tant de laboratori com de camp, contra diferents tipus de fongs presents en l'agricultura valenciana. Per part seua, Josep Armengol, científic de la UPV i responsable dels assajos, assenyala que els resultats d’Aqua-Fong han mostrat, en experiències realitzades en condicions de laboratori, que l'aigua electrolitzada és eficaç en el control de la germinació d'espores i el creixement del miceli d'algunes de les espècies de fongs i oomicets més freqüents que afecten la producció de plantes en vivers de vinya i de cultius hortícoles.
A més, experiments realitzats en cambres de cultiu també han mostrat resultats positius en tractaments curatius amb aigua electrolitzada contra espècies de Alternaria en plantes de tomaca i bròcoli. Una vegada aconseguits i demostrats els resultats, el consorci està realitzant activitats de difusió d'aquests i de transferència de la innovació. Cal destacar l'exposició realitzada a l'associació de vivers d'Aielo de Malferit i a l'associació de planteristes ASFPLANT, les dues associacions de planteristes més representatives de la Comunitat Valenciana.
Aquest projecte Aqua-Fong va ser precedit per un altre realitzat pels mateixos socis, denominat Aqua-Vid. En eixe projecte es va assajar el mateix producte, aigua electrolitzada, en vivers de vinya i vinyes en camp, estudiant l'eficàcia del producte en el control dels fongs de la fusta més habituals. Els resultats van ser bons, especialment en la part de viver, i es va dissenyar el nou projecte Aqua-Fong centrant-se en aquelles aplicacions en les quals s'havia detectat més eficiència, de les que ja es coneixen paràmetres d'ús.
LA UNIÓ