El passat mes de juny va tindre lloc la firma del conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Sueca, a través de les regidories de Polítiques d’Igualtat i Acció Social, el Centre Superior d’Investigació en Salut Pública (CSISP) i el Centre de Salut Pública d’Alzira, pel qual s’anava a desenvolupar en el nostre municipi el Projecte Riu Violeta, que una vegada finalitzat es denominarà Riu Sueca, amb l'objectiu principal de “promocionar la salut i previndre la violència de gènere, fomentant la igualtat entre hòmens i dones a través d’un procés educatiu de la pròpia població, per a començar a treballar en este tema des de la infància”, va assenyalar la coordinadora del Projecte, Dori Aviñó.
Este matí, en els aularis de l’edifici de la ludoteca, ha tingut lloc la primera presa de contacte entre els integrants del grup de professionals i ciutadans de Sueca que participaran activament en el Projecte. “Hui llancem el Projecte Riu Sueca, que per a nosaltres representa una continuació al Projecte Iceberg en la lluita contra la violència de gènere. Amb ell pretenem fomentar la formació en els valors necessaris per a evitar estes situacions, sobretot gràcies a l’educació. Hui és la primera reunió amb els agents de Salut que els guiaran en este recorregut, i la intenció és que siga molt profitós per a tota la societat”, ha assenyalat la regidora de Polítiques d’Igualtat, Mª José Sarrió. “Esta iniciativa pretén ensenyar a les persones a conviure en la igualtat, encara que, a priori, hauria de resultar innecessari perquè el ser humà hauria de tindre eixa condició d’una manera inherent. Però, desgraciadament, a vegades resulta necessari reeducar a la societat per a aprendre a conviure en pau fomentant la igualtat entre tots”, ha afirmat la regidora d’Acció Social, Pilar Moncho.
Per a aconseguir l’objectiu del Projecte, s’han creat Grups de Formació Participativa com el de Sueca, format per ciutadans de diferents nivells socioeducatius i professionals procedents d’àmbits com ara serveis socials, assistència sanitària, salut pública, educació i dret. Este grup de persones, després d’una investigació prèvia, dissenyarà un pla d’acció per a tractar de respondre les necessitats que existixen sobre estos problemes socials en el nostre municipi, i mobilitzaran els recursos amb què compta la pròpia ciutat de Sueca.
“Es tracta d’un model innovador, una forma diferent d’abordar este tema a través de dos qüestions fonamentals: el treball intersectorial i la participació de la pròpia comunitat. Hui realitzarem una presentació del que farem; és l’inici de totes les fases de la metodologia, i el Projecte conclourà al desembre de 2013. El grup de Sueca està format per 14 persones: huit ciutadans i ciutadanes, quatre professionals i les dos persones que dirigim el Projecte. La idea és arribar a tota la població de Sueca”, en paraules d’Aviñó.
Ajuntament de Sueca