._000279
Josep Lluis Millo Vallés,portaveu del Grup Municipal Socialista en este Ajuntament, presenta el Ple municipal, la MOCIÓ següent:
Com es denunciava en la moció presentada pel grup Socialista, aprovada pel plenari municipal el 26 de setembre de l’any 2012, el govern presidit pel sr. Rajoy augmentà el tipus de l'Impost del Valor Afegit del 8% al 21% per als productes i serveis de caràcter cultural, esportiu i educatiu, tot això la promesa electoral del PP de que no anava a incrementar els imposts. En eixe acord es demanava al govern espanyol la derogació del Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol que regulava eixos increments i que, amb independència del manteniment o no de la decisió d’increment del tipus general de l’IVA, torne a deixar en el tipus reduït l’anomenat “IVA cultural”.
El govern, a data de hui manté íntegrament la decisió pressa, i manté eixe tipus “ordinari” per activitats, no sols les “culturals” que, com les “esportives” haurien d’estar subjectes a una especial protecció.
Els centres esportius a Espanya estan al voltant de 8.000 i ocupen a unes 76.000 persones de forma directa i altres 20.000 de manera indirecta. La pujada de l'IVA pel Govern de Rajoy el 2012, va suposar una pèrdua de 12.500 llocs de feina, un 16,5% del total, sobretot en els més petits que no podien pràcticament repercutir l'augment en els seus clients. Segons les dades que dona el sector, la facturació ha caigut al sector un 18%, pel fet que el 60% de les instal•lacions ha vist reduït el nombre d’usuaris, amb pèrdues en els gimnasos d’una mitjana del 19% dels seus clients actiu, i la majoria dels centres esportius i cadenes d'aquest tipus d'instal•lacions estan en pèrdua o malvivint.
No cal dir que és compartit per tot el món acadèmic especialitzat que l’activitat física i l’esport suposa un descens en les demandes sobre el sistema de la dependència, el sanitari i farmacèutic, calculant l’Institut de Biomecànica de la Universitat Politècnica de València que l’activitat física i l’esport suposa un estalvi en el sistema sanitari de fins al 7%, assenyalant també un augment de la productivitat dels treballadors i descens de l’absentisme laboral.
Igualment és de ressaltar que el sector dels “fitness” i centres esportius incideix clarament en la contractació laboral dels joves, sector especialment afectat per l’actual crisi econòmica i les retallades del Govern.
Eixa situació també ha afectat al municipi de l’Alcúdia, no sols a les instal•lacions i establiments privats que ha vist incrementar el cost de prestació dels serveis esportius, educatius i culturals de les seues instal•lacions, sinó al propi Ajuntament, especialment per a les que presta en la “Piscina Coberta” i en els espais públics destinats a l’activitat cultural i esportiva.
És per això, que es proposen els següents acords:
PRIMER.- Reiterar la petició dirigida el mes de setembre de 2012 al govern espanyol perquè procedisca a la derogació del Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol que regulava eixos increments i que, amb independència del manteniment o no de la decisió d’increment del tipus general de l’IVA, torne a deixar en el tipus reduït l’anomenat “IVA cultural”.
SEGON.- Sol•licitar al govern que incloga, amb les excepcions puntuals que calga, en el tipus reduït de l’IVA totes les activitats de caràcter cultural, esportiu i educatiu.
TERCER.- Comunicar aquest acord als titulars dels establiments i instal•lacions destinades en el municipi de l’Alcúdia a activitats de caràcter cultural, esportiu i educatiu subjectes a tributació de l’IVA.
QUART.- Notificar aquest acord a la presidència del govern espanyol i als grups polítics de les Corts Generals.
PSPV-PSOE de l'Alcúdia