El Servei de Mediació de l’Ajuntament de Carcaixent tanca el seu primer any amb èxit

Jueves, 30 de marzo de 2017 | e6d.es
• En total s’han atés 53 conflictes, més de la meitat dels quals ja s’han aconseguit tancar de forma satisfactòria
 ._000079
El Servei de Mediació de l’Ajuntament de Carcaixent, pioner en la comarca, ha tancat el seu primer any amb resultats molt satisfactoris, segons es desprén de l’avaluació dels casos atesos. Després de dos mesos de difusió i coordinació entre les diferents entitats locals per llançar el Servei, des que començara l’atenció al públic en el mes de maig, al Servei de Mediació han arribat un total de 53 conflictes. D’estos casos, més de la meitat corresponen a problemàtiques en l’entorn veïnal (51%), seguits molt de prop de conflictes familiars (43%). L’altre 6% corresponen a problemàtiques d’altres àmbits.
De tots els casos que han arribat al Servei, quasi el 55% han iniciat el procés de Mediació perquè els ha semblat una bona metodologia per a resoldre el conflicte i arribar a una solució satisfactòria. Açò, segons han explicat des del mateix Servei, s’evidencia pel fet que únicament el 17% dels casos s'ha tancat sense acord de les parts mentre que en la majoria (52%) sí que s’ha aconseguit acord. La resta de casos encara continuen treballant-se.
Quant a les causes que provoquen els conflictes, s’observa que la primera es troba en l'àmbit veïnal, en concret els sorolls i els conflictes relacionals entre veïns, seguida de problemes amb olors i realització d'obres. Pel que fa a l'àmbit familiar, la causa principal dels casos atesos és l'estipulació i modificació de convenis reguladors, normalment en relació als fills en comú, seguida de l'establiment de pautes de convivència i dels problemes de comunicació, habitualment entre pares separats o divorciats amb fills en comú.
Per altra banda, segons apunten des del mateix Servei, respecte als casos en què no s’ha iniciat mediació les causes són diverses. Entre elles, no poder localitzar a alguna de les parts, que l’altra part no accedira a l’inici del procés o en molts casos, no ser susceptibles de Mediació, com per exemple casos de violència de gènere.
Teresa Oliver, regidora de Serveis Socials, s’ha mostrat molt satisfeta amb el recorregut del Servei de Mediació al llarg d’este primer any, “tot i tractar-se d’un Servei nou, el fet que, després de ser informats, més de la meitat dels casos s’haja decidit a iniciar el procés reflecteix, d'una banda, la necessitat que existia de generar un espai d'entesa dins de les administracions i, d'altra banda, la voluntat de la gent d'intentar solucionar els problemes de forma pacífica i dialogada”.
La regidora també ha explicat que no solament va a continuar incentivant-se l’ús del Servei entre la població, també seguirà treballant-se la cultura de la mediació entre els veïns i veïnes. En este sentit, “les activitats complementàries al desenvolupament del projecte com ara els tallers, les jornades i les accions de difusió són necessàries i, com s’ha demostrat al llarg d’este primer any, contribueixen de forma molt efectiva a generar cultura d'acord dins del municipi i a fer ús de la comunicació com a forma prioritària en la resolució de conflictes; en definitiva, ajuden a millorar la convivència en general”.
Ajuntament de Carcaixent