Els Ajuntaments de la Comunitat Valenciana utilitzarā el superāvit del 2019 per a palˇliar la crisis del COVID-19

Viernes, 17 de julio de 2020 | e6d.es
• La Federaciķ Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha coordinat els grups de treball en els quals han participat 300 representants que s'han organitzat en funciķ de l'objecte de debat

._000735
La segona ronda dels tretze grups de treball que es van constituir el mes de juny passat per a abordar la recuperació de la Comunitat Valenciana i aconseguir així el pacte institucional ‘Alcem-nos’ després de les conseqüències derivades de la crisi econòmica i social de la COVID – 19 ha finalitzat.
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha coordinat els grups de treball en els quals han participat 300 representants que s'han organitzat en funció de l'objecte de debat. Es tracta d'habitatge; turisme; innovació i digitalització; promoció econòmica i indústria; emergències; educació; mobilitat i territori; despoblació; agricultura i medi ambient; salut pública, participació i cooperació; serveis socials; finançament i fons europeus.
Les taules de treball estan compostes pel conseller o consellera de la Generalitat amb responsabilitat en els continguts a abordar, diversos secretaris autonòmics, el director general d'Administració local, diputats de cadascuna de les tres institucions provincials, el secretari general de la FVMP, membres de la comissió de treball de la FVMP i representants municipals.
“A causa de la conjuntura actual és necessari més que mai la coordinació de totes les administracions”, ha asseverat el president de la FVMP, Rubén Alfaro, qui ha destacat la necessitat de disposar de “instruments efectius per a donar resposta efectiva als problemes reals que concerneixen a la població”.
El procés per a aconseguir el pacte institucional es va iniciar l'1 de juny després de la petició del president de la Generalitat, Ximo Puig, a la FVMP d'organitzar els diferents grups de treball. L'equip tècnic de la FVMP va elaborar un primer document amb propostes a estudiar en cada taula de treball. Després de les videoconferències, es va emplaçar als integrants a tornar a reunir-se per a una segona ronda en la qual es debatria sobre les noves aportacions.
Actualment, s'està confeccionant el document definitiu amb totes les mesures per a exposar-lo en l'última taula de treball institucional que tindrà lloc a la fi del mes de juliol.  Segons Rubén Alfaro, aquest document es pot elaborar gràcies a la “voluntat de consens i diàleg de tots els implicats” per a aconseguir “acords realistes que s'ajusten a les necessitats actuals de la Comunitat Valenciana”.
En aquesta línia, ha assegurat que “s'ha demostrat una vegada més la importància de la participació activa dels ajuntaments en la recuperació de la Comunitat Valenciana”, i ha assenyalat que, entre altres mesures, s'ha plantejat l'ús del superàvit de 2019 perquè els consistoris puguen “fer front a les despeses extraordinàries” de la COVID-19.
Per part seua, les entitats locals, com l'administració més pròxima a la ciutadania, han coincidit en la idoneïtat d'aquesta i altres mesures aprovades ja que atorguen flexibilitat a la rígida regla de despesa i a l'estabilitat pressupostària per a poder contribuir amb l'estalvi de les arques municipals a pal·liar els efectes de la crisi sanitària.
Federació Valenciana de Municipis i Províncies FVMP)


 

._000672

._000696

._000631