Els alumnes de la EFA La Malvesía eviten la proliferació de processionària a Alfarp amb un innovador sistema ecològic

Viernes, 24 de febrero de 2023 | e6d.es
• El mètode consisteix en la col·locació d'un collaret al voltant del perímetre del pi, que aprofita la “processó” de les erugues

 
Els alumnes del centre d'excel·lència verda i promoció rural de Llombai, EFA La Malvesía, han posat en pràctica la teoria apresa en el grau mitjà d'Aprofitament i Conservació del Medi natural (ACMN), a través de la col·locació de paranys ecològics per a controlar la processionària dels pins del poliesportiu d'Alfarp.
Aquestes erugues, que proliferen en les copes dels pins principalment durant els mesos de febrer, març i abril, suposen un risc per a humans i animals. Quan entren en contacte amb les mascotes, poden patir danys en la llengua que poden arribar a provocar la seua mort. Els pèls d'aquest cuc actuen com a dards enverinats i també són urticants al contacte amb la pell de les persones. De fet, aquest tema es tracta en les administracions públiques com un problema de salut pública, per això La Malvesía ha posat al servei del bé comú els coneixements dels seus estudiants per a evitar el desenvolupament dels cucs.
L'actuació ha consistit en la instal·lació d'un parany collaret que aprofita el descens de les erugues. No utilitza cap producte químic, el seu funcionament és purament mecànic i utilitza una fase de la vida de l'insecte, la processó. I és que aquestes descendeixen de l'arbre una darrere d'una altra, cap a finals de l'hivern, per a enterrar-se i començar a transformar-se en papallona. Destorbades per aquesta eina, van baixant al sac col·lector i, creient arribar al sòl, s'enterren en la mateixa bossa plena de terra per a començar la seua metamorfosi. Una vegada ple, bastarà amb retirar-ho a principis de l'estiu i destruir-lo. “És un sistema senzill, ràpid i respectuós amb el medi ambient. El seu èxit està assegurat gràcies a una massilla ecològica que permet emplenar els espais que hagen pogut quedar entre el tronc i el mateix collaret. Aquest mètode està convalidat per l'Institut Nacional de la Investigació Agronòmica de França (INRA) i té una gran eficàcia. Per a nosaltres, és un orgull veure créixer als nostres alumnes i comprovar les seues bones aptituds en aquests entorns pràctics”, apunta José Argente, professor de l'escola.
EFA La Malvesía