El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l'ampliació de l'horari d'obertura de l'hostaleria i el comerç fins a les 22, i l'increment fins al 75% de l'aforament màxim de les activitats culturals, i fins al 50% en cerimònies i celebracions, a partir del pròxim dilluns, 26 d'abril.
Així ho ha avançat en roda de premsa el cap del Consell, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s'han sigut acordades les noves mesures que estaran en vigor fins al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma.
Durant la seua intervenció, el president ha explicat l'horari de l'hostaleria s'amplia fins a les 22 hores, i es mantenen els aforaments màxims permesos del 100% en terrasses i d'un terç a l'interior dels locals, amb taules de fins a 6 persones. Quant a l'horari màxim del comerç, també s'amplia fins a les 22 hores, amb els aforaments màxims permesos actualment.
A més, respecte a l'aforament màxim de les activitats culturals, com a cinemes, teatres, museus o auditoris, s'amplia del 50 al 75%; i el de les cerimònies i celebracions, passa del 30 al 50%.
El president ha assegurat que les mesures adoptades responen a la necessitat de "actuar amb prudència màxima i proporcionalitat", i aplicar una "obertura gradual i responsable", per la qual cosa ha destacat que les restriccions s'aniran minorant "a mesura que la situació ho permeta".
Perimetratje autonòmic
D'altra banda, es prorroguen durant 15 dies més la resta de mesures vigents, entre les quals es troba la restricció de la mobilitat nocturna, que es manté entre les 10 de la nit i les 6 del matí, i el perimetratje autonòmic.
El cap del Consell ha avançat que si es produeix l'evolució prevista, al final de l'estat d'alarma decaurà el perimetratje autonòmic, i ha anunciat que a principis de maig se celebrarà una nova reunió en la qual es valorarà aquesta decisió.
"Aquesta serà l'última quinzena abans que acabe l'estat d'alarma i comence una nova fase, un nou temps d'esperança marcat per la proximitat de l'estiu i l'avanç de la vacunació", ha manifestat.
Posició única a Espanya i Europa
Ximo Puig s'ha referit al "immens esforç" de la societat valenciana i a la "desescalada prudent" que s'està duent a terme, gràcies a la qual cosa "ens trobem en una posició única a Espanya i a Europa, ja que som una de les regions europees amb menor incidència".
El president ha assegurat que, respecte a fa un mes, la Comunitat Valenciana presenta la meitat de casos actius, la meitat de persones hospitalitzades, la tercera part d'ingressats en UCI, i quasi el triple de persones vacunades.
Així mateix, ha destacat que la incidència actual és de 40 casos per 100.000 habitants, la qual cosa suposa una xifra 6 vegades inferior a la mitjana espanyola, i situa a la Comunitat com l'única autonomia en situació de risc baix. A més, ha incidit en què aquests indicadors converteixen a la Comunitat en un referent europeu, ja que cap país presenta unes dades similars.
Un milió d'habitants immunitzats
En el transcurs de la roda de premsa, el president ha incidit en la necessitat de fer un "últim esforç" mentre avança el procés de vacunació, que ha qualificat de "segur, àgil i eficient", pel qual ja estan immunitzats més d'un milió d'habitants, és a dir un de cada cinc residents en la Comunitat Valenciana.
En concret, ha explicat que quasi el 70% dels majors de 80 anys estan vacunats amb la pauta completa i tots han rebut, almenys, una dosi. Quant a les persones de 70 a 79 anys, més del 50% han rebut una dosi; percentatge que aconsegueix el 33% en el grup d'edat de 60 a 69 anys.
Referent a això, el *president ha agraït "l'esforç organitzatiu, l'eficiència logística i la humanitat en el tracte" que han mostrat els equips de vacunació de la sanitat valenciana durant tot el procés, especialment en la vacunació massiva iniciada aquesta setmana.
Pla Resistir Plus
Durant la seua intervenció, el president també ha explicat que la Generalitat s'enfronta al triple repte de "combatre l'epidèmia silenciosa en la salut mental", per al que s'ha creat un comissionat per a atendre la salut psicològica de la població valenciana; "evitar brots de desigualtat en l'eixida de la crisi", per la qual cosa s'estan desenvolupant accions dirigides a crear treball i reforçar la protecció social; i en tercer lloc "fer justícia amb els quals pitjor ho han passat".
Finalment, ha avançat que el nou pla d'ajudes Resistir Plus, que serà presentat en els pròxims dies, contempla 647 milions d'euros per a "reforçar a les empreses, els autònoms i els treballadors que més s'han sacrificat", i ha assegurat que els esforços realitzats per l'hostaleria i el turisme seran recompensats amb aquestes ajudes.
En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.
Generalitat valenciana